Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.
Zonnebloempitten kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, maar zijn ook gefrituurd heel erg lekker. Daarnaast geeft het ook een aangename smaak aan brood, salades en yoghurt.
'Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten,' legt Angelone uit.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.
Waar je bij zonnebloempitten op moet letten
Deze zijn sowieso niet erg eetbaar. Maar belangrijker nog is dat overconsumptie van die schil kan leiden tot constipatie. Als snack worden de pitten weliswaar regelmatig ongepeld verkocht, maar dat is ook om ze langer houdbaar te houden.
Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
De goede, onverzadigde vetten in zonnebloempitten zijn lief voor je hart en bloedvaten, aangezien ze een positieve invloed hebben op de vetten die circuleren in je bloed. De gezondheid van je cholesterol, hart en bloedvaten gaan daarbij hand in hand.
Het is bekend dat eten van ongepelde zonnebloempitten impactie van de schillen (de vorming van een bezoar) in het rectum tot gevolg kan hebben. Verwijdering onder narcose is vrijwel altijd noodzakelijk.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar. Sommige delen zijn wat lekkerder dan de andere.
Na de oogst worden de zaden gereinigd, geschoond, gezeefd en gepeld. Het pellen gebeurt onder zeer hoge druk. De zaden worden tegen een plaat gespoten waardoor de schil openbarst. De schil wordt van de kern gescheiden door afzuiging van de lichte delen.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
De pompoenpitten zijn ook nog eens hartstikke gezond door de grote hoeveelheid magnesium die hierin zit. En dat zorgt weer voor een betere bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook de omega 3 in de zaden is goed voor je hart. Daarnaast is magnesium ook nog eens goed voor je botten en geeft het je energie.
De pitten zijn neutraal van smaak. Je kunt ze daarom gewoon zo eten, maar ze zijn ook lekker als je ze pelt of roostert. Gebruik ze eens door een salade, in je zelfgebakken brood of bij je mueslirepen.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zonnebloempitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zonnebloempitten worden verkocht in de schil of als gepelde zaden. De zaadjes die nog in de schil zitten, eet je door ze met je tanden te kraken en vervolgens de schil uit te spugen.
Dit kan door een doek of papieren zak over de bloem heen te hangen. Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren.
In 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten zit: 97 kcal energie.
Vet is gestolde olie. In theorie is het enige verschil tussen witte, zwarte en gestreepte zonnepitten de verpakking (de pel). Er is echter met het oog op een hogere productie wel geselecteerd op de teelt van zonnepitten met een zo hoog mogelijk gehalte aan olie.
Zorg ervoor dat de pitten niet op elkaar liggen. Zet het bakje op een zonnige, warme plek en houdt de watten of het papier vochtig. Na ongeveer 5 dagen zullen de pitten beginnen te ontkiemen en na ongeveer 10 dagen zijn de zonnebloemkiemen meestal klaar om te oogsten.
Zonnebloempitten zijn – soms is het zo simpel – de pitten in het hart van de zonnebloem. Als de zaden gedroogd worden, zijn ze prima als snack. Ze bevatten dan wel veel vetten, het zijn gezonde vetten. Bovendien is het ook een prima bron van vitamine E, magnesium en selenium, allemaal gezonde voedingsstoffen.
Pijnboompitten bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn om je lichaam gezond te houden. De vitaminen in pijnboompitten zijn: vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11, en vitamine E. Met name het vitamine B complex is dus ruim vertegenwoordigd in pijnboompitten.
Zaden en pitten staan – bij de noten – in de Schijf van Vijf en dragen daarom bij aan een gezond en meer duurzaam voedingspatroon. Zaden en pitten bevatten relatief veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (de gezonde vetten), vezels, vitaminen (zoals vitamine B1 en E) en mineralen (zoals magnesium en ijzer).