Over een te hoge saturatie hoef je je geen zorgen te maken: een saturatie van 100% is dus niet gevaarlijk. Ligt jouw zuurstofgehalte onder de 90 procent? Dan kun je het beste zo snel mogelijk een dokter raadplegen. Als de hoeveelheid zuurstof in je bloed te laag is, kan extra zuurstof toedienen noodzakelijk zijn.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
De saturatie kan gedurende de dag schommelen. Deze veranderingen kunnen komen door de beschikbare zuurstof of door inspanningen. In sommige gevallen kan dit lager zijn dan de norm. Een zuurstofsaturatie lager dan 90% SpO2 is vaak al alarmerend.
Andere onderzoekers concluderen dat niet-medische meters redelijk betrouwbaar zijn bij een saturatie > 90%. Bij saturaties onder de 90% zou de betrouwbaarheid snel afnemen. Of een niet-medische saturatiemeter bruikbaar is, hangt ook af van het doel van de meting.
De saturatiewaarde is het percentage zuurstof dat uw rode bloedcellen uit uw longen naar de rest van uw lichaam vervoeren. Hoe goed uw bloed deze vitale taak uitvoert, is een goede maatstaf voor uw algehele gezondheid. De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%.
Wanneer u hyperventileert krijgt u te veel zuurstof in uw lichaam. De rode bloedcellen die de zuurstof opnemen en vervoeren raken hierdoor op een bepaald moment 'volgeladen'. De cellen kunnen geen zuurstof meer opnemen. Het zuurstofgehalte in het bloed verandert hierdoor maar weinig.
' Als een hypoxemische patiënt met COVID-19 met zuurstof wordt behandeld, zal een zuurstofsaturatie van 92%, gemeten aan de hand van een pulsoxymeter, worden beoogd, onafhankelijk van de fase van de aandoening waarin de patiënt zich bevindt.
Uw duim kan niet worden gebruik aangezien deze te breed is voor een vingersaturatiemeter. Op welke vinger u een pulse oximeter gebruikt, maakt in principe niet uit. Gebruik zoveel mogelijk dezelfde vinger om uw saturatie te meten, bij voorkeur uw wijsvinger.
Tijdens een flinke fysieke inspanning zoals sporten neemt het gebruik van de zuurstof door uw spieren toe. Hierdoor kan uw saturatie zakken. Het is normaal dat het zuurstofniveau licht daalt bij een inspanning. Naast inspanning kan ook een verkeerde ademhaling leiden tot desaturatie, al dan niet tijdelijk.
Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren. Het zuurstofgehalte in uw bloed verhogen is ook mogelijk door een gezonde(re) levensstijl hanteren en door het eten van voldoende ijzerrijke voeding.
Zie hieronder zijn antwoord. 'Als de meting klopt, is de ademspierkracht erg laag. En ook de saturatie bij ontwaken is te laag, hoewel iedereen in de nacht een iets lagere saturatie heeft dan overdag. Je klachten en saturatie zouden op obstructief slaap apneu (OSA) kunnen duiden.
8. Eet en drink genoeg ijzerrijke producten. Je eetgewoontes kunnen veel invloed hebben op je zuurstofgehalte in je bloed. De rode bloedcellen in je bloed transporteren de zuurstof naar alle cellen in je lichaam.
Er kan sprake zijn van een te lage saturatie, als je regelmatig kortademig, moe en futloos bent. Bij sommige ziektebeelden is het hebben van een lagere saturatie een bekend gevolg. Als je bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is jouw saturatie gemiddeld lager. Een normale saturatie bij COPD ligt ongeveer rond de 92%.
Pulsoximetrie, ook wel Pulse Ox genoemd, is een methode die wordt gebruikt om de verzadiging van zuurstof in de bloedbaan te meten. Met andere woorden: de Pulse Ox geeft aan hoeveel zuurstof zich in jouw bloed bevindt. Bij gezonde mensen is de zuurstofsaturatie tussen de 95% en 99%.
Voor het zuurstofgehalte moet je percentage tussen 95 en 100% zijn, terwijl een normale hartslag in rust tussen de 60 en 100 ligt.
Grote variaties
tonen grote schommelingen in de geschatte zuurstofverzadingsniveaus aan. Een grote variatie in de grafiek kan erop wijzen dat er tijdens de slaap variaties of verstoringen zijn geweest in je ademhaling. Als je vragen of zorgen hebt over je gezondheid, neem dan contact op met een zorgprofessional.
Bij gezonde mensen zit de zuurstofsaturatie tussen 95 % en 99 %. Door een longziekte kan dit dalen naar minder dan 90 %.
Het is mogelijk om het zuurstofgehalte in het bloed te verbeteren door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerijke producten te eten. Wanneer je rookt, heeft dit een negatief effect op het zuurstofgehalte in het bloed. Stoppen of minderen kan dit verbeteren.
Als ondergrens voor het transcutaan zuurstofsaturatieniveau wordt 90% in rust en in uiterste geval 85% tijdens fysieke inspanning gehanteerd. Hiernaast wordt genoemd dat bij een saturatiedaling het belangrijk is dat de saturatie binnen twee minuten weer stijgt naar het niveau in rust.
Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Gebruik zoveel mogelijk dezelfde vinger om te meten, bij voorkeur de wijsvinger. Gebruik nooit de duim.
Tijdens flinke fysieke inspanning neemt het gebruik van de zuurstof door de spieren toe en is het normaal dat een lichte daling van het zuurstofgehalte plaatsvindt. Verkeerd ademen kan ook een reden zijn die tot hypoxemie leidt. Door inzetten van ademhalingstechnieken kan het zuurstof in het bloed weer stijgen.
U wordt bijvoorbeeld snel benauwd als u iets doet. Of u ademt sneller of moeilijker dan voordat u corona had. Bij de meeste mensen gaan de problemen met ademen weer over. Een fysiotherapeut of logopedist kan u helpen om beter te ademen.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
Hoe lang blijf ik thuis na een positieve coronatest? Je moet tot minimaal 5 dagen na de 1e ziektedag thuisblijven. Had je geen klachten? Dan telt de datum van testen als 1e ziektedag.