Wat je zeker moet vermelden in je factuur zijn: Je
Factureren zonder KvK-inschrijving kan niet. Op een factuur moet je wettelijk gezien een bedrijfsnaam, KvK-nummer en btw-nummer vermelden. Als particulier heb je dit niet. Wat je in plaats daarvan doet is een kwitantie opstellen en versturen.
Er zit in principe geen limiet aan de hoogte van een kwitantie. Let wel op dat als je heel veel inkomsten hebt uit overige werkzaamheden, de belastingdienst je wellicht als ondernemer kan gaan zien. Op dat moment moet je je inschrijven bij de KvK en btw gaan afdragen.
Als een factuur niet aan de wettelijke vereisten voldoet, bestaat geen recht op aftrek van voorbelasting. Bovendien is dit ook een factuurgebrek dat is aan te merken als een verzuim, waarvoor een boete van een paar duizend euro's per onjuist factuur kan worden opgelegd.
Je btw-nummer (in 2019) of je btw-identificatienummer (vanaf 2020). Een individueel factuurnummer: facturen moeten doorlopend zijn genummerd. De factuurdatum. Je (bedrijfs)naam en adres.
Je ondernemingsnummer bestaat uit 10 cijfers, dat je op alle handelsdocumenten moet vermelden. In de eerste plaats zijn dat uiteraard je facturen. Al horen daar ook nog een aantal andere gegevens op te staan, zoals een volgnummer en hoeveel btw je aanrekent.
Op facturen moeten de volgende gegevens vermeld worden: datum en nummer. naam, adres en btw-identificatienummer van de leverancier of van de afnemer. omschrijving van het geleverde goed of van de verrichte dienst.
Nee, het is niet per definitie verplicht het btw-nummer van de opdrachtgever of klant op de factuur te vermelden. Het btw-nummer van de opdrachtgever moet wél worden vermeld als er sprake is van een levering aan het buitenland of als de btw wordt verlegd.
Hoe zit het met belastingvrij bijverdienen? Goed nieuws! Je kan in Nederland in 2022 tot € 8.700,- belastingvrij (moet dit woordje hier niet bij?) bijverdienen.
Een btw-ID kan je ook krijgen als je niet verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK. Via het OSO-formulier (Opgaaf Startende Onderneming) vraag je gratis een btw-ID aan. Als de Belastingdienst jouw aanvraag goedkeurt, ontvang je per post een btw-ID en btw-nummer.
Je hoeft je (nog) niet direct in te schrijven als je wilt starten als freelancer. Je kunt als freelancer ook starten zonder officiële inschrijving in het Handelsregister van de KvK. Iedereen mag namelijk een opdracht uitvoeren en een factuur naar een klant sturen.
Dat is namelijk belastingvrij tot maximaal 4,50 euro per uur (of als je jonger bent dan 23: maximaal 2,50 per uur), maximaal 150 euro per maand of maximaal 1.500 euro per jaar.
Als particulier een factuur opstellen is niet toegestaan
Als particulier mag je geen factuur maken. Ook een kassabon maken is niet toegestaan. Enkel ondernemers die een btw-nummer hebben en die ingeschreven zijn bij de KvK kunnen dat doen.
Als je voldoet aan de ondernemerscriteria van KVK, krijg je na je inschrijving een KVK-nummer. Dit nummer is jouw unieke ondernemers ID, zodat andere ondernemers kunnen controleren met wie ze te maken hebben. Ook jij kunt de gegevens checken van je opdrachtgevers en zakenpartner.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Factureren aan een klant zonder btw-nummer
Strikt genomen is het niet noodzakelijk dat het btw-nummer van de klant op de factuur te vinden is. Het volstaat om gewoon de volledige naam en het adres van de klant op de factuur op te nemen. Het eigen btw-nummer is natuurlijk wel nog steeds verplicht te vermelden.
Met andere woorden: de informatie en velden die op een papieren factuur moeten staan, zijn ook voor e-facturen vereist. Dat betekent dat u een aantal basisgegevens dient te vermelden, zoals uw btw-nummer, het btw-bedrag en de factuurdatum. Ook moeten facturen opeenvolgend genummerd worden .
Je bent verplicht je ondernemingsnummer mee te delen bij elk contact met administratieve of gerechtelijke instanties. Ook op onder meer alle 'stukken' die van je onderneming uitgaan, moet je dit nummer vermelden. Concreet gaat het om alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, enz.
Een KVK-nummer laat zien dat je officieel staat ingeschreven bij KVK. Dus dat je formeel een bedrijf hebt. Het btw-id gebruik je voor het contact met je klanten en zet je op je website en facturen. Het omzetbelastingnummer gebruik je voor al het contact met de Belastingdienst.
Iedere onderneming – eenmanszaak of vennootschap – heeft een uniek ondernemingsnummer. Dat bestaat uit 10 cijfers, waarvan het eerste getal altijd 0 of 1 is, en dient als identificatienummer voor je eigen zaak. Alle ondernemingsnummers staan in de Kruispuntbank voor Ondernemingen, kortweg KBO.
Wanneer je een btw-verlegde factuur stuurt, breng je geen omzetbelasting in rekening. Op de factuur vermeld je dan dat het is verlegd en je rekent met een btw-percentage van 0%. Het is belangrijk dat het btw-identificatienummer van jouw klant op de factuur vermeld staat en dat dit een geldig nummer is.