Wanneer je partner niet wil meewerken aan een scheiding, kun je in Nederland een eenzijdige scheiding aanvragen bij de rechter. Een eenzijdig verzoek tot echtscheiding kun je niet zelf indienen. Dat wordt gedaan door je advocaat. Is dit verzoek goed onderbouwd, dan zal een rechter het in de praktijk niet gauw afwijzen.
Ook wanneer uw partner niet wil scheiden is het daarom verstandig om mediation een kans te geven. De mediators van Dé ScheidingsMediator kunnen u helpen. Bent u er zeker van dat u uw huwelijk wilt beëindigen, dan is het verstandig om aan uw partner duidelijk te maken dat de scheiding er hoe dan ook gaat komen.
Uitspraak. De rechter doet een aantal weken na de zitting uitspraak. Na hoeveel weken de uitspraak volgt, hangt af van het verloop van de zaak. De rechter laat aan het eind van de zitting weten op hoeveel weken u ongeveer kunt rekenen.
De rechter zal niet alleen beslissen wie het ouderlijk gezag krijgt, maar ook welke regeling er wordt getroffen voor de omgang tussen de kinderen en de niet verzorgende ouder. Het kan een slimme zet zijn om de hulp van een mediator scheiding in te schakelen om je bij te staan.
De doorlooptijd tussen het indienen van uw dossier en de effectieve inschrijving van de echtscheiding bedraagt 3 tot 4 maanden. Afhankelijk van de complexiteit van uw situatie neemt de voorbereiding van de EOT overeenkomst 2 tot 12 weken in beslag.
Wanneer je partner niet wil meewerken aan een scheiding, kun je in Nederland een eenzijdige scheiding aanvragen bij de rechter.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
De koopwoning verlaten
Meestal is degene die de woning aanschaft en het contract ondertekent de eigenaar van de woning. Heeft alleen je ex het contract ondertekend? In principe ben jij dan geen eigenaar, tenzij er sprake is van huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Beide ouders zijn verplicht na scheiding bij te dragen in de kosten van hun kinderen, mits hun draagkracht dat toelaat. In het geval de minstverdienende partner een inkomen rond of onder bijstandsniveau heeft, heeft deze ouder te weinig draagkracht om bij te dragen in de kosten van de kinderen.
Het uiteindelijke scheidingsconvenant (en ouderschapsplan) kan binnen een maand klaar zijn en door een advocaat gecheckt. Daarna stuurt de advocaat deze naar de rechter. Dan duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken duurt totdat deze is goedgekeurd door de rechter en de scheiding ingeschreven wordt bij de burgerlijke stand.
Een scheidingstraject duurt in Nederland gemiddeld 6 tot 9 maanden. Voor veel van onze cliënten duurt dat te lang. Het is vaak een slopende en onzekere tijd.
Hoogte alimentatie in overleg
U maakt samen een afspraak over de hoogte van de kinderalimentatie. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, beoordeelt de rechter het bedrag.
Je moet aan de rechter vragen om apart te mogen wonen. Het louter instellen van die vordering voor de rechter is voldoende. Het maakt niet uit wat de rechter nadien beslist. Na het instellen van deze vordering mag je niet opnieuw samen gaan wonen met je huwelijkspartner.
Hoe lang kun je een scheiding tegenhouden? Een eenzijdige echtscheiding kan uiteindelijk in de meeste gevallen niet tegengehouden worden. Wel kan je partner de echtscheiding rekken door maximaal gebruik te maken van de tijd en mogelijkheden om bezwaar te maken.
U heeft gelijke rechten aangaande het gebruik van de echtelijke woning, als u de gezamenlijke eigenaar bent van de woning. Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken.
Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
Als beiden partners eigenaar van de woning zijn, kan de een niet zomaar uit het huis worden gezet. Onderling moet worden afgesproken wie in de woning blijft wonen. De ene partner kan de andere partner bijvoorbeeld uitkopen.
De eigenaarslasten, zoals de hypotheekrente en de verzekeringen blijf je vaak wel samen (50/50) voldoen totdat de echtscheiding geregeld is en alles is verdeeld. Daarnaast is het mogelijk om af te spreken dat de gebruiker van de woning aan de niet-gebruiker een redelijke vergoeding betaalt, de gebruikersvergoeding.
Is uitkopen partner verplicht? Je partner uitkopen is dus niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning mogelijk verkocht worden.
Tijd is een sleutelwoord in de eerste periode na de scheiding, die veruit de meest intense is. Tijd nemen en geven, om de beslissing te aanvaarden, om los te laten, om jullie te informeren,.... en uiteindelijk om te kiezen voor een hoopvolle toekomst door, ondanks pijn en verdriet, samen te scheiding te regelen.
Gemeenschap van goederen
En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als een van u het huis kocht vóór het huwelijk. U bent ook allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.