Bij een pasta met zalm is zowel een witte als lichte (gekoelde) rode wijn passend. Ook kan een droge rosé erg goed bij een pasta met zalm.
Bij een pasta met kaas smaakt een volle witte wijn, een witte wijn met een licht zoetje of een soepele rode wijn erg goed. Kaas en wijn met veel tannine gaan niet goed samen. Ons wijnadvies: Wil je graag rode wijn bij pasta carbonara? Kies voor een Montepulciano d'Abruzzo Farina of een Devenis Primitivo.
Wijn bij pasta bolognese
De smaken zijn hartig met wat zuurheid van de tomaten. Kies voor een mooie Italiaanse rode wijn! Is het gerecht wat lichter? Ga dan voor een Chianti, Bardolino of Valpolicella.
Middelzwaar postuur, vlezig en sappig met wat frisse zuren en niet teveel tannines. De mogelijkheden zijn legio: Chianti, Rosso di Montalcino, Barbera d'Asti of d'Alba, Montepulciano d'Abruzzo, Valpolicella, Siciliaanse Nero d'Avola of Etna Rosso.
Je kan het simpel houden door bij pizza's met lichte smaken, zoals groenten, geitenkaas of vis, een witte wijn te drinken. Probeer eens een Pinot Grigio. Pizza met wat vollere smaken, zoals ham, salami, of spek gaan het beste samen met een glas rode wijn. Probeer dan eens een Montepulciano of Chianti.
Sappige Italiaanse rode wijn
En omdat de tomatensaus vaak ook veel frisheid (zuren) bevat is het belangrijk om voor een rode wijn te kiezen die lekker sappig is, vol fruitige smaken. Kies bijvoorbeeld een Primitivo, Chianti of een Montepulciano.
Wanneer de pasta op smaak wordt gebracht met pestosaus, dan is een lichte witte wijn een goede keuze. Frisse witte wijnen, zoals Catarratto, Roero Arneis, Pinot Grigio of Sauvignon Blanc passen goed.
Natuurlijk kun je gaan voor een Italiaanse wijn, Maar, je kunt bij dit gerecht ook een mooie cabernet sauvignon uit Chili, of (voor een lichtere pasta) een pinot noir uit de Bourgogne serveren.
Deze pasta vraagt dan ook om een volle, maar toch fruitige wijn, van druiven zoals de Montepulciano, de Barbera, Dolcetto of Corvina. Twee prachtige voorbeelden van een perfecte wijn zijn de Arbino en de Vestigo, bij een hele stevige spaghetti met rundsvlees, van Nicolino van Venea Azienda Agricola.
Pasta Carbonara
Een frisse witte uit Duitsland of Italië, met de druiven als riesling, vermentino, verdicchio, pecorino of falanghina.
Kiest u voor een pasta met een romige saus, gevuld met bijvoorbeeld ham, zalm of paddenstoelen? Ga dan voor een stevige witte wijn, het liefst houtgerijpt. Ook een lichte, bloemige rode wijn gaat erg goed samen met dit gerecht.
Geen makkelijk gerecht om rode wijn bij te schenken, maar barbera uit Piemonte moet dit wel aankunnen. Ik opteer voor witte wijn met kruidigheid en pit, zoals verdicchio of vermentino uit Italië, en grüner veltliner uit Oostenrijk.
Paddenstoelen en Chardonnay
Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak. Hierdoor vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan.
Mooie combinaties: pinot blanc uit Alsace of uit de Luxemburgse Moezel, orvieto en pinot grigio uit Italië, of Spaanse rueda. Krachtige en smaakvolle witte wijnen doen het dan weer heel goed bij scampi's met saus. Denk aan grote witte bourgognes, witte rioja of chardonnay-wijnen uit Chili, Australië en Zuid-Afrika.
Frisse, lichte witte wijn
Droge en frisse witte wijnen noemen wij Easy. Lichtvoetig en elegant, en altijd met een uitgesproken smaak. Hier vind je witte wijnen van sauvignon blanc zoals Sancerre of een pinot grigio.
Overzicht wijnen bij schaal- en schelpdieren:
Ga voor een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling of rosé wijn.
Ga dan ook voor een zachte en soepele witte Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat of een soepele Rosé. Liever rood? Ga dan voor een lichte en ronde Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
& Romige pasta met citroen, peterselie en pijnboompitten
Die combinatie van rond, rijp en fris zit ook in deze Ca del Magro, een geurige, fruitige witte wijn met aroma's van bloemen en abrikoos en een opwekkende afdronk.
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Een pizza Margherita of een pizza met verse basilicum en mozzarella kan erg lekker zijn met een goede rosé. Het is wel belangrijk dat de rosé niet te veel tannines bevat. Ga voor een fruitige rosé wijn zoals bijvoorbeeld de Pinot Grigio!
Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Logischerwijs denk je aan een Italiaanse witte wijn, zoals een pinot blanc uit Alto Adige of een sauvignon blanc uit Friuli. Maar er zijn andere mogelijkheden die nog beter zijn. Zoals grüner veltliner uit Oostenrijk, riesling spätlese uit Duitsland en droge Vouvray uit de Loire.