Zoek je typisch Hollandse nagerechten? De beste recepten speciaal voor jou, zoals hangop met fruit, warme appeltaart en heerlijke pudding.
Het nagerecht - ook wel dessert of toetje - is een deel van het diner waarmee een maaltijd wordt afgesloten. Vaak is het zoet van smaak en koud, maar er zijn ook hartige en warme nagerechten.
Je maagwand ontspant
Je dacht dat je vol zat van je bord warm eten, maar de ontspanning van de maag zorgt ervoor dat het toetje altijd past. Je hoeft er alleen maar aan te denken,' zegt De Witt. Je toetjesmaag ontstaat dus eigenlijk wanneer de maagwand ontspant en er meer ruimte vrijkomt. Interesting.
1. Frankrijk - Crème brûlée. Een Fransman maak je blij met een heerlijke crème brûlée!
Veel toetjes bevatten suiker of glucose. Dit stofje heeft hetzelfde effect op de maag als de drie factoren hierboven. Het zorgt ervoor dat je maag zich ontspant. Daarom heb je altijd plaats voor een toetje.
Veel suikers
Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in. Net als in vla zit er in pudding veel suiker en wordt daar vaak nog room aan toegevoegd en daarmee veel verzadigd vet.
Begin negentiende eeuw bedacht de Russische gezant in Parijs, Aleksandr Koerakin, dat het ook anders kon. Hij liet gerechten in verschillende gangen ná elkaar opdienen. Het fenomeen zou 'service à la Russe' gaan heten. Het maakte de weg vrij voor het toetje zoals we dat nu kennen.
Maar waarom heet dat ook wel een toetje? Het woord toetje is ontstaan door het woord 'toenemen'. Je neemt dus na het hoofdgerecht iets toe. In de volksmond werd dat verkleind naar het woord toetje.
Het nagerecht of toespijs werd na de hoofdschotel geserveerd. Het woord dessert is een Frans leenwoord, afgeleid van desserver (de tafel afruimen).
Het buitengebied heeft veelal een typisch Hollands karakter met veel polders, slootjes en molens. Voor toeristen zal dit het Nederland zijn wat ze kennen uit de boekjes en geijkte plaatjes. Molens, klompen en niet te vergeten heel veel tulpen. Helemaal boven in de provincie ligt ook nog het eiland Texel.
Welke toetjes zijn gezond? Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Tiramisu en chocolademousse zijn niet de gezondste toetjes – dat is overduidelijk. Maar zijn er grote verschillen in de voedingswaarden? Wij vergeleken twee flinke porties (100 gram). Vitaminen en mineralen: in chocolademousse zit meer calcium (97 mg) dan in tiramisu (60 mg).
"90 procent is suiker." "Een danoontje ziet er heel aantrekkelijk uit met al die kleurtjes. Maar vergis je niet: een Danoontje van 95 gram bevat ongeveer 2,5 suikerklontjes."
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Het woord pudding komt uit het Engels en is wellicht verder te herleiden tot het Franse boudin, dat weer afstamt van het Latijnse botellus, wat "kleine worst" betekent. Dit verwijst naar het vlees dat er in de middeleeuwse puddingen zat. Maar pudding had destijds een veel ruimere betekenis dan nu.
Kloppudding (voorheen Saroma), Dr. Oetker in Nederland.
Het verhaal gaat dat tiramisù in 1971 is uitgevonden in Treviso, en wel door Roberto Linguanotto, banketbakker en eigenaar van restaurant Le Beccherie.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …