Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Kaneel is net zoals andere specerijen jarenlang houdbaar. Onder invloed van warmte en licht kan wel de smaak en geur verminderen. De kaneel kan ook vocht aantrekken. Om die redenen zal de fabrikant een ten minste houdbaarheidsdatum hebben genoemd.
Bacteriën kunnen namelijk niet groeien zonder water. En de potjes met kruiden en specerijen zijn nagenoeg droog. Daarom kun je ze heel lang bewaren. Zelfs tot ver over de 'ten minste houdbaar tot' datum.
Poederige kruiden
Voorbeelden: chilipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, kaneelpoeder en kurkuma-poeder. Deze kruiden kun je ongeveer 2 tot 3 jaar gebruiken.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Zorg dat je gedroogde kruiden uit de buurt van directe warmte houdt, zoals zonlicht. Het beste om de potjes in een kast of lade te bewaren zodat ze altijd in het donker staan. Als je gedroogde kruiden blootstelt aan licht, beschadigen de essentiële oliën en verliezen de kruiden smaak.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Specerijen zijn langer houdbaar, stelt Beaufort. "Gedroogde gember, foelieblad of nootmuskaat kun je ongemalen, droog en donker drie jaar bewaren, en ongemalen kruidnagel en zwarte peperkorrels zelfs nog langer. Bij gemalen specerijen ligt het anders, daarvan adviseer ik ze niet langer dan twee jaar te bewaren.
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar. Groene peper in azijn blijft na het openen van de verpakking nog 1 week goed. Peper kun je in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter.
Kaneelpoeder kun je doorgaans 8 tot 10 maanden bewaren, maar kijk voor de zekerheid wel naar de datum die op het potjes vermeld staat. Bij kaneel stokjes is de houdbaarheid vergelijkbaar. Bij zowel poeder als stokjes moeten deze dan wel droog en donker bewaard worden, dus bij voorkeur gewoon in de keukenkast.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn. Wil je dus langer genieten van optimale smaak? Haal deze dan.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kurkumapoeder is zeker een jaar houdbaar, althans voor wat betreft de kleurende werking. De smaak loopt al na een half jaar terug. Bewaar kurkumapoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.
Kruiden en specerijen kunnen eigenlijk niet bederven, mits ze goed bewaard worden. Na verloop van tijd kunnen kruiden en specerijen wel minder worden van kwaliteit. Dit herken je aan de geur, kleur en smaak die minder is geworden.
Stevige kruiden, zoals tijm, oregano en rozemarijn, kun je zelf drogen, waardoor ze tot twaalf maanden houdbaar zijn. Bieslook, gember, peterselie en munt kun je invriezen. Je moet wel voorkomen dat ze langer dan een jaar in de vriezer liggen, want dan verliezen ze hun smaak.
Hoe lang kun je curry bewaren? Curry kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer. Vers gemaakte curry kun je ongeveer 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, mits de curry afgesloten of afgedekt is. Buiten de koelkast moet curry dezelfde dag worden gegeten, want dat bederft vrij snel.
Een product HEKS'NKAAS® is ongeopend in de koelkast beneden 7 graden tenminste houdbaar tot de datum die op de verpakking is geprint. Eenmaal geopend dien je het product binnen enkele dagen te gebruiken.
Chips vervalt niet. Nooit. Ze worden misschien wat wak.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Dan kun je verse rozemarijn ook invriezen. Was de kruiden eerst goed af, dep droog en snijd daarna de takjes grof. Ingevroren kun je rozemarijn tot één jaar bewaren.
Kruiden die wél goed drogen zijn onder meer munt, lavendel (lekker in ijs of cakes!), oregano, tijm, salie, dragon en kamillebloemen. Kruiden die minder goed drogen, zijn vaak de zachtere groene kruiden als peterselie, koriander, dille en basilicum.