De eerste dagen na de operatie kunt u last krijgen van obstipatie.Vaak komt dit omdat het in het begin lastig is om voldoende te drinken en voldoende vezels binnen te krijgen. Soms hebt u hiervoor extra laxeermedicatie nodig.
Het is normaal als u de eerste week helemaal geen ontlasting hebt. Daarna komt de stoelgang vanzelf weer op gang. Het is normaal dat u de eerste 2 weken milde pijn hebt in uw buik. De pijn zou elke dag wat minder moeten zijn.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Bloeding In en rondom de wond zitten kleine bloedvaatjes die kunnen gaan lekken. De overgang van de voormaag en de dunne darm bij een gastric bypass is een kwetsbare plek. Bloeding kan bij alle operaties optreden. Lekkage Lekkage ontstaat doordat de weefsels niet aan elkaar vast gegroeid zijn.
Vaak zijn ze niet op de hoogte van de mogelijke gevolgen hiervan. De officiële richtlijn na de operatie is: geen alcohol meer. Eventueel kan na de eerste 2 jaar terug alcohol gebruikt worden, wanneer dit weinig frequent en zeer matig gebeurt.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
Een normale stoelgang is wanneer we 3x per dag tot 3x per week ontlasting hebben. Het is goed om je te realiseren dat de stoelgang na operatie sterk kan veranderen. Je zult mogelijk minder vaak ontlasting hebben en daarnaast een kleinere hoeveelheid ontlasting hebben.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd. Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Bij een gastric bypass kunnen kruiden uw darmen prikkelen, omdat er voorheen alleen neutrale voeding vanuit de maag door de darmen kwam. Let op met koolzuurhoudende dranken. Dit kan zorgen voor opboeren en winderigheid, doordat het koolzuur niet meer opgeslagen kan worden in uw maag.
Pijnstillers
Ontstekingsremmers (Ibuprofen®, Nurofen®, Voltaren®, Taradyl®, Apranax®, …) zijn zeer belastend voor de maag. Daarom moeten ze na een gastric bypass vermeden worden. Dit geldt voor elke toedieningsvorm (dus ook voor suppo's, pleisters, …).
Hierdoor kan de maag de voeding niet goed mengen met alle spijsverteringssappen. Het eten wordt niet klein genoeg waardoor de darmen de voeding(stoffen) niet goed opnemen en verwerken. Dumping gebeurt meestal na het eten van zoete of vette dingen bijvoorbeeld chocolade, slagroom, milkshake, patat, frikandel etc.
Ik kreeg na de operatie last van een hypo, waar komt dat door? Ook zonder suikerziekte kunt u last krijgen van hypo's (te lage bloedsuikers). Dit komt meestal door een late dumping. Dumping houdt in dat er klachten ontstaan doordat voeding sneller de darm instroomt na een maagverkleiningsoperatie.
In het eerste jaar na de operatie vallen patiënten het meeste af. Het tempo en de duur van het afvallen verschilt per persoon. Na het eerste jaar wordt het gewicht stabiel. Het gewicht kan vervolgens weer iets toenemen.
Overgeven. Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven.
Bij het 'dumpingsyndroom' ontstaat een te snelle maaglediging, waardoor het voedsel in te weinig verteerde stukken wordt afgegeven aan de dunne darm. Dat veroorzaakt allerlei vervelende reacties in het maagdarmkanaal. Vroege dumpingklachten treden kort na de maaltijd op en kunt u al na een half uur merken.
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat je goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en dat het herstel soms korter maar ook langer kan duren. De resultaten op langere termijn zijn goed.
Over het algemeen ontstaat een vastloper gelijk of kort na het eten. Dumping treedt meestal 15-30 minuten na de maaltijd op. Misselijkheid is een lastige klacht met veel mogelijke oorzaken. De oorzaken zijn onder andere te snel eten en te veel eten.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Veel mensen moeten na een maal subiet naar de WC. Ze denken dan dat hun eten snel weer naar buiten wil. Maar het duurt één tot twee dagen voor de resten van wat er in gaat er weer uit komen. Nodig moeten poepen na het eten is volgens darmkundigen gevolg van een 'gastrocolic reflex' zodra voedsel in de maag komt.
Klachten na de operatie
De meest voorkomende klachten in het eerste jaar zijn vermoeidheid en haaruitval. Dit komt door het snelle afvallen. De klachten verdwijnen dan ook meestal vanzelf als het afvallen na zes à twaalf maanden minder snel gaat.