Dit vergroot de kans op slaapapneu. Maar door slaapapneu kan overgewicht ook ontstaan of toenemen. Een slechte nachtrust beïnvloedt namelijk uw stofwisseling en hormoonhuishouding, waardoor u aankomt. En gewichtstoename verergert de slaapapneu.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Veel mensen met slaapapneu hebben overgewicht. Mensen met slaapapneu hebben vaak hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Een deel van de mensen met slaapapneu heeft diabetes type 2. Met slaapapneu heeft u mogelijk een grotere kans op ziekten van hart en bloedvaten.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
Er bestaat nog geen medicatie die een gunstig effect heeft op snurken. Voor slaapapneu bestaat er voor heel specifieke gevallen medicatie die de aandoening kan verbeteren.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Deze ademstops worden uitgedrukt in de Apneu Hypopneu Index (AHI). Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.
Alcohol onderdrukt de ademhaling en verergert de klachten; Zorg voor een regelmatig leefpatroon; Vermijd het gebruik van veel cafeïne (koffie, thee, cola) zes uur voor het slapen gaan; Gebruik geen slaap- of kalmeringsmiddelen.
Apneu komt het meeste voor bij mannen boven de vijftig met overgewicht. Maar de aandoening komt wel degelijk ook voor bij vrouwen. En ook bij jongere mensen, en zelfs bij baby's. Apneu kan erfelijk zijn.
Klachten die overdag kunnen optreden zijn: niet verkwikt wakker worden, moe of slaperig zijn. Deze vorm van slaap apneu wordt vooral gezien bij mensen met een hartziekte en na een beroerte. Ook bepaalde pijnstillers die morfine bevatten (opiaten) kunnen centraal slaap apneu veroorzaken.
Philips waarschuwde vorige maand over verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten. In deze apparaten is een schuim gebruikt waarbij deeltjes los zouden kunnen komen. Die zouden ingeademd kunnen worden. Ook kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn.
Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening en kan ernstige gevolgen hebben. Omdat uw lichaam chronisch oververmoeid is, neemt de kans op hart- en vaatziekten enorm toe. Als iemand is opgenomen na bijvoorbeeld een hartaanval, wordt hij niet voor niets op apneu gescreend.
Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen duurt dit herstel enkele maanden. Heel af en toe blijft het verdoofde gevoel bestaan.
gemiddeld >= 4 uur/nacht. Als u aan deze voorwaarden voldoet, betaalt de ziekteverzekering een dagvergoeding voor de behan- deling. U betaalt zelf een maximale opleg (remgeld) van EUR 0,25/dag.
Oorzaak. De oorzaken van slaapapneu moeten worden gezocht bij overgewicht, roken, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nier- of hartfalen.
Bij iedere ademstop lijdt u heel even aan een zuurstoftekort. Hierdoor neemt de druk in de longslagader toe wat weer leidt tot overbelasting van het rechterhartspier. Andere gevolgen zijn een verhoging van de bloeddruk en een grotere kans op slagaderverkalking.
Meer dan de helft van de slaapapneu-diagnoses wordt door longartsen gesteld, ongeveer een derde door KNO-artsen en de rest door neurologen. De longarts schrijft bij mensen met ernstige slaapapneu vaak de beademingstechniek CPAP voor. Hierbij worden de luchtwegen met overdruk opengehouden tijdens de slaap.
OSAS is een chronische ziekte. De gevolgen op lange termijn blijken ernstig, en het wordt in de litaratuur inmiddels vaak 'levensbedreigend' genoemd. De verschillende effecten van OSAS dragen bij aan het veroorzaken, in stand houden dan wel verergeren van een aantal chronische ziektebeelden.
Bijvoorbeeld omdat jij jezelf wakker snurkt of omdat je in de ochtend wakker wordt met droge of pijnlijke slijmvliezen in de mond, neus en keel. Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.