Bij temperaturen boven de 25 graden, lopen kippen een zeer groot risico op oververhitting. Ze zullen stoppen met leggen, tekenen van hitteslag vertonen en kunnen uiteindelijk sterven.
De normale lichaamstemperatuur van kippen bevindt zich rond de 41,5°C. Algemeen wordt aangenomen dat de lichaamstemperatuur van braadkippen bij een staltemperatuur van 33-34°C sterk stijgt. Wanneer de lichaamstemperatuur de grens van 44°C heeft bereikt, is er vaak geen weg meer terug en zal de kip sterven.
Gezien ze niet kunnen zweten, zullen ze met open bek hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. Daarnaast proberen ze ook hun vleugels te spreiden en hun verenkleed open te zetten om op die manier warmte te verliezen.
Zo zorg je voor extra verluchting. Een extra manier om het huisje van je kippen wat af te koelen is door een wit laken, gedrenkt in koud water, over het kot te spannen of grote koelelementen onder het kot te plaatsen. Blijf ook steeds een beetje in de buurt om een oogje in het zeil te houden.
Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag. Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen). Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.
Het is makkelijk te zien wanneer je kippen last hebben van de warmte. Aangezien kippen niet kunnen zweten, zullen ze gaan hijgen om de overtollige warmte kwijt te raken. Ze spreiden daarnaast ook hun vleugels en zetten hun vederdek open om zoveel mogelijk warmte te verliezen.
Kippen kakelen heel wat af. Ze maken wel dertig verschillende soorten geluiden. Daarmee vertellen ze van alles tegen elkaar, maar ook tegen ons.
Het is heel belangrijk dat uw kippen voldoende schaduw hebben, zeker wanneer het erg warm is. Als uw kippen de mogelijkheid hebben om vrij rond te scharrelen, dan zijn ze waarschijnlijk zelf in staat om schaduw te vinden onder een boom of in de bosjes.
Kippen die de ruimte hebben, nemen dagelijks of om de dag een stofbad of zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.
Kippen kunnen uit de leg gaan door stress (vb. andere omgeving, nieuw hok, andere voeding, lawaaihinder, werken in de tuin, …). Het is dan gewoon een kwestie van tijd tot dat ze terug eieren leggen. Dit klinkt misschien belachelijk, maar het kan dat je de gelegde eieren gewoon niet terugvindt.
Hennen die bepaalde voedingstoffen tekort komen kunnen minder of geen eieren leggen. Ook te dikke kippen kunnen een verstoorde leg hebben. Belangrijk is dat het voer niet te vet is en dat de hennen voldoende grit, maagkiezel en af en toe groenvoer en fruit hebben.
Bijna alle kippenrassen kunnen in de winter buiten blijven en hebben geen verwarming nodig. Ook in de winterperiode vinden de kippen het heerlijk om rond te scharrelen, al houden ze niet allemaal van de sneeuw. Het warm houden tijdens de koude winternachten is voor de meeste kippenrassen dus niet nodig.
Dan is jouw kip hoogstwaarschijnlijk broeds. Geen nood, dit is volkomen normaal. Heb je een haan en hennen lopen en wil je graag kuikentjes kweken, dan is het goed dat jouw hennen broeds worden. Zo kunnen er zich in de bevruchte eieren kuikentjes ontwikkelen.
De gemakkelijkste manier om een kippenhok te isoleren is het gebruik van gebruikelijke isolatiematerialen zoals polystyreen of glaswol. Als alternatief kunnen stro, schapenwol, geperste houtsnippers of minerale wol als isolatielaag worden gebruikt.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Vinden kippen het fijn om geaaid te worden? Een tamme kip vindt het net als een hond of kat fijn om geaaid te worden. Wanneer een kip zich laat knuffelen betekent dit dat ze u vertrouwt. Soms zal een kip plat op de grond gaan liggen wanneer u haar benadert en kunt u haar gemakkelijk oppakken.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
De belangrijkste vitamines voor kippen zijn: A, B, C, D, E en K. Deze vitamines zijn essentieel voor kippen, daar ze allemaal hun eigen belangrijke werking hebben.
Coccidiose komt redelijk vaak voor bij kippen, maar ook bij kuikens en uit zich in diarree, of bloed in de ontlasting. Coccidiose dient behandeld te worden, omdat de parasiet niet vanzelf weer weggaat. Kippen kunnen dusdanig verzwakken dat ze eraan overlijden.
Milde verschijnselen van extreme temperaturen of aanhoudende hitte kennen we allemaal wel: concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid. Gezondheidsklachten door hitte noemen we ook wel hittestress.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.