Luister naar kalmerende geluiden of 'white noise' Als je niets kunt doen aan het lawaai in je slaapkamer, gebruik dan oordoppen. Deze zijn betaalbaar en je went er gauw aan. Zorg er voor dat je zachte en flexibele oordoppen hebt, deze dempen de geluiden om je heen en zorgen er voor dat je rustig in slaap kunt vallen.
Ook voortdurend lawaai van nachtelijke bouwwerkzaamheden of luidruchtige buren kunnen u 's nachts uit uw slaap houden. Bovendien verstoort straatlawaai de slaap van veel mensen. In deze gevallen kan gehoorbescherming voor de slaap u helpen een rustige nachtrust te krijgen.
In de richtlijn omgevingsgeluid
Verstoorde slaap kan overdag tot uiting komen in een gevoel van vermoeidheid, een algemeen verminderd welbevinden, slaperigheid, verslechtering van de prestatie en toegenomen irritatie. Geluid tijdens de slaap verstoort de herstelfunctie van de slaap.
Geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress. Deze effecten kunnen op hun beurt weer aanleiding geven tot een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd.
Dat mensen nooit helemaal wennen aan geluid, ervaren mensen die al jarenlang in een gebied wonen met veel verkeersgeluid. Zij houden toch het gevoel dat ze relatief slechter slapen en minder uitgerust zijn.
Meest voorkomende oorzaken voor overgevoeligheid voor geluid
De meest voorkomende oorzaken van overgevoeligheid voor geluid, ook wel hyperacusis, genoemd zijn: Gehoorverlies. Whiplash, trauma aan het hoofd. Akoestisch trauma door bijvoorbeeld explosieven (vuurwerk) of impulsgeluiden zoals een schot van een geweer.
Neem contact op met uw gemeente of sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar helpt bij problemen tussen buren, zoals geluidsoverlast. Heeft uw gemeente geen buurtbemiddeling? Maak dan gebruik van mediation.
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken.Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Uit onderzoek van de Universiteit van Reading blijkt dat mensen na ongeveer twintig minuten wennen aan geluiden tot en met 65 decibel (dit is te vergelijken met pratende mensen of achtergrondmuziek).
Luister naar relaxerende muziek
Relaxerende muziek is als slaapdoping. Het zijn geluiden die trage hersengolven opwekken, zodat u heerlijk in slaap valt.
De meest eenvoudige definitie luidt: "slaap is gestoord als je daarvan niet uitrust". Daarbij gaat het er niet in de eerste plaats om hoe lang iemand slaapt, de kwantiteit, maar hoe goed iemand slaapt, de kwaliteit. Of preciezer gezegd of iemand wel voldoende diep en voldoende afwisselend slaapt.
Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
Soms gaat het plotseling wakker worden gepaard met een schreeuw.Meestal treden deze aanvallen op tijdens de diepe slaap, in de eerste helft van de nacht. Nachtangst komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. Meestal komt het voor bij kinderen tussen de twee en de zes jaar en vaker bij jongens dan bij meisjes.
Hoe harder het geluid is, hoe slechter voor uw gehoor.
Geluiden vanaf 83 dB kunt u 8 uur per dag horen voordat er geluidsschade kan ontstaan, geluiden vanaf 86 dB 4 uur en zo verder. Ook geluiden onder de 120 dB kunnen het gehoor direct beschadigen, daarom is boven de 83 dB gehoorbescherming altijd aan te raden.
Kinderen en volwassenen die slaapkreunen hebben hier geen behandeling voor nodig. Kinderen en volwassenen hebben zelf geen last van het slaapkreunen en meestal wordt de nachtslaap er niet door gestoord. Ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan zouden mogelijk kunnen helpen om de kans op slaapkreunen te verminderen.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
De politie mag alleen jouw huis in als zij een machtiging hebben voor het binnentreden van de woning. Maar deze hebben zij nooit zomaar op zak wanneer ze voor het eerst bij jou aanbellen voor geluidsoverlast.
Tot hoe laat mag je lawaai maken? Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast.
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Dat betekent dat u de hele dag last kunt hebben van onvermijdelijke geluiden die u als onaangenaam ervaart. De ernst en mate ervan verschilt per persoon. Hyperacusis komt voor bij alle leeftijden, is soms chronisch en gaat vaak gepaard met tinnitus en gehoorverlies.
Emotionele overprikkeling: Dat houdt in dat emoties veel te heftig binnen komen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat huilen als je heel erg moe bent, kan er sprake zijn van emotionele overprikkeling. Of emotioneel wordt bij het inleven of meeleven met een ander.
Er komen allerlei prikkels tegelijkertijd binnen en je kunt de prikkels niet zo goed filteren; dit zorgt ervoor dat je sneller overprikkeld raakt. Heb je last van een acute overprikkeling? Zoek dan een rustige omgeving op waar weinig prikkels zijn. Luister goed naar je lichaam, neem de tijd die je nodig hebt.