De bekendste krabbensoorten die in het aquarium (eigenlijk in aquaterraria) gehouden kunnen worden zijn de zogenaamde vampierkrabben (goeosesarma) en de wenkkrabben (uca). De vampierkrab schaart zich onder de zoetwaterkrabben en kan dankzij zijn kleine lijfje perfect in een aquaterrarium gedijen.
Kreeften, krabben en garnalen eten in de natuur restmateriaal van de bodem. In het aquarium zullen zij ook voor een grote gedeelte hun voedsel zelf kunnen verzamelen van restmateriaal dat zich op de bodem zal verzamelen.
Vrijwel al deze soorten leven in zoet water maar moeten om zich voort te planten naar de zee trekken.
Vissen, reptielen, amfibieën en ongewervelden worden over het algemeen in een vivarium gehouden. Een vivarium is een afgesloten ruimte zoals een glazen bak, waarin dieren en planten gehouden worden.
In Nederland is de krab te vinden in vrijwel alle kust- en binnenwateren. De soort kan goed leven in zoet water, maar de paring vindt plaats in zout water, vaak in de monding van rivieren. In de herfst trekken de krabben dan ook massaal richting zee.
Hoe lang een krab uit het water kan blijven, is afhankelijk van het type krab. Sommige krabben, zoals kokoskrabben en landheremietkreeften, zijn aards en ademen goed zonder water, hoewel ze hun kieuwen nog steeds vochtig moeten houden.
Afhankelijk van het leefgebied eten ze kreeftjes, zeesterren, wormen, schelpdieren, slakken en vissen. Ze kunnen ook plantaardig voedsel eten zoals gevallen blaadjes, zeewier en andere plantsoorten. Krabben zullen ook niet moeilijk doen om hun eigen soortgenoten op te eten, dit heet kannibalisme.
Een bescheiden gezelschapsaquarium voor beginners
In een relatief klein aquarium kan je dus geen al te grote vissen zetten, maar verschillende kleinere soorten combineren is net zo interessant. Zo kan je platy's (1), (ballon)molly's (2), tetra's (3) en zwaarddragers (4) in allerlei kleuren samenzetten.
Cambarellus dwergkreeften zijn kleine zoetwaterkreeftjes waarvan de grootste soorten maximaal zo'n 5 cm lang worden. De mannetjes zijn meestal kleiner dan de vrouwtjes. Afhankelijk van de soort kunnen ze in het aquarium ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud worden, soms ouder.
De prooien waarop ze jagen zijn bijv. kleine vissen, kleinere garnalen en kreeften (ook soortgenoten!), slakken en insecten. Veel soorten zullen het niet nalaten om andere dieren in het aquarium te vangen als ze dat kunnen, en op te eten. Trage dieren, zoals slakken en sluierstaartguppen zijn bekende slachtoffers.
Grijze garnaal (Crangon crangon) wordt maximaal 3,3 jaar oud, strandkrab (Carcinus maenas) 6 jaar, Noordzeekrab (Cancer pagurus) 9 jaar en Noorse kreeft (Nephrops norvegicus) 15 jaar.
De richtlijn die aan te houden is voor het houden van krabben in optimale omstandigheden, is een aquarium van 100 L. Hierbij is het erg belangrijk om eventuele vluchtwegen goed af te sluiten – de krabbetjes zijn behendige klimmers en kunnen snel ontkomen.
De Japanse onderzoekers vonden alleen kleinere krabben (33 tot 2.120 gram) met een knijpkracht van 29,4 tot 1.765 Newton. Er zijn echter kokoskrabber met een gewicht van vier kilo. De auteurs berekenen dat zo'n zwaar exemplaar met een kracht van 3.300 Newton kan knijpen.
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Een guppy aquarium vereist een minimale inhoud van 50 liter met een breedte van ten minste 60 centimeter. Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy's ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
Het onderhouden van aquarium
Het lijkt een flinke schoonmaakklus, maar in schema gebracht valt het te overzien. Per dag kost het hooguit 5 minuutjes van de tijd. Wekelijkse onderhoudsbeurt kost zo'n 1 tot 2 uurtjes. Maandelijks ben je daar een uurtje extra aan bezig.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.
En nu blijkt dat de Aziatische kokoskrab (Birgus latro) inderdaad het hardst knijpt van alle schaaldieren: 3.300 newton, ofwel vijfmaal zo hard als een mens kan bijten. Dat constateren Japanse onderzoekers na metingen van 29 wilde krabben.
Laten we niet op de zaken vooruitlopen. Hoewel krabben en kreeften een delicatesse zijn, hebben deze kreeftachtigen ook overeenkomsten en verschillen in in principe alle aspecten van hun leven.
Altijd leuk: Krabben vangen
Onze tip voor de krabben: Lok ze met spek, want dat vinden ze blijkbaar lekker. Vergeet ze niet na afloop weer rustig terug te zetten. - Koop een bolletje touw, houten wasknijpers en een bakje spekjes.