Er zijn maar 3 dingen die in het toilet horen. De drie P's: plas, poep en (wc-)papier. Dus geen doekjes, geen tampons, geen inbrenghulzen en zeker geen maandverband.
Maandverband hoort bij het restafval, ook al is het gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen en composteerbaar plastic. Losse plastic verpakkingen mogen bij het plastic afval. Meer informatie over het weggooien van producten vind je op de website van Milieu Centraal.
Het maandverband bestaat namelijk volledig uit plantaardige vezels, die afbreken van zodra er vocht aan de onderkant van het verband komt. Dat betekent dat je je dus geen zorgen hoeft te maken wanneer je het maandverband in hebt, want dan komt er alleen vocht langs de bovenkant.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Katoenen producten zoals oordopjes, wattenschijfjes of wattenbolletjes breken niet gemakkelijk af en mogen niet in het toilet worden weggegooid. Er is een grote kans dat ze gaan klonteren en verstoppingen in uw systeem veroorzaken.
Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden. Staat er een wc met een kruis doorheen, dan mogen de doekjes niet door de wc.
Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak. In de meeste doekjes zitten namelijk kleine plastic deeltjes.
Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen.
Theekopje per menstruatie
Het wereldwijde gemiddelde zou 120 milliliter per menstruatie zijn. Dat is ongeveer een theekopje. Er bestaat ook een invulkaartje dat kan dienen als maatstaf. Gynaecoloog Marlies Bongers van het Máxima Medisch Centrum vertelt: "Daarop noteer je hoeveel tampons en maandverband je nodig hebt.
Tips voor wat je wel of niet mag wegspoelen
Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft. Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval.
Hoe lang gaat wasbaar maandverband mee? Gemiddeld gaan de maandverbanden zo'n 5 tot 10 jaar mee. De maandverbanden verslijten sneller als je een wasverzachter en een droogkast gebruikt.
1 op de 10 vrouwen heeft soms geen geld voor maandverband.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Waarom billendoekjes niet in WC? Ondanks het feit dat billendoekjes doorspoelbaar zijn, betekent het niet dat het goed is. Het doorspoelen kan namelijk verstoppingen van je leidingen veroorzaken en dat wil je echt niet.
De reden hiervoor is met name dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Bij ver- keerd verwijderen wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers vergroot.
Sigarettenpeuken. Sigarettenpeuken zijn niet biologisch afbreekbaar, gewoon in de prullenbak gooien dus! Kortom, er zijn maar drie dingen die je toilet behoort door te spoelen – boodschappen met nummer 1, nummer 2 en toilet papier.
Op me kamer knipte ik alles zeer kort en deed de afgeknipte schaamharen in een plastic zakje, zo'n klein boodschappen zakje uit een winkel, die zien wat donker en die frommel je daarna in elkaar en gooi je gewoon in de afvalbak. De laatste korte haartjes scheerde ik af onder de douche en dat spoelt gewoon prima weg.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
In de jaren 40 van de 20ste eeuw introduceerde Libresse het eerste maandverband. Dit maandverband werd gemaakt van crêpepapier! Om de boel stevig op z'n plaats te houden, droegen vrouwen het met een soort gordeltje om de heupen.