Ja, maar vervang alleen de helft van het water door melk.
Onthoud dat melk geen vervanging is voor water, omdat melk niet zo nat is als water. Melk bevat meer vaste stoffen (waardoor we ze kunnen stollen en kaas kunnen maken) en dus als je water vervangt door dezelfde hoeveelheid melk, krijg je eigenlijk minder vocht en minder bindmiddelen dan vloeibaarmakers.
"Melk bestaat voor ongeveer 90 procent uit water, wat betekent dat het een goede bron van hydratatie kan zijn , vooral in de zomermaanden wanneer mensen meer risico lopen op uitdroging", bevestigt klinisch diëtiste Patricia Kolesa, RD
Niet water of sportdrank, maar melk is de meest effectieve drank om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Ronald J Maughan et al.
Elk brood bestaat in de basis uit meel of bloem, water, gist of desem of een combinatie van beide en zout. Het water kun je eventueel vervangen door melk.
[Melk ruilen voor water]
Op dezelfde manier, als je bijvoorbeeld geen melk meer hebt en je wilt melk vervangen door water, gebruik dan slechts 90% van de vereiste hoeveelheid . Bijvoorbeeld, als het recept vraagt om 100 gram melk, gebruik dan slechts 90 gram water. Houd er echter rekening mee dat je brood een iets andere textuur en smaakprofiel zal hebben.
Melk geeft het brood een subtiele romigheid die veel consumenten prettig vinden bij broden zoals witbrood en melkbrood. Textuur: De textuur van brood gemaakt met melk is vaak zachter en luchtiger dan brood met water. Dit komt door de vetten en eiwitten in melk, die het deeg malser maken.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Melk bestaat voor ongeveer 87% uit water. De belangrijkste voedingstoffen zijn vet, eiwit en lactose of melksuiker. Daarnaast bevat melk ook voedingsstoffen in kleinere hoeveelheden, zoals vitamines en mineralen. Een voorbeeld van een belangrijk mineraal is calcium(Ca).
Het Voedingscentrum raadt het niet aan om rauwe melk te drinken, omdat er risico's aan verbonden zijn. Dit heeft ermee te maken dat er ziekmakende bacteriën, zoals listeria en salmonella, in de rauwe melk kan zitten. Rauwe melk kun je wel drinken wanneer je het van tevoren eerst kookt.
Je lichaam heeft geen koemelk nodig om gezond te blijven. Er zijn tal van andere bronnen van calcium en essentiële voedingsstoffen. OVERBODIG: Melk is overbodig in recepten. Plantaardige alternatieven zoals amandelmelk, havermelk, sojamelk en kokosmelk werken net zo goed, zo niet beter, in elk recept.
Koffie en thee kun je dus met een gerust hart bij je watersom optellen. Let daarbij wel, een kopje thee is niet gelijk aan een kopje water. Zo is een kop koffie het equivalent van een half kopje water.
Water voor melk
Zo kan je op deze website zien dat er voor een glas melk van 250ml maar liefst 255 liter water nodig is! Ter vergelijking: 10 minuten douchen is ongeveer 100 liter water.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Je lichaam kan te veel water niet aan. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten.
Je kunt afvallen door water te drinken omdat:
Je minder calorieën inneemt, dan bij sappen en frisdrank. Je minder snel een hongergevoel hebt, omdat dorst vaak verward wordt met trek in eten. Het bijdraagt aan het verbranden van meer calorieën.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Een Zweedse studie suggereert dat melk weliswaar goed is, maar meer is niet beter. Deze studie vond dat te veel melk – drie of meer glazen per dag – niet alleen geassocieerd werd met sterfte, maar ook met een verhoogd risico op fracturen en heupfracturen.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Je kunt melk ook vervangen door kraanwater, hoewel dat vloeibaarder is. Voeg het water beetje bij beetje toe als je aan het bakken bent, tot je de gewenste consistentie hebt. Andere alternatieven: Graandranken zoals speltdrinks.
Of is de melk klonterig bij het uitschenken? Dat zijn tekenen dat de melk zuur is geworden en je hem beter niet meer kunt gebruiken. Zure melk is niet per definitie bedorven (je wordt er meestal niet ziek van), maar lekker is anders. De klonten worden overigens veroorzaakt door een bacterie: bacillus cereus.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.