Zowel in de koelkast als in de vriezer kun je pizzadeeg bewaren. Zeker als je zelf pizzadeeg hebt gemaakt, kun je dit tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren. Verstandig is dan om met vershoudfolie het deeg te verpakken en vervolgens de datum op te schrijven wanneer je hem in de vriezer hebt gedaan.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
We raden je aan om wel goed te kijken, ruiken en proeven voordat je het product opeet. Als er een TGT-datum op de verpakking staat dan moet je het product absoluut niet gebruiken na deze datum, ook niet als alles nog in orde lijkt qua geur en smaak.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het deeg smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kan deeg bederven? Je kunt het beste vaststellen of Deeg niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als het Deeg er niet meer goed uitziet of uitgedroogd is, dient het weggegooid te worden.
Ben je van plan om de volgende dag of de dag daarna weer pizza te gaan eten dan kun je het beste het pizzadeeg goed ingepakt of afgesloten in de koelkast bewaren. Let er wel op dat het goed ingepakt is en zoveel mogelijk lucht dicht.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Deeg kan je een paar dagen in de koelkast bewaren, maar na een dag of drie is het beste er echt wel af. Dat komt niet perse door bederf door bacteriën, maar allerlei andere enzymatische processen die je meel steeds verder afbreken.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten die je lang niet allemaal in de koelkast hoeft te bewaren. Bijvoorbeeld groente in een pot, soep in blik, chips, broodbeleg, koekjes, eieren en frisdrank.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
'Ten minste houdbaar tot [datum]' is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt als het op passende wijze wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Als je de verpakking openmaakt, ruik je vanzelf of ze weg moeten of niet. Als je niks anders dan anders ruikt, goed door en door verwarmen en dan kan je ze nog best eten zonder problemen. Eet smakelijk. Zeker met kip zou ik persoonlijk geen enkel risico lopen....
Kan droge voeding slecht worden? 'In principe niet', zegt professor Chris Michiels, levensmiddelenmicrobioloog aan de KU Leuven. 'Droge voeding bederft niet. Ook als de houdbaarheidsdatum flink is overschreden, zal je niet ziek worden als je ervan eet.
Wat is de kortste bewaartermijn voor welk product? Staat er op de verpakking 'na openen koel bewaren', dan kan het product na openen in een kelder of koele voorraadkast bewaard worden. Bijvoorbeeld droogwaren, zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste afgesloten bewaard worden in de voorraadkast.
naamw. (m.) Uitspraak: [vər'vɑldatʏm] Verbuigingen: verval|data, vervaldatum|s (meerv.) dag waarop iets eindigt Voorbeelden: `Als uw betaling na de vervaldatum binnenkomt, riskeert u een boete.
Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer. Ontdooi het deeg voor gebruik minstens 24 uur in je koelkast. Zorg er wel voor dat je het goed in plasticfolie verpakt en er geen lucht bij kan komen.
Als je je deeg tijdens het kneden te plakkerig vindt, dan heb je simpelweg niet lang genoeg gekneed. Je zal zien dat de plakkerigheid vanzelf verdwijnt als je gewoon blijft kneden. Je moet de bloem de kans geven om het water op te nemen. Duwen in plaats van scheuren > bij deeg kneden oefen je druk uit.
Je kunt pizzadeeg invriezen en het zo 2-3 maanden bewaren. Leg de bolletjes deeg na de rijstijd op een (bak)plaat, dek deze losjes af met plasticfolie en zet 'm in de diepvries. Als de bolletjes pizzadeeg bevroren zijn, kun je ze per stuk verpakken in een plastic zakje of in plasticfolie.