In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften. Vervang crème fraîche in soepen en sauzen door slagroom of roomkaas.
Sour cream aan het eind meekoken met een stoofschotel of soep of in een saus is dus geen goed idee. Wel kan je het vlak voor het serveren op iets warms lepelen, denk bijvoorbeeld aan gepofte aardappels (heerlijk met spek en bieslook).
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
In de schappen vind je het doorgaans als sour cream. Het heeft een ontzettend laag vetpercentage van maar 10% en mag zich dus nog maar net room noemen. Het is eigenlijk het lichte zusje (of broertje) van de crème fraîche en je kunt de twee prima door elkaar vervangen.
Veel mensen denken dat zure room en crème fraîche hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Zure room en crème fraîche zijn twee verschillende producten, hoewel ze op eenzelfde manier gemaakt worden. Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%.
Zure room zorgt voor een friszure toets in je gerecht: in een hapje bij het aperitief, of als afwerking van een soep. Zure room geeft altijd dat tikkeltje extra, zoals in een puree, aardappelsalade of dipsausje. Je kan het gebruiken in koude en warme gerechten, en het combineert makkelijk met bv.
Net zoals room bevat ook zure room veel vet - en dus ook veel calorieën - en verzadigd vet. Vandaar dat we er altijd zuinig mee moeten omspringen.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Yoghurt kan in een warme saus makkelijk schiften. Gebruik het daarom het liefst op kamertemperatuur. Bovendien is yoghurt alleen geschikt om te verfijnen en moet je deze niet laten meekoken.
Verse room is de beste vervanging voor kookroom. Karamelroom, (koffie) melk, yoghurt en roomkaas zijn ook goede vervangers voor kookroom.
Als vervanging voor crème fraîche kan je ook kookroom nemen. De naam zegt het al, deze roomvariant is geschikt om mee te koken en ideaal voor warme soepen en sauzen. Kookroom bevat minimaal 10% vet. Op de verpakking vind je het exacte percentage terug, bijvoorbeeld 20% vet.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Dan is kookroom ideaal. Je kunt dit in de winkel vinden onder namen als 'koksroom' en 'room culinair'. Sojaroom: mocht je nu op zoek zijn naar een product als kookroom, maar dan wel veganistisch, dan is sojaroom ideaal. Ook dit is stukken minder vet dan crème fraîche, maar zorgt wel voor een lekkere volle smaak.
Recepten (zoals die van Ohmydish!) vragen wel eens om crème fraîche of zure room. In het Engels heet dit ook wel sour cream. Het verschil tussen crème fraîche en zure room is dat over het algemeen zure room 20% vet bevat en crème fraîche 35% vet.
Yoghurt. Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Vervangers voor crème fraîche. Je kunt bij bijna elke recept de crème fraîche vervanger door yoghurt. Wanneer je magere yoghurt gebruikt zal dit ook nog een stukje gezonder zijn. Waar je wel op moet letten is het feit dat crème fraîche veel dikker is dan yoghurt, de substantie zal een stuk dunner zijn.
Yoghurt is in feite melk die zuur is gemaakt door de melkzuurbacteriën, daarom is yoghurt ook dikker dan melk: het zuur heeft ervoor gezorgd dat de eiwitten zijn verbonden in een web dat de yoghurt dikker maakt. Als we yoghurt dan verwarmen tot aan het kookpunt, zal dit web verdichten: de eiwitten klonteren samen.
Ook na de THT-datum kan de crème fraîche vaak nog goed zijn. Om te controleren of het nog goed is, adviseren wij om goed te kijken, ruiken en een beetje te proeven. Als alles goed lijkt dan is dat vaak ook zo. Bederf bij crème fraîche herken je doordat het er uitgedroogd uit ziet, zuur ruikt en/of brokken heeft.
In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom.