Het toevoegen van een rijbewijs aan Apple Wallet lijkt erg op het toevoegen van een creditcard of betaalpas, maar met een paar extra veiligheidsmaatregelen. Open de Apple Wallet-app.Tik op het +-pictogram in de rechterbovenhoek.Selecteer de optie voor het rijbewijs of de staat-ID.
Je kunt eenvoudig en veilig je rijbewijs of identiteitskaart toevoegen aan de Wallet-app en vervolgens met je iPhone of Apple Watch je rijbewijs of identiteitskaart laten zien wanneer dat op bepaalde Amerikaanse luchthavens wordt gevraagd.
Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone
Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen.
Een item toevoegen met de Google Wallet-app
Zo voegt u kaarten en passen, tickets, sleutels en ID's toe met de app: Open de Google Wallet-app . Tik onderaan op Toevoegen aan Google Wallet . Kies het type item dat u wilt toevoegen.
Met de Wallet-app kunt u toegangspassen, instapkaarten, bioscooptickets, coupons, klantenkaarten en meer toevoegen en gebruiken. U kunt bepaalde kaarten en tickets ook delen.
In de Wallet-app kun je spaarkaarten, kortingsbonnen, instapkaarten, bioscoopkaartjes, toegangskaarten en andere soorten kaarten en pasjes op één handige plek bij elkaar houden.
Als u een fysieke openbaarvervoerkaart hebt, kunt u die kaart en het saldo ervan mogelijk overzetten naar de Wallet-app op uw iPhone of Apple Watch.
Je kunt je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs scannen door gebruik te maken van de NFC-lezer in de telefoon. NFC staat voor Near Field Communication, een chip die in veel smartphones aanwezig is. Inloggen gebeurt vaak via de DigiD-app.
Als het scannen niet lukt: Sluit de app en open deze opnieuw. Verschuif uw telefoon over uw identiteitsbewijs totdat er verbinding is. Probeer de bovenstaande handeling ook in uw hand.
Om de ID-check te kunnen uitvoeren heeft u een geldig Nederlands identiteitsbewijs nodig en een telefoon of tablet met NFC-lezer. De NFC-lezer leest informatie van de chip van uw identiteitsbewijs. Of uw telefoon of tablet een NFC-lezer heeft, ziet u in de specificaties van het apparaat.
Op 1 oktober 2018 start een experiment met het digitaal aanvragen van het rijbewijs. Een rijbewijs kan dan online worden verlengd via de website van de RDW. De aanvrager kan dit rijbewijs vervolgens al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.
Dit kun je doen met je smartphone als deze een zogenoemde NFC-lezer heeft. Vrijwel alle moderne Android smartphones (Android versie 6 of hoger) en iPhones (model 7 of hoger met versie iOS 13.2.3 of hoger) hebben dit. Als je smartphone geen NFC-lezer heeft dan kan je op dit moment de ID-check niet uitvoeren.
Bij een Android start het scannen gelijk. Houd je ID- tegen de achterkant van je telefoon. Lukt het niet? Schuif dan langzaam met je ID over de achterkant van je telefoon...
Nederlandse paspoorten en ID-kaarten hebben een NFC-chip. Deze chip zit in de ID-kaart en bij het paspoort in de pagina met uw foto. Op de chip staan de gegevens van uw document, zoals uw naam, uw foto en geboortedatum.
iPhone-gebruikers kunnen identiteitsbewijs toevoegen aan de nieuwste versie van de DigiD-app, te vinden in de App Store. In het zij-menu staat de optie ID-check. Na het invoeren van hun code moeten gebruikers hun paspoort, identiteitskaart of rijbewijs tegen de scanner achterop het bovenste deel van de iPhone houden.
Let bij het kopen van een nieuwe smartphone goed op of er een NFC chip in het toestel zit. Dit vind je bij de specificaties. In de instellingen van je Android smartphone zet je NFC aan of uit. Vaak kun je in dit menu ook aangeven met welke apps je contactloos betaalt.
Veilige kopie met KopieID-app
Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening.
Vanaf 29 augustus kunnen deelnemers op alle NS-trajecten in het land met de trein reizen door in- en uit te checken met hun betaalpas, creditcard of met een telefoon of smartwatch waaraan een betaalpas is gekoppeld.
Inchecken werkt hetzelfde als met de kaart: je houdt je smartphone tegen de paal of het poortje aan. Dat kan zelfs als je smartphone uit staat of de accu leeg is, omdat het via de nfc-chip in je simkaart gebeurt.
In de bus, tram, metro en de trein: straks kun je óveral in Nederland in- en uitchecken zoals jij dat wilt. Gewoon met je contactloze betaalpas, creditcard mobiel of met je smartwatch. En voorlopig ook nog gewoon met je vertrouwde OV-chipkaart.
In een wallet app kun je al je pasjes digitaal opslaan. Van je bonuskaart van de Albert Heijn tot je spaarkaart van HEMA en in sommige landen zelfs je rijbewijs. Het is de ideale manier als je geen portemonnee mee wilt nemen. Je bewaart al je pasjes dan gewoon in één app.