Beton storten met regen wordt pas problematisch als het water zich vermengt met de betonspecie of in het oppervlak kraters slaat. Bij een vlak oppervlak dat in het zicht blijft is het wel een risico. Na het storten van het beton en als het beton niet meer vervormbaar is, is regen juist welkom.
Beton storten met regen kan van invloed zijn op de kwaliteit en droogtijd van beton. Een beetje regen is geen probleem dit kan juist een positief effect hebben. Het is namelijk belangrijk dat het beton een beetje vochtig blijft. Door het vocht wordt cement cementsteen.
Een beetje regen tijdens het storten en verwerken is geen probleem maar wanneer het hard gaat regenen kan dat wel een probleem opleveren. Het regenwater kan zich vermengen met het beton of kraters in het oppervlak slaan.
Beton hardt zowiezo uit onder water. Alleen zal het niet meevallen de boel droog te krijgen om te polyesteren.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Het duurt ongeveer 28 dagen voordat beton voldoende is uitgehard. Tijdens deze periode moet je het beton blijven verzorgen, door het regelmatig te bevochtigen en te beschermen tegen weersomstandigheden. Bedenk van tevoren goed hoeveel belasting het beton aan moet kunnen.
De stelregel is dat er per 1 cm gestort beton 1 week droogtijd geldt. Na 4 weken zal het gestorte beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden. U kunt zelf testen hoe droog de vloer is.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Dat waterdicht maken doet u met een epoxy coating. Met deze speciale betonverf brengt u een laag kunsthars aan op de vloer. Hiermee legt u een soort filmlaag aan.. Het dringt dus niet in het beton zelf, zoals wel een impregneermiddel doet.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Beton heeft een lange levensduur van vaak meer dan 100 jaar. Goed doordachte en goed uitgevoerde betonconstructies hebben beperkt onderhoud nodig en worden in de tijd soms alleen maar mooier. Door slim ontwerp kan de bestaande, nog goed functionerende betonconstructie bij herbestemming opnieuw worden gebruikt.
Chloride vindt men vooral in landen met een zeeklimaat, of op plaatsen waar veel zout aanwezig is. Zo zijn de balkons van appartementen aan de kust heel vatbaar voor betonrot. Ook de plekken waar men zout strooit om de weg vrij te houden van sneeuw en ijs zijn er heel vatbaar voor.
Beton wordt vaak gewapend met ijzer. De droogtijd van beton kan versneld worden wanneer calciumchloride aan de betonvloer wordt toegevoegd.
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
De levensduur van beton kan door verschillende schade-mechanismen worden verkort. Schade kan onder andere ontstaan door roestende wapening, chemische aantasting van de cementsteen, fysische en mechanische aantasting van het beton door vorst.
Na ongeveer 2 dagen is het beton namelijk al beloopbaar. Dan kan je er ook weer op werken. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het beton na deze tijd nog niet maximaal belastbaar is.
Betonmortel is een mengsel van cement, zand en grind waar water aan wordt toegevoegd. Het water reageert met de cement waardoor hard en sterk eindproduct ontstaat.
Om een betonvloer buiten te maken moet er een stabiel zandbed of puinbed van minimaal 10 centimeter aangebracht worden. Om overal de juiste hoogte aan te houden is het belangrijk dat het zandbed of puinbed al onder afschot ligt.
De consistentie van betonspecie moet smeerbaar zijn. De specie moet zijn vorm behouden, zonder dat er water uitloopt. Als er te veel water in de betonspecie zit, moet u extra grind, zand, en cement toevoegen (volgens de 1 – 2 – 3 verhouding) totdat de consistentie van de specie weer klopt.
Het grootste nadeel van een betonvloer is de kans op kleine en grote scheurtjes, omdat het om één glad oppervlak gaat. Vooral vocht en temperatuurschommelingen zijn de grote boosdoeners. Een goede wapening en een goede dikte zijn dus noodzakelijk. Beton is bijzonder gevoelig voor zuren en vetten.
Bij temperaturen beneden 4 graden Celcius heeft vers beton het risico kapot te vriezen. Toch is het storten van beton zelfs als het vriest mogelijk, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Denk aan het isoleren van de bekisting of het toepassen van verwarmd beton.
Beton kan bijvoorbeeld vrijkomen als bouw- en sloopafval. Voor het breken van dat beton is een omgevingsvergunning milieu nodig.
Betonvloer afdekken
Doe dit na één dag bij een hoge buitentemperatuur, boven de 25 °C. Wacht twee tot drie dagen bij een temperatuur tussen de 20 en 25 °C en bij koudere temperaturen, onder de 20 °C, kun je het beste ten minste vijf dagen wachten met afdekken.
Bij de plaatsing van stortklaar beton, is het belangrijk om de temperatuur van het meest blootgestelde oppervlak op minstens 5°C te houden, en dat voor zeker 72 uur na het storten.
Goed beton onderhoud is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van betonschade. Betonschade komt bijvoorbeeld voor in de vorm van scheuren in het beton of afbrokkeling van het beton. Het is belangrijk om beton regelmatig schoon te maken.