In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
Bedorven water ruikt muf
Zodra je water muffig begint te ruiken, zit het volgens Waternet vol met bacteriën. Die geur ontstaat door de gassen die de bacteriën uitscheiden. Het is volgens het waterbedrijf lastig waar te nemen, omdat je het niet ziet of proeft.
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
Bedorven water
Het Voedingscentrum benadrukt dat water dat al lang staat, niet snel schadelijk is voor je gezondheid. Het gaat waarschijnlijk wel vies smaken door de groei van algen, schimmels en gisten.
Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.
Oorzaak 1 legionella: koud water dat opwarmt
Bij hoge temperaturen vanaf 55 graden – die in een goed functionerende warm waterleiding wel worden gehaald – wordt het de bacterie te heet en sterft hij af. Dit zorgt ervoor dat legionella in een koud waterleiding veel vaker voorkomt dan in een warm waterleiding.
De Dopper Insulated houdt je water ijskoud voor 24 uur and super heet voor 9 uur. De Dopper Glass Insulated houdt jouw water ijskoud voor 2 uur en super heet voor 1 uur!
Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.
De algemene richtlijn is om voedselveilige plastic flessen te gebruiken. U kunt ook glazen flessen gebruiken zolang ze geen non-food artikelen hebben opgeslagen. Roestvrij staal is een andere optie, maar u kunt uw opgeslagen water niet met chloor behandelen, omdat het staal corrodeert.
Deze bacteriën zie je vaak niet in het water, maar je kunt ze wel ruiken. Dus ruikt het water in de fles muffig? Dan kun je het beter niet drinken. Het zit dan vol met bacteriën.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
Ervaringen met stinkend water vanuit de kraan
Een vieze geur van water uit de kraan kan allerlei oorzaken hebben, maar de meeste zijn gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid en vaak prima zelf op te lossen door te spoelen en de temperatuur hoog te zetten.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren. Doe dit met warm en koud water.
Maar kun jij de geur van een glas helder water omschrijven? Dat blijkt best moeilijk te zijn! We herkennen namelijk de geur van water helemaal niet. Dit komt dus niet doordat water geen geur heeft, maar omdat onze neus deze geur wegfiltert.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.
Om je herbruikbare fles weer zo goed als nieuw te krijgen, kun je 'm even laten weken in een sopje van baksoda en warm water. Reinig hem vervolgens met een borstel en spoel even na met natuurazijn. Gebruik zeker geen chemische middelen: die doden wel alle bacteriën, maar laten een vieze nasmaak achter.