Meestal wordt u na het nemen van de morning-afterpil op de verwachte dag ongesteld. Maar dit kan ook een paar dagen eerder of later zijn. Als uw menstruatie lichter is dan normaal of uitblijft, doe dan een zwangerschapstest.
De menstruatie kan na het innemen van een morning after pil enkele dagen eerder of later plaatsvinden. Als je meer dan vijf dagen overtijd bent, is het verstandig een zwangerschapstest te doen of contact op te nemen met je huisarts.
De morning-afterpil is een pil die de eisprong uitstelt. Als je deze pil slikt, komen de zaadcellen geen eicel tegen. Dan kan er dus geen bevruchting plaatsvinden. Een morning-afterpil voorkomt niet altijd een zwangerschap.
Een morning-afterpil kan de menstruatie beïnvloeden, maar alleen van de cyclus waarin je de pil neemt. Je volgende cyclus wordt hierdoor niet of nauwelijks beïnvloed. De nieuwe generatie morning-afterpil, ellaOne, bevat zelfs helemaal geen hormonen, maar werkt wel in op je hormooncyclus.
Binnen de 24 uur na de onbeschermde seks nemen maakt deze pil in 95% van de gevallen voldoende werkzaam. Tussen de 24 en 48 is dit nog 85% en tussen de 48 en 72 uur is dit nog slechs 58%.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien. Het is heel normaal om wat overtijd te lopen.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Je kunt bepaalde lichamelijke veranderingen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten, een droge huid, krampen, vettig haar of gevoelige borsten. Sommige vrouwen zien een verschil in hun emoties, zoals hevige stemmingswisselingen of een prikkelbaar gevoel.
Het kan natuurlijk zijn dat jouw menstruatie iets langer of korter is. Maar het gemiddelde is dus 28 dagen. Als je weet hoe lang je cyclus ongeveer duurt, dan kun je een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je menstruatie eigenlijk moest starten. We noemen deze dag de zogenaamde 'niet-ongesteldheids-dag (NOD).
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.
Aanvullend kan je menstruatie na het innemen van een morning-afterpil enkele dagen eerder of later beginnen. Het is niet mogelijk onvruchtbaar te worden. Bovenstaande bijwerkingen zijn meestal maar tijdelijk en hebben geen nadelige effecten op de lange termijn.
Wanneer kun je de morning-afterpil nemen? De morning-afterpil voorkomt dat een eierstok een eicel vrijgeeft en daarom is het het beste om deze pil zo snel mogelijk in te nemen. Het wordt aanbevolen om levonorgestrel binnen 72 uur na onbeschermde seks in te nemen.
Nee, deze methode wordt niet beschouwd als een effectieve vorm van anticonceptie. Er is niet alleen een kans dat het voorvocht levend sperma bevat, maar de kans om zwanger te worden is groter dan bij andere anticonceptiemethoden.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht bevat een heel lage concentratie aan zaadcellen.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.