Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
10 jaar na je stopmoment is je kans op longkanker de helft kleiner en je kans op andere soorten kanker ook veel kleiner. Roken is slecht voor de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Als je partner of jij rookt, is het moeilijker om zwanger te worden. Als je stopt, verbetert je vruchtbaarheid vaak weer.
Nicotine stimuleert bepaalde receptoren voor de neurotransmitterstof acetylcholine. Door het stimuleren van deze receptoren heeft nicotine een gunstige invloed op de cognitieve defecten bij schizofrenie en de ziekte van Alzheimer.
Risico om te sterven aan longkanker 9 keer hoger
Volgens hetzelfde onderzoek doet het roken van 1 sigaret per dag het risico op vroegtijdig overlijden stijgen met 64%. Dit percentage stijgt tot 87% voor wie tussen de 1 en 10 sigaretten per dag rookt. Dit sterftecijfer is vooral te verklaren door longkanker.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden. De longfunctie kan wel tot 30% verbeteren.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd. Maar: ook al is de nicotine na maximaal een week uit je lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Drie jaar na je laatste sigaret
In drie jaar tijd na het stoppen met roken is het risico op een hartaanval afgenomen tot dat van een niet-roker. Roken beperkt niet alleen de zuurstoftoevoer naar het hart, maar het beschadigt ook de bekleding van de slagaders.
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Zelfs 1 of 2 sigaretten per dag zijn dus schadelijk. Dat komt doordat uw longen ook bij weinig roken geïrriteerd raken.
48 uur: Alle nicotine is uit het lichaam. Smaak- en reukvermogen verbeteren. 72 uur: Ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie. 5 jaar: De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt (longziekte) is vergelijkbaar met een nooit-roker.
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."