Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen. Zware stoffen: voor het drogen van zware stoffen op hoge temperatuur, zoals spijkerbroeken of uniforms. Handdoeken: drogen van badhanddoeken. Persen: droog kreukvrije katoenen stoffen, synthetische stoffen, kousen.
Om dat te voorkomen kan je beter kiezen voor een wasprogramma van maximaal 40 graden. Hetzelfde geldt voor ondergoed met een print of kleur, 40 graden is hierbij zeker de max, mede ook om de kleuren langer te behouden!
Ondergoed in de droger of op een rek drogen
Maar het meeste ondergoed heeft een deel elastaan in de stof, waardoor een droger al snel te heet is en het elastaan te warm kan worden. Het ondergoed verliest hierdoor sneller zijn rek. Wij raden dus altijd aan ondergoed op een rek te droger.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas op 90 graden is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
Er zijn doorgaans drie opties om handdoeken te laten drogen: in de droger, op een rekje of buiten aan de waslijn: Buiten aan de waslijn is het beste voor het milieu. Door de wind worden handdoeken bewogen en worden deze niet zo stijf.
Opdrukken en versiersels mooi houden? Doe alle kleding binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine stopt. Zo behoud je die leuke opdrukken op je trui. Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is.
Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Wassen op 60°C: wat en wanneer
Denk bijvoorbeeld aan ondergoed, handdoeken en beddengoed, maar ook aan hydrofiele luiers, sportsokken en zelfs dweilen of vaatdoekjes. Eigenlijk kun je het beste als vuistregel aanhouden dat je alles wat je gebruikt in de badkamer, keuken en in de slaapkamer geregeld wast op 60°C.
Je kunt je onderbroeken, strings en knickers het beste op 40 graden wassen. Wil je ze gescheiden houden van je overige was, gebruik dan een waszak. Dit is zeker aan te raden bij onderbroeken waar nylon en zijde in verwerkt is. Daarmee voorkom je dat ze tussen de rest van de was uitgerekt worden en hun vorm verliezen.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.