De oorzaken van trager denken kunnen lichamelijk of mentaal zijn. Lichamelijke factoren hebben te maken met de witte stof (zenuwbanen) en grijze stof (zenuwkernen) binnen onze
Door een deel van je hersenen te trainen, werk je aan je mentale gezondheid. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal of vaardigheid. Dit kan helpen om je hersenmist te verminderen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het leren van een tweede taal kan zorgen voor meer hersenweefsel.
Bij een beroerte (CVA) gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Plotseling vallen functies uit. Je gaat bijvoorbeeld verward praten of hebt een scheve mond of een lamme arm.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Als je concentratieproblemen en vergeetachtigheid langer aanhouden, zou het wel eens kunnen dat je last hebt van 'brain fog', in het Nederlands ook wel hersenmist genoemd. Naast concentratieproblemen en vergeetachtigheid, zijn angstgevoelens, vermoeidheid en je slap en duizelig voelen andere symptomen van hersenmist.
Het is dan ook geen 'ziekte', maar een overkoepelende term voor een 'mistige' situatie in je hoofd, waarbij je moeite hebt met het verwerken en onthouden van nieuwe informatie, concentratieproblemen ervaart, niet helder kunt denken, je gedesoriënteerd voelt, niet op woorden kunt komen, minder creatief en vermoeider ...
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen.
Ongeveer 9 op de 10 mensen vertoont minstens één van de onderstaande symptomen bij een beroerte. Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Het bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af. Een deel van de hersenen krijgt even te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof. U krijgt hierdoor klachten, zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in uw gezicht, arm of been.
U kunt er de ene dag veel last van hebben en een andere dag minder. Mensen die deze klachten hebben, noemen het ook wel 'hersenmist' of 'brain fog'.
In eerste instantie tast het coronavirus de longen van de patiënt aan, wat kan leiden tot een sterk verminderde longfunctie en in het ergste geval zelfs tot longfalen. Dit zorgt voor een zuurstoftekort in de hersenen en veroorzaakt schade in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coördineren.
Dysartrie. Als je dysartrie hebt, dan kun je de spieren waarmee je praat minder goed bewegen. Dit maakt het lastig om woorden duidelijk uit te spreken. Ook kan het zijn dat je stem anders klinkt en dat het moeilijker is om adem te halen.
De term bijnieruitputting wordt in de volksmond vaak gebruikt voor allerlei klachten die ontstaan door langdurige blootstelling aan mentale, emotionele en/of lichamelijke stress. Voorbeelden van dit soort klachten zijn vermoeidheid en depressie.
Bij regelmatig voorkomen van brain fog is er een systematisch tekort in je lichaam. Een goed uitgebalanceerd dieet en supplementen zijn de oplossing. Capsules zijn via de site verkrijgbaar en de eerste portie is gratis. Het is ook een ontsteking van de hersenen, dus helpt een megadosis vitamine C heel goed.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen een burn-out krijgen is gekelderd van 50 naar 32 jaar. Wat is er gebeurd met de jongeren van nu? 30 is het nieuwe 20, wordt wel eens gezegd. Maar als het om carrières gaat, lijkt 30 het nieuwe 50 te zijn.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
De tumoren ontstaan meestal rond het 50e tot 60e levensjaar, maar kunnen ook veel eerder of later optreden. Wat dat betreft is er een grote spreiding. Mannen en vrouwen lopen min of meer in gelijke mate het risico een hersentumor te krijgen.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Wat zijn de oorzaken? Hersentumoren (gliomen) zijn zeldzaam. Er worden ongeveer tien tot twintig patiënten met een glioom per 100.000 inwoners per jaar gevonden. Dat is niet veel veranderd sinds de diagnose beter gesteld kan worden met een MRI-scan.