Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Wasvoorschriften katoen
Zorg er wel voor dat de temperatuur van jouw wasmachine niet boven 40 graden komt, want als katoen voor de eerste keer wordt gewassen kan het namelijk krimpen. Onder de 40 graden zit je in de zogenaamde “safe zone”.
Katoen krimpt het hardst vanaf 60 graden
Als je een kleine krimp wilt behalen verhit het water dan ook wat minder, gebruik een temperatuurmeter in het water in de pan, om er achter te komen wat de temperatuur is. Houd vervolgens 20-30 minuten deze temperatuur aan, en droog de kleding in de droger.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
De Consumentenbond heeft getest hoeveel het oplevert als je op 30 graden je wasjes draait. Wat blijkt: je verbruikt de helft minder stroom als je de temperatuur omlaag draait. Een kleine, niet onbelangrijke, toevoeging: de was wordt ook een stuk minder schoon.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Als je je kleding op 30 graden wast, wordt het niet altijd even schoon maar zal het in ieder geval niet krimpen. Veel weten dit waarschijnlijk al, maar toch. Gooi kledingstukken met dunne stofjes niet in de droger, zoals zijde, katoen en linnen.
Tijdens het maken van het kledingstuk komt de stof onder spanning te staan. De hitte van wassen en drogen tast deze spanning aan, met krimpen als gevolg.
Warmte en beweging hebben de grootste invloed op de vezels in een stof. Je kleding krimpen gaat daarom het vlotst als je een wasmachine en droger ter beschikking hebt. Dit zijn de stappen: Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Het programma duurt lang, maar niet langer dan het katoenprogramma op 40°C. Gemiddeld zo'n 200 minuten. De wasmachines met een langer Eco 40-60 programma, wassen ook beter schoon. Vooraf was men bang dat het wasprogramma oneindig lang ging duren.
Over het algemeen geldt: hoe warmer je wast, hoe meer bacteriën je doodt. Als je dus met hardnekkig vuil te maken hebt, is het verstandig om heet te wassen. Echter: te warm wassen kan slecht zijn voor je wasgoed, bijvoorbeeld doordat de kleuren vervagen of dat het krimpt.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Vul je gootsteen of een emmer met lauwwarm water. Zorg ervoor dat het water niet te warm is! Voeg daar, voor elke liter water, 15 milliliter babyshampoo of milde conditioner aan toe. Babyshampoo en conditioner kunnen de vezels van je gekrompen kleding namelijk versoepelen.
Azijn, geen venijn voor kledingvezels
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Wanneer je dan in de zon blijft om je kleding te laten drogen, is de kans groot dat je T-shirt ook dan een maatje kleiner wordt. En bij kleding die tijdens een hittegolf op de wasdraad te drogen wordt gehangen, is de kans wel heel groot dat een XL plots nog maar aanvoelt als een elletje.
Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop. Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken.
Let op: het is permanent
Dus voordat je gaat krimpen, bedenk dan dat het resultaat blijvend is. Daarnaast kun je de kleding maximaal één tot twee maten kleiner krimpen. Een XXL-shirt naar een S laten krimpen gaat dus helaas niet lukken.
Er zijn verschillende manieren om kledingstukken uit te rekken die gekrompen zijn of gewoon te klein zijn. Gebreide stoffen als katoen, kasjmier en wol zijn het gemakkelijkst uit te rekken door ze te laten weken of er iets op te spuiten, aan de stof te trekken en het kledingstuk in kwestie aan de lucht te laten drogen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wassen en drogen
Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent. Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent. Hoe kouder de was, hoe goedkoper.