Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
Waarom heb ik in de avond meer kies- of tandpijn? Als u gaat liggen, ontstaat er een bepaalde druk op uw gebit. Deze druk kan uw kies- of tandpijn in de avond en in de nacht verergeren. U kunt dit voorkomen door uw hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat uw hoofd (en dus ook uw gebit) hoger komt te liggen.
Indien je aanhoudende kiespijn hebt, moet je zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts. Totdat je geholpen wordt, kun je de pijn verzachten met paracetamol 500mg en/of ibuprofen 400mg. Let op dat u de maximale dosseringen niet overschrijdt.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Naast bevallingen heeft kiespijn de reputatie de ergste pijn te zijn die je maar voelen kan. Wat is pijn eigenlijk? Pijn is een heftig signaal van de zenuwen naar de hersenen.
Bij een niet tijdig behandeld gaatje in tand of kies kan er een wortelpuntontsteking ontstaan. Hierbij zitten de bacteriën heel diep in de wortel van de kies of tand. Dit veroorzaakt een kloppende en uitstralende pijn die je niet kunt missen. De pijn neemt toe bij warmte en kou.
De infectie kan zich naar omliggend weefsel uitbreiden en gepaard gaan met koorts, en soms met een zwelling in het gezicht. Ook kunnen de lymfeklieren in de hals opgezet zijn en gevoelig. Pijn en gevoeligheid achter in de mond kunnen worden veroorzaakt door een doorbrekende verstandskies.
Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben en komt in verschillende varianten voor. De pijn kan continu aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook wegtrekken en komt weer naar voren tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom.
Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk. Indien er klachten ontstaan, is het natuurlijk verstandig om een tandarts om raad te vragen. In sommige gevallen, kunnen de ontstekinsprodukten via een afvoergang eindigend op het tandvlees naar buiten komen.
Pijnstiller kiespijn
Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is. Indien beide pijnstillers geen verlichting opleveren kunt u ook gebruik maken van pijnstillers met naproxen.
Elke klacht aan het gebit of de mond kan gezien worden als een spoedbehandeling. Het maakt niet uit of dit nu bijvoorbeeld kiespijn of een afgebroken tand is. Voor sommige problemen zoals een uitgeslagen tand is het goed als dit binnen een uur behandeld wordt.
Spoelen met zout water
Omdat tandbederf pijn in je tanden kan veroorzaken, is één preventieve remedie voor tandpijn het gebruik van zout water, omdat dit op natuurlijke wijze je mond ontsmet en vastzittend voedsel los maakt dat de oorzaak van het tandbederf kan zijn.
In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt. Dan kan er ook weer goed verdoofd worden.
Symptomen van een zenuwontsteking
Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn: Toenemende pijn bij warm eten of drinken. Afnemende pijn bij koud eten of drinken.
Met kiespijn blijf je niet lopen, maar ga je naar de tandarts. Tot je daar terecht kunt, kan een pijnstiller uitkomst bieden bij kiespijn. Als tand- of kiespijn het gevolg is van een ontsteking, dan zijn pijnstillers met acetylsalicylzuur, ibuprofen of naproxen een goede keuze omdat ze ook ontstekingsremmend werken.
Een chronische tandvleesontsteking kan tot grote problemen leiden.In ernstige gevallen kan het leiden tot het verdwijnen van kaakbot, waardoor het gebit los gaat zitten. Maar het kan niet alleen leiden tot het verlies van uw gebit.
Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto. Met een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontsteking.
Koud en/of warm eten of drinken zorgt vaak voor extra pijn. Kiespijn bij kauwen komt vaak voor en ook kan er een zwelling voorkomen aan de wang, de lymfeklieren in de hals of het tandvlees. Kiespijn of tandpijn is erg vervelend en moet daarom zo snel mogelijk worden behandeld.
Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Ontsteking van de tandholte:
Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.
Je voortanden, kiezen of tandvlees doet pijn. Dit gebeurt net in een periode dat je veel psychische spanning ervaart. Tandpijn door stress is een veel voorkomend probleem.Stress tast namelijk je immuunsysteem aan.
Zoutoplossing
Spoel zo lang mogelijk als je kunt je mond met warm water, waarin je een schepje zout hebt opgelost. Herhaal dit zo vaak als nodig is. Dit is de snelste remedie voor kiespijn die door een verstandskies of afgebroken tand wordt veroorzaakt.
Een zenuwontsteking is meestal in 1 tot 2 jaar hersteld.
Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Daarnaast kan, door het maken van röntgenfoto's, bekeken worden of er sprake is van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.