Om met uw bv te stoppen moet u deze laten ontbinden. Geef de ontbinding van uw bv door aan KVK via het formulier 'Ontbinding, vennootschap, rechtspersoon of maatschap' (pdf) . Dit wordt ook wel liquideren genoemd. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders neemt hier een formeel besluit over.
Een BV opheffen kost 250 euro exclusief BTW. Voor deze manier van opheffen wordt gebruik gemaakt van de turboliquidatie. Als deze vorm van opheffen niet mogelijk is, omdat er bijvoorbeeld schulden zijn, dan zal in goed overleg worden bekeken welk meerwerk nodig is om zo ook tot een aantrekkelijk vast tarief te komen.
Als een van de aandeelhouders weg wil, of weg moet, zijn er afhankelijk van de aard van het conflict en hoe hoog het is opgelopen, verschillende mogelijkheden: Overdracht van aandelen. Als een van de aandeelhouders uit de vennootschap wil stappen kan deze zijn aandelen verkopen en aftreden als statutair bestuurder.
Als u stopt met uw eenmanszaak schrijft u uw bedrijf uit bij KVK. U rekent daarna fiscaal af met de Belastingdienst. Betaal ook uw openstaande facturen voordat u stopt. En check wat er verandert voor uw aansprakelijkheid.
Alleen een BV oprichten
Je kan de BV als natuurlijk persoon in je eentje oprichten. Je kan ook de BV oprichten vanuit een rechtspersoon. Als een BV alleen opricht, heb je meestal verschillende petten op. Die van aandeelhouder en die van directeur en daarnaast ook nog als persoon tegenover de BV.
Met een bv heeft u geen startkapitaal nodig en kunt u investeerders binnenhalen. U bent als bestuurder beperkt privé aansprakelijk.
Een BV opheffen kan zonder notariële akte of een rechterlijke uitspraak. Je hebt er wel een besluit van de algemene vergadering voor nodig. Bij de BV en NV is dat de aandeelhoudersvergadering. Er wordt dan een ontbindingsbesluit genomen.
Bij bedrijfsbeëindiging betaal je inkomstenbelasting over het verschil tussen de werkelijke waarde en de boekwaarde van deze bezittingen. Fiscale reserves zijn als het ware tegemoetkomingen om fiscaalvriendelijk geld opzij te zetten voor bepaalde toekomstige uitgaven.
Bij de verkoop van een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap ben je inkomstenbelasting verschuldigd tegen het tarief van box 1 (maximaal 52 procent). Bij een besloten vennootschap betaalt u inkomstenbelasting tegen het tarief van box 2 (26,25 procent).
Het eerste wat u moet doen in een situatie als een vennoot ermee wil stoppen, is uw Vof-contract uit de kast halen. Als het goed is, staat hierin beschreven onder welke voorwaarden een van u kan stoppen met de samenwerking. Allereerst moet er aandacht worden besteed aan de opzegging. Ook daarom een Vof-contract.
Het oprichten van een bv bij een notaris kost geld. Denk bij een standaard bv aan ongeveer 500 tot 1.500 euro. De notaris zorgt voor de inschrijving van de bv in het KVK Handelsregister. Dit kost je éénmalig 51,95 euro.
Je kunt een BV dus opheffen omdat er geen activiteiten meer zijn. Of omdat – zoals in geval van de stamrecht BV – er geen financiële noodzaak meer is. Een derde reden om te stoppen wanneer de BV niet langer levensvatbaar is. Dit kan als uit de cijfers blijkt dat er structureel te weinig geld verdiend wordt.
Als uw BV geen activa heeft dan kan een turbo-liquidatie worden toegepast en kan uw BV binnen een aantal dagen worden opgeheven en uitgeschreven zijn bij de kamer van koophandel. Als er meerdere bezittingen zijn en schulden, dan zal de normale liquidatieprocedure gevolgd moeten worden, deze duurt 2,5 maand.
U kunt een bv op twee manieren verkopen
U kunt kiezen voor aandelenoverdracht. Daarmee verkoopt u alles wat eigendom is van de bv, inclusief de bv zelf. Bij een activa passiva transactie maakt u met de koper afspraken over wat u wel of niet verkoopt.
Meestal hanteert de belastingdienst de norm dat je (zonder dat 'ze' moeilijk gaan doen dan) best drie jaar verlies kan maken.
Wanneer een bedrijf wordt beëindigd kan het personeel dat op het gewenste beëindigingsmoment nog in dienst is, worden ontslagen middels een ontslagaanvraag bij het UWV. Dit wordt een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen genoemd.
Wat is een 'lege' of ook wel 'slapende' BV? Lege BV's zijn vaak BV's waar niks meer mee gebeurt. Óf ze bestaan al een hele tijd, maar worden niet meer gebruikt, óf ze zijn nooit gebruikt. Kortom, ze zijn vaak overbodig.
In de wet is een goedkeuring opgenomen om zonder belastingheffing de rechtsvorm van de onderneming om te zetten van een BV naar een eenmanszaak of firma. In feite is een dergelijke omzetting een overdracht van de onderneming, waarbij in principe een afrekening volgt met de fiscus.
Als je voor jezelf begint en in loondienst bent, kun je profiteren van het bouwen aan je eigen onderneming terwijl je toch de voordelen van een vaste baan hebt. Denk hierbij aan; zekerheid van inkomen, pensioenopbouw en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid.
Het oprichten van een BV kan alleen, maar ook gezamenlijk met een compagnon of meer dan twee aandeelhouders. Er zit geen limiet aan het aantal aandeelhouders dat een BV kan hebben.
Een bv heeft gemiddeld een lagere belastingdruk bij hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.
Als de BV geen winst maakt, of heel weinig winst maakt dan hoeft er ook geen loon aan de directeur uitbetaald te worden. Dat zou immers het paard achter de wagen spannen zijn. De Belastingdienst is er niet op uit om bedrijven verlies te laten leiden.