Katten luisteren écht naar hun naam als baasjes ze roepen. Uit een reeks verschillende woorden zouden huiskatten de eigen naam kunnen herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van de Japanse universiteit Sophia University.
Echte kattenliefhebbers roepen het al langer, maar nu is het bewezen: je poes luistert wél naar zijn naam. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Scientific Reports.
Katten kunnen geluiden horen die twee octaven hoger liggen dan wat wij kunnen waarnemen, ook ultrasound genoemd. In dit bereik bevinden zich ook de frequenties waarop muizen(jongen) piepen, van groot belang dus voor een kat.
Dit is geweldig nieuws voor je kat, want hoe meer je zijn naam gebruikt, hoe sneller hij zal leren dat het zijn naam is. Zeg de naam van je kitten of kat herhaaldelijk tijdens plezierige ervaringen, zoals wanneer hij eet of wanneer je hem aait of met hem speelt. Als je kat stout is geweest, roep dan nooit zijn naam.
Hoewel studies hebben aangetoond dat het langetermijngeheugen van een kat wel 200 keer zo lang kan meegaan als dat van een hond, zijn katten zeer selectief in wat ze zich herinneren. In principe herinneren katten zich alleen wat hen ten goede komt.
Behalve ie-klanken gebruiken katten in hun eigen taaltje ook r-klanken (als ze spinnen), m-klanken (als ze miauwen) en s- of sh-klanken (als ze blazen). Kattennamen met die klanken erin pikken ze dan ook het snelst op.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen. Bij ouderen neemt dit snel af.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Wil jij je kat een keer verblijden met goede muziek? Kom dan niet aanzetten met Bach of andere mensenmuziek. Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin in Madison houden katten vooral van geluiden die ze kennen uit hun eigen communicatierepertoire en niet van mensengeluiden.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.
De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie. Bijvoorbeeld: u straft uw kitten omdat hij aan de bank krabt.
Vaak heeft boosheid bij de kat te maken met irritatie. Bijvoorbeeld wanneer een andere kat in haar territorium komt. Zo zie je dat je met een boze kat te maken hebt: Opgezette haren op de schouders en de rug.
Katten kunnen niet goed scherpstellen. Ze kunnen het best zien als een object ergens tussen de 2 en 6 meter weg is. Objecten dichterbij dan 25 cm kunnen ze zeker niet scherp zien! Gelukkig hebben ze ook snorharen die op die korte afstand het werk kunnen overnemen.
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Sluit je kat niet op in een kamer, maar zorg altijd voor exit-routes, houd de doorgang naar zijn favoriete kamer, kast of wegkruip-hoekje altijd vrij. Zo blijft je kat gelukkig en lekker ontspannen :-) Omdat katten hele hygiënische dieren zijn, houden ze van een schoon wc'tje.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Je kat aankijken …
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Verbale kattentaal
Wanneer een kat kort miauwt, begroet hij iemand. Katten miauwen lang wanneer ze aandacht willen of het ergens niet mee eens zijn. Dit zal je bijvoorbeeld horen wanneer je kat wilt eten. Wanneer een kat schril en krijsend miauwt is hij erg bang of heeft hij pijn.
Wat wil je kat zeggen als ze miauwt? Een moederpoes 'praat' met haar kittens. Door een verandering in toonhoogte geeft ze aan dat er eten is, dat het kitten terug moeten komen of haar moet volgen. Bij volwassen katten horen we deze 'taal' eigenlijk nooit meer.
Veel katten hebben volgens mij toch al twee namen: een 'officiële' en eentje voor dagelijks (roep)gebruik. Maar als het beter voor je voelt, kun je je natuurlijk gewoon de oude naam van je nieuwe kat blijven gebruiken.