Loonbeslag kan alleen door een deurwaarder aangevraagd worden en moet goedgekeurd worden door een rechter. Maar wat gaat hier aan vooraf? Wanneer u een rekening niet kunt betalen zult u eerst een betalingsherinnering en aanmaningen van de schuldeiser krijgen.
Een deurwaarder mag alleen beslag leggen op uw loon of uitkering met toestemming van de rechter of overheid. U krijgt daarom eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel. Een vonnis of beschikking is een uitspraak van de rechter. Een dwangbevel is een officiële brief van de overheid.
Een loonbeslag wordt opgeheven op het moment dat de gehele vordering is betaald, of op het moment dat het dienstverband van de werknemer bij de werkgever eindigt. De werkgever wordt door de deurwaarder geïnformeerd op het moment dat de vordering is voldaan en het loonbeslag kan worden opgeheven.
Loonbeslag leggen en beslagexploot
Een beslagexploot is een officieel document. Daarin staat dat de deurwaarder loonbeslag legt op het salaris van uw werknemer. Vanaf dat moment moet u het loon dat onder het loonbeslag valt aan de deurwaarder betalen. U mag uw werknemer niet meer betalen dan de beslagvrije voet.
De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Het bedrag hangt onder andere af van je gezinssamenstelling en je inkomen. De beslagvrije voet is minimaal 95 procent van de bijstandsnorm voor jouw situatie. Inclusief vakantiegeld.
Daarnaast vallen buiten het loonbeslag: de beslagvrije voet (een wettelijk minimum bedrag voor het levensonderhoud van de werknemer), verzekerings- en pensioenpremies door werkgever in te houden en periodieke betalingen die voor de beslaglegging betaald hadden moeten zijn (bijvoorbeeld achterstallig salaris).
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Algemeen loonbeslag en loonoverdracht
Voorbeeld Een werknemer met een nettoloon hoger dan 1.538 euro houdt in 2022 bij beslag of overdracht van zijn loon dus altijd een beschermd minimum van netto 1.428,00 euro over.
Alleen wanneer u het niet eens bent met de schuld of wanneer er teveel loonbeslag is gelegd (zie het overzicht beslagvrije voet voor de bedragen die voor uzelf moeten overblijven), kunt u hiertegen bezwaar maken. In dat geval kunt u het beste eerst contact opnemen met de deurwaarder die het beslag heeft gelegd.
Aandachtspunten bij loonbeslag
Alleen gerechtsdeurwaarders en overheidsinstanties kunnen beslagleggen. Ontvangt een werkgever een verzoek tot betaling/beslaglegging van een incassokantoor, dan is dit geen officieel beslag. De werkgever dient de deurwaarder juiste informatie te verschaffen.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Hoe werkt beslaglegging op mijn inboedel? Als u uw schulden niet betaalt, kan een deurwaarder beslag leggen op uw spullen. Dit mag alleen met een vonnis, beschikking of dwangbevel. De deurwaarder maakt dan een lijst van uw spullen en verkoopt ze.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Je cliënt kan worden geconfronteerd met verschillende wijzen van beslag. De meest voorkomende wijze is loonbeslag (derdenbeslag). Daarnaast kennen we ook beslag op huurtoeslag, zorgtoeslag, bodembeslag, executoriaal beslag en conservatoir beslag.
Een deurwaarder mag pas beslag leggen op uw bankrekening met een uitspraak van de rechter, of een dwangbevel van de overheid. Bij het bankbeslag moet de deurwaarder een bedrag overlaten, het beslagvrije bedrag. Hiermee kunt u uw vaste kosten betalen.
Als u voldoende inkomen heeft, kunt u in het algemeen beslag auto of roerende zaken voorkomen door een betalingsregeling met de deurwaarder af te spreken. Als u geen geld en geen of laag inkomen heeft, is het financieel niet haalbaar om een betalingsregeling met de deurwaarder af te spreken.
Wilt u weten of er beslag op een woning is gelegd? Beslag wordt gelegd als de verkoper schulden heeft. Is beslag op een woning bij het Kadaster ingeschreven, dan staat dit vermeld in de hypotheekinformatie.
Pas als hij alle schuldeisers heeft betaald, kan hij het beslag opheffen door aan de schuldenaar van de in beslag genomen inkomsten een "handlichting" te sturen, d.w.z. de toestemming om de inhoudingen te stoppen.
Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.
Bevindt er zich onder de beslagleggende schuldeisers een bevoorrechte schuldeiser, dan wordt deze bij voorkeur boven de andere schuldeisers uitbetaald. Het gaat hier bijvoorbeeld om de fiscus. Is er dus samenloop tussen een bevoorrecht en een niet-bevoorrecht beslag, dan heeft het bevoorrecht beslag voorrang.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Als een deurwaarder een dagvaarding wil betekenen maar jij doet de deur niet open dan mag de deurwaarder de dagvaarding achterlaten, bijvoorbeeld in de brievenbus. Wanneer je niet thuis bent dan kan de deurwaarder dagvaarding ook afgeven (betekenen) aan een huisgenoot.
Wanneer de deurwaarder constateert dat het geen zin heeft om beslag te leggen op uw uitkering of ander inkomen, bijvoorbeeld omdat er al beslag op ligt door een andere deurwaarder, of omdat uw inkomen te laag is voor beslaglegging, dan zal de deurwaarder overgaan tot het leggen van beslag op uw bankrekening.