Implanon is even betrouwbaar als de pil. Dit betekent dat de kans om zwanger te worden, maar 0.3% per jaar is. Na 3 jaar neemt de betrouwbaarheid af. Bij vrouwen met een BMI boven de 25 neemt de betrouwbaarheid af na 2 jaar.
Het anticonceptiestaafje is even betrouwbaar als de pil. De kans op een zwangerschap is namelijk maar 0,3% per jaar. De betrouwbaarheid neemt af als hij verkeerd wordt geplaatst of als hij langer dan 3 jaar in je arm zit. Voor vrouwen met een BMI hoger dan 25 is dit 2 jaar.
Het hormoonstaafje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans dat je toch zwanger wordt met het hormoonstaafje is heel klein. Van de 1000 vrouwen met een hormoonstaafje, worden er minder dan 5 per jaar toch zwanger. Het hormoonstaafje voorkomt niet dat je een soa krijgt.
Heel betrouwbaar: je kunt het staafje niet vergeten zoals de pil. Het staafje is makkelijk te verwijderen en de plaatsing is vrijwel pijnloos. Het anticonceptiestaafje is ook betrouwbaar bij overgeven en diarree. Pijn bij je ongesteldheid vermindert of verdwijnt.
Wanneer de Implanon verwijderd wordt, ben je na 1-2 weken weer vruchtbaar.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Een arts plaatst het staafje onder de huid van uw bovenarm. U krijgt eerst een prik met verdoving. Het staafje blijft ongeveer 3 jaar werken. Uw menstruatie kan onregelmatig worden, wegblijven of zeer lang duren.
Sommige vrouwen die hormonale anticonceptiemiddelen waaronder Implanon NXT gebruiken, hebben melding gemaakt van depressie of neerslachtigheid. Depressie kan ernstig zijn en kan soms tot zelfmoordgedachten leiden.
Implanon is even betrouwbaar als de pil. Dit betekent dat de kans om zwanger te worden, maar 0.3% per jaar is. Na 3 jaar neemt de betrouwbaarheid af.
Soms veroorzaken ze lichte buikpijn, maar ze geven zelden ernstige problemen. Als het implantaat breekt of verbuigt terwijl deze in uw arm zit, zal dit de werking niet beïnvloeden. Als u vragen heeft neem dan contact op met uw arts of apotheker .
Het zetten is namelijk minder ingrijpend dan bij een spiraal. Ook bij andere vrouwen bevalt het gemak van deze keus. "De Implanon geeft goed gereguleerd progesteron af. Bij sommigen blijft de menstruatie zelfs compleet uit, maar 1 op de 5 vrouwen die deze optie gebruikt krijgt last van onregelmatig bloedverlies.
Implanon NXT kan maximaal drie jaar in je bovenarm blijven zitten. Na die tijd moet het door je zorgverlener worden verwijderd, omdat het dan is uitgewerkt. Als je dat wilt, kan er meteen een nieuw staafje worden ingebracht voor de volgende drie jaar.
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
De inbrengplaats van het implantaat: Breng het implantaat net onder de huid in, aan de binnenzijde van de niet-dominante bovenarm. De inbrengplaats is net onder de huid over de triceps, op ongeveer 8-10 cm vanaf de epicondylus medialis en 3-5 cm onder de plooi (sulcus) tussen de biceps en de triceps (zie afbeelding).
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister. Elk voorbehoedmiddel is anders.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het koninklijk besluit daaromtrent vandaag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd.
Tot je 18e krijg je een volledige vergoeding uit de basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico. Tussen je 18e en 21e wordt de pil gedekt uit de basisverzekering, maar betaal je wel je eigen risico. Zodra je 21 bent, moet je de pil helemaal zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.
Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.
De werkzame stof in Implanon NXT is etonogestrel. Bij het gebruik van het anticonceptiestaafje kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het prettig dat ze niet ongesteld worden en anderen vinden het juist vervelend.
Bijwerkingen. Zeer vaak (> 10%): onregelmatige menstruatie, waaronder bij ca. 20% amenorroe, alsmede veranderingen van de intensiteit en de duur van de bloedingen. Gevoelige of pijnlijke borsten.