Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Dit is een relatie waarbij beide partners bereid zijn om 100% van zichzelf te geven, wat er ook gebeurt. Als je echt van iemand houdt, moet je er niet aan denken of je aan het geven bent of aan het nemen, maar je moet langs beide kanten bereid zijn om te geven, te geven, te geven en dan nog wat meer te geven.
“Eigenlijk is het verschil tussen liefde en vriendschap heel erg klein, in beide gevallen voel je je aangetrokken tot een persoon. Dan bedoel ik niet aangetrokken als in “ik vind je geweldig, ik wil met je trouwen”, maar aangetrokken als in “je lijkt me een leuk persoon, ik zou graag meer van je willen weten”.
Wees je bewust van het feit dat de overgang van vriendschap naar relatie geen natuurlijke volgende stap is. Hoewel je beste vriend/vriendin veel waarde hecht aan jullie vriendschap en jou vertrouwt, is het goed mogelijk dat hij/zij zich niet fysiek tot jou aangetrokken voelt en niet verliefd op je is.
Liefde komt en gaat, maar ware vriendschap is voor altijd. Vandaar dat het zo belangrijk is om tijd door te brengen met je vrienden, waar of wanneer dit ook is. Volgens Robin Dunbars onderzoek is het goed voor je om je tijd met je partner op te delen in plaats van deze 100% aan hem of haar te besteden.
Als je merkt dat je nieuwsgierig naar iemand bent, is dat een heel goed uitgangspunt. Dat je iemand graag beter wil leren kennen. Dan vind je vanzelf uit of je hetzelfde denkt, of je dezelfde kernwaarden hebt en hoe iemand in elkaar steekt. Dat vormt dan de basis voor die verliefdheid die langzaam groeit.”
Echt bij elkaar – intiem zijn – is dan: emotioneel en spiritueel dichtbij een ander kunnen zijn en blijven, zonder je vrijheid, het contact met jezelf te verliezen. Het vraagt daarmee ook de bereidheid om intiem – en steeds intiemer – te zijn met jezelf, met je eigen kwetsbaarheid.
Wanneer je vrienden blijft met een man die gevoelens voor je heeft dan is dat hetzelfde als dat je op de Titanic blijft zitten terwijl je weet dat hij zinkt. In zo'n geval is het vaak beter om de vriendschap te stoppen voordat jullie echt beschadigd raken.
Er bestaan een aantal symptomen waaraan je verliefdheid kan herkennen: Concentratiestoornissen: je bent afgeleid. Je zit veel te dromen en kan je aandacht nog moeilijk op andere zaken richten. Lichamelijke aantrekking: de geliefde voortdurend willen aanraken, kussen…
Als een man je leuk vindt zal hij met je flirten en je zal tekenen zien dat interesse heeft om meer dan vrienden te zijn. misschien appt hij je wel steeds of doen jullie vaak dingen met zijn tweeën. Jullie hebben waarschijnlijk intens oogcontact en hij is overal te zien op je social media.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
“Soms is het liefde op het eerste gezicht, maar meestal duurt het een tijdje voor je verliefd bent”, reageert relatietherapeut Gary Brown. “Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren."
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Een reden waarom je ex-partner graag vrienden met jou wilt blijven is simpelweg dat hij of zij dan het gevoel heeft dat de relatie op een vredige en vriendelijke manier is beëindigd.
Merk je dat de ander tijdens het appen koosnaampjes gebruikt als “schat”, “lieverd” of “snoepje”, dan kan een teken zijn dat hij of zij jou leuk vindt. Vaak worden deze gebruikt in combinatie met een liefdevolle emoji, bijvoorbeeld met de smiley die een kusje en een hartje geeft.
Meeste ontmoetingen in vrije tijd
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.
Vrijen met een vriend heeft allerlei voordelen: seks is gemakkelijk voorhanden, je doet het met iemand die je vertrouwt, en zonder verdere verplichtingen. Maar er schuilt ook een addertje onder het gras. Friends with benefits (fwb) worden ze in het Engels genoemd – vrienden met een beetje meer.
Liefde is een diepere, permanente en onvoorwaardelijke emotie. Aan de andere kant, als je iemand gewoon leuk vindt, is dat een meer oppervlakkig gevoel en vooral vluchtig.
'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'
je kan verliefdheid nooit bij iemand forceren.
Soms heeft het simpelweg tijd nodig om verliefd te worden.