Warmte kan de oppervlakte-eigenschappen van leer beschadigen. Wij raden u daarom aan om uw lederen meubelen niet direct tegen warmtebronnen aan te plaatsen. De beste afstand is minimaal 30 centimeter van de warmtebron.
Leer is erg gevoelig voor droge lucht, de zon, maar ook voor de verwarming die hoog staat in de winter is slecht voor uw leren bank. Het droogt uit.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen.
Indien de meubels dichtbij een raam of venster staan, zal het leer sneller verkleuren. Niet alleen van zonlicht maar ook het gewone daglicht is voldoende om het leer te doen verkleuren. Daarnaast verkleurt dit leer ook door het gebruik ervan. Op de plaatsen waar vaak gezeten wordt, verkleurt het leer vaak naar donker.
Net als bij een operatie, moet u het werkvlak afbakenen. Doe dat met schildertape, die u aanbrengt rondom de beschadiging. Op die manier kunt u de schade opvullen met een vulkaniseer pasta, zonder dat u de nerf van het leer om heen verwijdert. Breng het vulmiddel aan, strijk het vlak met een spatel en laat het drogen.
Rijke, 100% natuurlijke stoffen met dikke vezels en veel kleurpigmenten zoals katoen, velours en linnen, zijn namelijk veel gevoeliger voor verkleuring dan synthetische stoffen. De enige stof waarvoor dat niet geldt, is wol (maar dat vilt dan weer).
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Doe een klein beetje water op het product, want echt leer absorbeert vocht. Als het product nep is, dan blijft het water simpelweg op het oppervlak liggen. Echt leer absorbeert een kleine druppel water binnen een paar seconden, waardoor je in een mum van tijd weet of het product van echt leer is of niet.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Leer is een goede investering
Maar leer is echt niet duur. Het is waar dat lederen producten meer kosten dan producten die zijn gemaakt van synthetisch leer of andere stoffen, maar ze gaan zo veel langer mee dat je veel meer waarde voor je geld krijgt.
Nekplooien, insectenbeten en levenstekens mogen, tot op zekere hoogte, zichtbaar zijn. Juist omdat dit leer zo exclusief en natuurlijk is, betaal je een hogere prijs. Maar als je dat afzet tegen de luxueuze uitstraling en de duurzaamheid van leer, kan daar geen stof tegen op.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Kies materiaal dat minder snel verkleurt
Of hebben de eetkamerstoelen te dealen met fikse zonnestralen? Dan kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor wol plaats van katoen. Wol kan zonlicht over het algemeen beter verdragen. Ook donkere stoffen verkleuren over het algemeen sneller, omdat ze meer zonlicht aantrekken.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Stof je lederen salon regelmatig af met een droge of vochtige doek. Op die manier verwijder je oppervlakkig vuil, vermijd je dat vuil zich vastzet en hou je het leer mooi glanzend. Gebruik hiervoor altijd een zuivere doek. Bevochtig hem indien nodig met gewoon kraanwater.
Je leren jas drogen na regen
Leer kan wel tegen een stootje en een plensbui is niet iets om je zorgen over te maken. Laat de jas op kamertemperatuur drogen, maar hang hem niet op de verwarming! Probeer je jas ook zoveel mogelijk uit de zon te houden om kleur verschil te voorkomen.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.
Je schoenen van kunstleer invetten
Waar je echt leren schoenen verzorgt door ze in te vetten met bijvoorbeeld een crème, neemt het kunststof waarvan kunstleer is gemaakt geen vet op.
Vaak hebben de parfums een droog gevoel, de geurfamilie wordt ook vaak als dry woods omschreven. In donkerdere leerparfums kan je geurnoten ruiken zoals: rokerig, verbrand haast (berkenteer), dierlijk (castoreum), zoutig, houtig (oudh) en balsamisch (styrax).
Buffel leder
Ook de haarinplant van het dier draagt zorg voor de natuurlijke uitstraling. De structuur van de grove nek met de nekplooien, is in het leder duidelijk terug te zien. Het buffel leder is gemaakt van de toplaag van de huid, en heeft dus een stoere en wilde uitstraling, net zoals het beest zelf!
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
De zon heeft namelijk een blekend effect op de was. Kleding of stoffen met kleuren kunt u daarom beter niet in de zon laten drogen. Let wel op: als de witte was te lang in de zon hangt, kan het geel worden. Haal het daarom op tijd weer naar binnen.
Stoffen van natuurlijke vezels als katoen en linnen zijn gevoeliger voor verkleuren in de zon dan wol en polyester. Hoe snel dat gaat, is afhankelijk van de dikte van de stof, de kleur (felle en donkere kleuren verbleken eerder) en het gebruikte kleurpigment.
55% uit infrarood licht, voor 42% uit zichtbaar licht en voor 3% uit Ultraviolet licht. De 3% UV-straling is de grootste veroorzaker van de verkleuring van uw interieur. Let wel, ook andere factoren als type verlichting, roken, vochtigheid en temperatuur kunnen voor verkleuring zorgen.