Als de menstruatie tijdens de vruchtbare leeftijd een tijdje uitblijft, betekent dat niet dat u niet meer vruchtbaar bent. De eisprong en menstruatie kunnen ieder moment weer op gang komen. Gebruik daarom bij het vrijen toch altijd een voorbehoedmiddel (anticonceptie) als u een zwangerschap wilt voorkomen.
Ja, dat kan! Je bent vruchtbaar vanaf een maand voor je eerste maandstonden of menstruatie.
Menstrueren heeft te maken met je ovulatie en je hormoonhuishouding. Als je niet ongesteld wordt betekent dat dat er geen eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden. Eigenlijk houdt dat dus in dat je op dat moment (tijdelijk) niet vruchtbaar bent. Maar dit kan ieder moment terugkomen.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Stress, wisseling in gewicht (dikker worden of veel afvallen) en andere ziekten kunnen deze hormonen beïnvloeden. Andere oorzaken, die zorgen voor weg blijven van de ongesteldheid zijn: Zwangerschap (meisjes worden niet ongesteld als ze zwanger zijn) Stress / spanningen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Als je meer dan 4 weken je maandstonden niet hebt gehad, en je mogelijk zwanger bent, laat dan een zwangerschapstest doen.
De overgang en vruchtbaarheid
Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad. Bij het gebruik van anticonceptie met hormonen is het moeilijk vast te stellen of je nog een eigen menstruatiecyclus hebt.
Voorvocht bevat een hele lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Je baarmoeder maakt zich klaar om het eitje op te vangen door slijmvlies te maken. Als het eitje niet wordt bevrucht, worden het eitje en het slijmvlies afgebroken. Dit komt met bloed uit je vagina. Je bloedt dan ongeveer vijf dagen.
Er zijn twee redenen dat u een negatieve uitslag van uw zwangerschapstest kunt krijgen: u bent niet zwanger of u bent wel zwanger, maar het is te vroeg voor de gebruikte zwangerschapstest om het zwangerschapshormoon hCG in uw lichaam te detecteren.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Wacht niet te lang met het vertellen dat er een baby komt. Zo heeft een kind meer tijd om aan het idee te wennen. Bovendien is gebleken dat kinderen al heel snel aanvoelen dat er iets aan de hand is en het gauw merken wanneer hun ouders iets voor hen proberen te verbergen.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Efficiënte seks
Zo kan het standje grote invloed hebben op het zwanger worden. Zo wordt het afgeraden om als vrouw bovenop te zitten, want dan gaat het sperma juist naar beneden en niet naar de baarmoeder. Daarom wordt de missionarishouding aangeraden, zo is de kans groter dat de zaadcellen de eicel bereiken.
Hoewel zwangerschap en ziekte ervoor kunnen zorgen dat je ongesteldheid later of helemaal niet komt, zijn er ook andere factoren, zoals stress of de natuurlijke schommelingen in je menstruatiecyclus, die een late ongesteldheid kunnen veroorzaken.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).