Het kan een goed idee zijn. Aangezien veel gebruikelijke theesoorten een stimulerende stof bevatten (namelijk theïne), kan thee ervoor zorgen dat je wakker blijft liggen. Wanneer je juist een geschikte slaapthee met weinig theïne nuttigt, dan kan thee voor het slapen zeker een goed idee zijn.
Rooibos en kruidenthee zijn de twee theesoorten die nooit cafeïne bevatten, daarom zijn deze twee theesoorten heel geschikt om te drinken voor het slapengaan. Groene, zwarte, gele of witte thee bevatten altijd cafeïne.
Bovendien helpt het om de neuronactiviteit in de hersenen te ontspannen. Kortom: groene thee drinken is zeker verstandig voor een goede nachtrust, maar vooral overdag. Door cafeïne is het verstandig om minstens 2 uur voor het slapengaan geen groene thee meer te drinken.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Een warm drankje voor het slapen gaan
Cafeïne werkt opwekkend en stimulerend. Niet echt slaap bevorderend dus. Thee bevat ook cafeïne (of theïne), maar in mindere mate. Hierdoor is de keuze voor thee beter dan de keuze voor koffie zo vlak voor het slapen gaan.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Blauw licht houdt je uit je slaap. Neem 's avonds geen middelen waar opwekkende stoffen in zitten zoals koffie, thee, cola, chocolade, suiker en sigaretten of nicotinehoudende middelen. Drink geen alcohol.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Kamille wordt al eeuwenlang gebruikt voor een rustgevende slaap. Uit onderzoek is gebleken dat het stofje 'apigenine', wat in kamille te vinden is, een verbinding maakt met receptoren in het brein. Deze verbinding geeft een milde angst- en stress verminderende reactie.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Verder bevat thee, net als koffie, cafeïne, een opwekkend stofje dat je waakzaam en alert houdt én de stofwisseling stimuleert. De tannine in thee werkt vochtafdrijvend en stoppend. In thee zit dan ook nog fluor, een stof die het gebit en de botten sterk en stevig helpt houden.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Het is daarom aan te raden om zo'n drie uur voordat je naar bed gaat je vochtinname wat te beperken. Dan heeft je lichaam de tijd om het vocht te verwerken en kun je voor de laatste keer naar het toilet voordat je naar bed gaat. Vul je reserves aan wanneer je 's ochtends wakker wordt, zodat je er goed tegenaan kunt.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Genoeg diepe slaap krijgt je lichaam door bijvoorbeeld niet te veel te eten voor het slapengaan. Ook kan het verminderen van alcohol drinken helpen om meer diep slaapt te krijgen. Andere manieren zijn een verduisterende omgeving voor het slapengaan, zodat de aanmaak van melatonine gestimuleerd wordt.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Een goede nachtrust
Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker. Je ligt tijdens die ene keer niet langer dan 20 minuten wakker.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.