Een orka zou minimaal een miljoen euro opbrengen, sommige bronnen maken zelfs gewag van vijf miljoen euro.
Hoeveel Orka's leven er? Schattingen gaan ervan uit dat het minimumaantal Orka's dat in het wild leeft zo'n 50.000 bedraagt. De “National Marine Fisheries Service” van de Verenigde Staten verdeelt dat aantal als volgt over de verschillende gebieden: Antarctica - 25.000.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Dat orka's zeer intelligent zijn en een complex brein hebben is een feit. Vooral uitzonderlijk is dat walvissen en dolfijnen niet alleen zelf dingen kunnen leren, maar dat ze ook hun kennis overdragen op anderen.
Walvisjacht. In sommige landen, zoals Japan, Groenland en Indonesië wordt nog gejaagd op orka's. Soms worden orka's gezien als bedreiging voor de vissers; ze eten immers de vis op die de vissers ook willen hebben, maar er wordt ook op orka's gejaagd voor menselijke of dierlijke consumptie.
Orka's kunnen onder water met elkaar communiceren. Zelfs op grote afstand: ze kunnen zelf nog op 3 kilometer afstand met elkaar praten. Ze praten door middel van geluiden en klanken. Orka's kunnen ook goed zien, zowel boven als onder water.
De enige plek ter wereld waar je kunt zwemmen met orka's ligt in Noord Noorwegen. Tussen november en januari trekken enorme hoeveelheden haringen de fjorden in van Noord Noorwegen. Hongerige orka's volgen de trek van de haringen. Ieder jaar wordt bekeken waar de beste plek is om in de winter te snorkelen met orka's.
Heel wat mensen verbaasden zich erover dat er nog geen enkel geval bekend is over orka's die in het wild mensen aanvallen, maar dat één opgesloten orka al drie doden op zijn geweten had. In het wild hebben orka's dezelfde verwachte levensduur als mensen, Tilikum stierf op 36-jarige leeftijd.
Vijanden. Omdat orka's zo groot en sterk zijn kunnen ze zich tegen heel veel verdedigen. Ze hebben daarom geen vijanden, op één na, de mens. Bijna elk dier wordt wel bedreigd door de mens, en orka's dus ook.
Orka's zijn de toproofdieren van de oceaan, wat betekent dat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Ze eten een verscheidenheid aan verschillende soorten voedsel, zoals vissen, pijlstaartroggen, walvissen, zeehonden, pinguïns en zelfs grote witte haaien!
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Orka baby's, ook wel kalven genoemd, krijgen de roep van de troep aangeleerd door hun moeder. Zo herkennen ze altijd hun eigen troep. De dieren communiceren niet alleen met geluiden, ze bewegen ook met hun vinnen en ze vinden het fijn om elkaar aan te raken. Net als mensen dus!
Toch slagen orka's er blijkbaar in witte haaien te doden én - opmerkelijk - vooral hun lever op te peuzelen. De carcharodon carcharias of mensenhaai staat in de biologieboeken omschreven als toppredator in de meeste voedselketens over de hele wereld.
Gedrag. Orka's slapen niet volledig, ze moeten immers naar het oppervlak komen om adem te halen en ze moeten opletten voor bedreigingen. Ze rusten uit door de twee hersenhelften om de beurt te laten slapen. Orka's leven in groepsverband, in zogenoemde troepen.
Omdat orka's zoogdieren zijn, en dus door middel van longen ademen, moeten ze steeds naar de oppervlakte zwemmen. Hierdoor is het niet mogelijk om te slapen en dat doen orka's dus ook niet. Om te rusten, kunnen ze beide hersenhelften afzonderlijk 'uitschakelen' en laten rusten.
Alleen in Gansbaai waren dat er al vijf. En wat blijkt: de dieren vallen uitsluitend aan om de vette lever van de haaien. Dat het om orka's gaat, blijkt uit de bijtwonden. De orka's zouden worden aangetrokken door squaleen, een olie uit de haaienlever die ook gebruikt wordt in beautyproducten.
Het is onduidelijk waarom de dieren juist zo gek zijn op dit deel van de pinguïn. De borstspieren zijn heel voedzaam, maar het is twijfelachtig of zo'n grote orka daar door het eten van enkele kilo's pinguïn iets van merkt.
Mannetjes worden gemiddeld tussen de 7 en 8 meter lang, een vrouwtje kan ongeveer 5 tot 6 meter lang. De grootste orka ooit werd bijna 10 meter lang! Zoals je kunt verwachten was deze ook erg zwaar.
Van november tot en met februari is Noord Noorwegen de beste plek ter wereld om orka's te spotten. In deze periode kan je hier ook met orka's zwemmen. Tussen december en juni kun je een orka safari maken vanaf het Snaefellsnes schiereiland in IJsland.
De orka is, net als veel andere walvissen en dolfijnen, enorm intelligent. Ze hebben dan ook het op één na grootste brein van alle zeedieren, als je de hersenmassa afzet tegen de omvang. Orka's communiceren met elkaar via kenmerkende piep- en fluittonen, en elke groep heeft zijn eigen unieke en complexe dialect.
Het trainen van een orka werkt net als het trainen van een hond. De orka's worden beloond met een visje, zodat ze het kunstje leren. Daarna worden ze getraind met fluitjes en gebaren van de trainer. Sommige mensen vinden het zielig dat dolfijnen en orka's kunstjes moeten doen.
Orka's zwemmen veel onderwater, de druk van het water zorgt ervoor dat de vin recht blijft staan. Maar als een orka veel tijd aan het wateroppervlak doorbrengt, dan begint de zwaartekracht mee te tellen. Hierdoor kan de grote rugvin gaan buigen!
Kort na midzomernacht, op 22 juni, is ter hoogte van Lauwersoog in de Waddenzee een Orka ontdekt. Oorspronkelijk werd het dier aangezien voor een griend.
Rond de kust van Noorwegen komen orka's, walvissen en dolfijnen voor. De plekken waar je de meeste kans op orka's hebt zijn Lofoten, Andøya en Tysfjord. Wil je tijdens je vakantie naar Noorwegen heel graag orka's spotten? Houd er dan goed rekening mee dat de kans dat dit lukt heel erg verschilt per periode.
De walvissen die je in Europa kun spotten zijn onder andere de orka, potvis, bruinvis, tuimelaar, griend, gestreepte dolfijn en bultrug. Noorwegen is één van de beste plekken om walvissen te spotten. Langs de kust leven potvissen, orka's, bultruggen, grienden en dolfijnen.