Na het scheuren van een meniscus komt er vaak vocht in de knie, waardoor deze dikker wordt en pijn kan geven vanwege de zwelling. Soms komt een stukje van de meniscusscheur klem te zitten in het gewricht, waardoor de knie 'op slot' gaat. Je kunt de knie dan opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen.
De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met koorts. Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.
Oorzaken van kniepijn
Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie. Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
De meniscus komt van zijn plek, waardoor (een deel van) de meniscus vast komt te zitten in het gewricht, tussen het boven- en onderbeen. Dit zorgt ervoor dat het boven- en onderbeen niet meer goed kunnen glijden. De knie zit op slot. Het voelt dan alsof de beweging van het kniegewricht zeer beperkt is.
Misschien komt het je wel bekend voor. Door een verkeerde beweging schiet plots je knie op slot. Het kniegewricht kan hierdoor niet meer volledig gestrekt of gebogen worden. Dit wordt ook wel een slotknie genoemd en kan bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen voorkomen.
Als de knie stabiel aanvoelt, maar je er soms toch doorzakt duidt dit eerder op een meniscus- of kraakbeenletsel. Meestal gaat dit ook gepaard met een klik of scherpe pijn in de knie. Ook bij tal van andere aandoeningen kan er een gevoel van doorzakken ontstaan.
Overbelaste of verrekte kniebanden kenmerken zich door een stekende pijn aan de binnen- of de buitenkant van de knie. Deze pijn is voornamelijk aanwezig tijdens of na belasting door lopen of sporten en neemt af in rust. Ook 's nachts kunnen pijnklachten aanwezig zijn wanneer de knieën op elkaar liggen.
Maar als je knie op slot blijft, komt er een operatie aan te pas om je knie weer vrij te laten bewegen. Door het stukje meniscus te verwijderen, te hechten of weer terug op de plek te leggen kan je knie weer vrij bewegen. Het kan ook zijn dat je knie zonder trauma op slot komt als gevolg van de meniscusschade.
Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.
Als een kruisband scheurt, kunt u dit merken: U voelt of hoort iets knappen. U heeft pijn in de knie. De hele knie wordt in een paar uur dik.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt dan moeilijk lopen. Als de zwelling er na een paar weken nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.
Na ongeveer 5 tot 7 dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan weer meer lopen. Maak een afspraak bij uw huisarts als de knie dik blijft en veel pijn blijft doen.
De meeste patiënten met een gescheurde knieband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar vooral in het begin gaat dat heel moeizaam. Als de knie erg dik wordt, zit er meestal ook een bloeding in de knie. Dit kan wijzen op bijkomend letsel, zoals kraakbeenletsel of meniscusletsel.
De meeste knieklachten, zoals een gekneusde knie en een gescheurde knieband, gaan in een paar maanden vanzelf over. Een knieverband of oefentherapie versnellen de genezing niet. Meer adviezen vindt u op Thuisarts, ook wanneer u de huisarts moet bellen.
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Als de meniscus er slecht aan toe is door veel degeneratief kraakbeenweefsel, of als er een stuk meniscus los ligt in de knie, moeten we een stuk van de meniscus verwijderen. Vaak is er geen operatie nodig en zal de meniscus zelf genezen of zullen de klachten na een trauma vanzelf afnemen.
Bij overstrekking van de knie beweegt het onderbeen uit de normale stand. Hierbij kunt u uw kniebanden beschadigen. Bij overstrekking komt het onderbeen te ver naar voren. Een overstrekte knie kan ontstaan door verschillende factoren/oorzaken.
Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie. Irritatie aan de knie (tijdens inspanning) Roodheid. De knie is gezwollen.
Genezing duurt meestal 2 weken. Wanneer de binnenste knieband is ingescheurd maar niet is afgescheurd dient de behandeling te bestaan uit een brace en uit begeleiding door een sportfysiotherapeut. De brace geeft zijwaartse steun terwijl deze wel normale buiging en strekking van de knie toestaat.
Personen met deze blessure voelen typisch pijn aan de buitenzijde van de knie. Ook kan de pijn geprovoceerd worden door lokale druk op de laterale band. Bij een acute scheur kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident.
De gewrichten en spieren die je nodig hebt om te hurken -je heupen, knieën, enkels, buikspieren en bilspieren- gebruik je tijdens vrijwel elke sport. Als je niet goed kunt squatten, zijn je gewrichten waarschijnlijk te stijf en je spieren te gespannen.
Acute, traumatische knieklachten ontstaan vaak bij sportbeoefening en/of een verkeerde afloop van een normale beweging en/of een ongeval. Een zwelling is in de meeste gevallen het gevolg van haemarthros (bloeding in het gewricht) of hydrops (toegenomen vocht in het gewricht).