Bieten en wortels worden zelfs wat zoeter na een nachtje nachtvorst. Slasoorten zoals rucola, mibuna en mizuna kunnen ook goed tegen de kou.
Wortels, rode biet en pastinaak kan je in de grond laten staan en afdekken met stro en bij strenge vorst nog extra beschermen met klimaatdoek. Knolselder, selder, knolvenkel en Chinese kool verdragen enkele graden vorst maar moeten bij strenge vorst geoogst worden.
Deze stevige en lekkere kropsla kan heel goed tegen kou, zelfs tegen een paar graden vorst. Zaai je in augustus dan oogst je nog vóór de winter. Zaai je in oktober en dek je ze af met een MM-muts voor je moestuinbak, dan oogst je in de winter of in het vroege voorjaar.
Rucola, veldsla en winterpostelein moeten niet afgedekt worden en kunnen goed vorst verdragen. Spinazie kan overwinteren mits afdekking bij strenge vorst en sneeuw. De meeste kolen kunnen tegen vorst; denk aan witte en rode kool, spruitkool, broccoli, boerenkool. Ook raapjes kunnen er tegen.
Gewassen zoals sla, koolplanten, bonen en aardbeien kun je voor de nachtvorst het beste afdekken. Niet alle planten hoeven in de winter naar binnen verplaatst te worden.
Kunnen tegen lichte vorst in de moestuin (tot -2°C):
Artisjok, Pak Soy, Bloemkool, Selder, Chinese Kool, Doperwten, Tuinbonen en Radicchio.
Spitskool kan goed tegen kou, maar als je het buiten gaat zaaien, houd er dan wel rekening mee dat kool het lievelingskostje is van duiven. Bescherm de kooltjes dan daarom met gaas.
Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie. Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
Om knolselderij te oogsten, moet je de knol in zijn geheel uit de grond trekken. Snijd vervolgens overtollige wortels van de knol. Knolselderij kan niet tegen vorst, dus oogst alle knollen vòòr een eventuele vorstperiode. Door het loof meteen van de knol af te knippen, voorkom je dat hij zacht wordt.
Je kan jouw slaplanten beschermen tegen vrieskou met behulp van klimaatdoek. Zo kan je de slaplanten al enkele weken vroeger buiten planten en enkele weken sneller smullen van een lekker buitensla! Een klimaatdoek is ook handig om slaplanten uit buitenteelt af te dekken tijdens een korte periode van nachtvorst .
Deze stevige en lekkere kropsla kan heel goed tegen kou, zelfs tegen een paar graden vorst. Ideaal dus voor de lege vakken in het najaar. Zaai je in augustus dan oogst je nog vóór de winter. Zaai je in oktober en dek je ze af met een MM-muts voor je moestuinbak, dan oogst je in de winter of in het vroege voorjaar.
Langedagplanten zijn planten die veel lichturen, dus lange zomerdagen, nodig hebben voor ze gaan bloeien. Kortedagplanten bloeien ook al bij weinig lichturen. Sla is een kortedagplant en deze schiet dus op de langste dagen van het jaar snel door. Je kunt dit voorkomen door ze tijdig te oogsten.
De courgetteplant kan absoluut niet tegen vorst. De eerste kleine vruchten eraf halen. Deze zijn meestal niet bestoven en dan worden de puntjes rot. Er verschijnen dan ook mannelijke bloemen aan de plant.
Maar, tomaten kweken brengt wel een paar uitdagingen met zich mee. De tomaat hoort namelijk bij de gevoelige gewassen; hij kan niet tegen kou en vorst en is gevoelig voor plantenziekten. Zet tomaten daarom niet voor 15 mei buiten (IJsheiligen), want dat overleven ze niet.
De paprikaplant is meerjarig maar niet vorstbestendig. De vruchten verkleuren altijd wanneer ze rijp zijn. Onrijp is ze ook eetbaar (de kleur is dan groen, crèmewit of paars), de smaak is dan fris, knapperig, kruidig en licht bitter.
Vroege bloemkolen kunnen niet tegen de vrieskoude, en moet je dus bij strenge vorst afdekken met een vliesdoek (ook in de serre).
Groene kruiden zoals basilicum, dille, kervel, peterselie en koriander houden niet van de winter, dan sterven ze af. Maar niets belet jou om in huis, zelfs hartje winter, wat vers groen te zaaien. Zaai dille, kervel, koriander en peterselie direct in potjes, op een warme plek met veel licht.
Staat er andijvie in je bakken? Die van ons kan goed tegen kou en kun je nog lang laten staan. Let wel op bij regenachtig weer. Omdat het blad vrij dicht op elkaar staat, blijft er makkelijk water in staan.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Rabarber is winterhard en kan dus overwinteren. Let op: de rabarberplant moet winterklaar zijn, wat betekent dat je in juni moet stoppen met oogsten en zorgen dat de plant in een voedzame bodem is geplant.
Let op: andijvie kan niet goed tegen vorst. Vooral de krulandijvie is er gevoelig voor. Teel je in de herfst, zorg dan dat je de andijvie oogst voordat er strenge nachtvorst komt. Bij lichte vorst kun je de andijvie een beetje afdekken met stro of vliesdoek.
Erwten en peulen behoren tot de vlinderbloemigen, net als bijvoorbeeld sperziebonen. Maar in tegenstelling tot de warmtebehoeftige sperziebonen kunnen erwten en peulen heel goed tegen een koel klimaat en ze kunnen ook vorst verdragen.
Knolvenkel kan met wat bescherming een paar graden vorst verdragen, en zo kun je ze dus vaak nog wel tot in november of december oogsten.
In de volle grond kan het eerste radijszaad al gezaaid worden zo'n twee weken voordat de laatste vorst wordt verwacht. De radijs kan dus best tegen een beetje kou. Na zo'n drie tot vier weken zijn de eerste radijsjes klaar om te oogsten.