Oorzaak slokdarmkanker Bepaalde zaken kunnen de kans op slokdarmkanker vergroten: roken. alcohol drinken. vaak brandend maagzuur hebben, dit heet reflux en kan een Barrett-slokdarm veroorzaken.
Voorbeelden van andere dingen die de kans op slokdarmkanker groter maken zijn roken, alcohol drinken, overgewicht en brandend maagzuur. Soorten slokdarmkanker die veel voorkomen zijn: plaveiselcelcarcinoom.
Als u regelmatig last hebt van brandend maagzuur, dan kan uw slokdarm beschadigen. Een behandeling is dan nodig. Veel voorkomende klachten zijn een branderig gevoel en oprispingen.
Risicofactoren voor slokdarmkanker
Roken en alcohol zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een plaveiselcelcarcinoom in de slokdarm. Reflux (het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm) en overgewicht zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een adenocarcinoom in de slokdarm.
Door maagzuur in uw keel (reflux) kunt u de volgende klachten hebben:heesheid (vooral 's ochtends)aanhoudend keelschrapen of hoesten. een gevoel dat er iets vastzit in uw keel.
Een verslapping van de sluitspier bij ouderdom kan ook een oorzaak zijn. Daarnaast worden roken, alcohol, koolzuurhoudende drank en voeding (zoals scherpe kruiden, citrusvruchten, ui en vet voedsel) in verband gebracht met brandend maagzuur.
Klachten die ontstaan door een ontstoken slokdarm zijn bijvoorbeeld: Brandend maagzuur. Het opboeren van eten of drinken. Hierbij kan er zuur eten of drinken uit uw maag omhoog komen, wat pijnlijk kan zijn of een branderig gevoel kan geven in de keel.
Symptomen. De eerste symptomen van maagkanker zijn dikwijls zure oprispingen, 'boeren' en een volheidsgevoel. De meeste mensen met maagkanker ondervinden deze symptomen reeds verschillende jaren, maar ze werden niet als onrustwekkend ervaren. Deze vage klachten liggen aan de basis van vele late diagnoses.
Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress. Soms is er iets anders, bijvoorbeeld een maagbacterie of maagzweer. De huisarts onderzoekt of u de maagbacterie heeft.
De meest voorkomende klacht bij slokdarmkanker is het gevoel dat eten blijft hangen of niet goed zakt. Dit heet ook wel passageklachten. Een tumor in de slokdarm kan ervoor zorgen dat eten kan blijven hangen of blijven steken. Je kunt ook het gevoel hebben dat het eten niet goed of langzamer naar beneden zakt.
Pantoprazol en omeprazol zijn beide geschikt voor de behandeling van klachten zoals brandend en opkomend maagzuur. Wanneer NSAID-gebruik hier de boosdoener van is, kun je het beste kiezen voor behandeling met omeprazol.Tenzij je clopidogrel gebruikt, dan gaat de voorkeur uit naar pantoprazol.
Dit is niet erg. Maar als u regelmatig ernstige last heeft van opkomend maagzuur is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Als er te vaak maagzuur vanuit de maag terug de slokdarm instroomt en dit wordt niet behandeld, dan kan een slokdarmontsteking ontstaan.
Jaarlijks krijgen ongeveer 2.700 mensen slokdarmkanker. De meeste mensen zijn 50 jaar of ouder.
In een fles wijn zitten zes standaardglazen alcohol. Als je iedere dag wijn – of elke andere soort alcohol – drinkt, zal het risico op veel soorten kanker toenemen, waaronder borst-, darm-, long-, keel-, en slokdarmkanker.
Roken en meeroken vormen het grootste risico op kanker.
Wanneer er regelmatig wat van de maaginhoud (en dus ook van het maagzuur) terugvloeit naar de slokdarm kan dit 'zure oprispingen' veroorzaken en uiteindelijk ook leiden tot een ontsteking van de slokdarmwand. Alcohol kan op zich het slijmvlies van de slokdarm irriteren.Het verhoogt ook de zuurtegraad van de maag.
Vooral in de longen, lever en botten. Ook in de verder weg gelegen lymfeklieren kunnen uitzaaiingen komen. Een behandeling kan de ziekte remmen en/of klachten verminderen. Mogelijke behandelingen zijn bestraling, chemotherapie, doelgerichte therapie en het plaatsen van een buisje in de slokdarm bij slikproblemen.
Ga bij klachten naar de huisarts
Langdurige hikklachten. Pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen. Hoesten en verslikken.
Zuurbranden komt door maagzuur dat terugvloeit in de slokdarm. Bij oprispingen boer je lucht op. Bij het opboeren kan ook maaginhoud tot in de keel komen. Brandend maagzuur en oprispingen kunnen wijzen op een tumor bij de maagingang, maar hebben veel vaker een andere oorzaak.
Langdurig gebruik van Rennie 680 mg/80 mg kan leiden tot een overmatig magnesiumgehalte van het bloed, met name bij patiënten met gestoorde nierfunctie.
Uw slokdarm kan ontstoken raken als er vaak maagzuur in komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het eten of als u bukt, tilt, hoest of ligt. U kunt last hebben van brandend maagzuur en opboeren van zuur eten en drinken. Een gezonde leefstijl kan uw klachten minder maken.