Ja, dat mag, maar het is zeer raadzaam om hier weloverwogen keuzes in te maken. Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan overlast bezorgen in de nabije omgeving. Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren. Mensen die een zwembad hebben kunnen bijen als overlast ervaren.
Eerst het goede nieuws: in principe mag iedereen bijen houden. Je hoeft er geen opleiding voor te volgen en je hebt er geen certificaat voor nodig. Natuurlijk is het wel aan te raden om een opleiding te volgen voordat je een bijenvolk aanschaft, want het is niet eenvoudig om zonder begeleiding met bijen te beginnen.
Kost bijenhouden veel tijd? Of bijenhouden een tijdrovende hobby is, is eigenlijk niet te zeggen. Een bijenvolk in leven houden vraagt weinig tijd, maar als imker is het wel je hobby en wil je er graag mee bezig zijn. Je wilt je graag verdiepen in het wel en wee van je bijenvolken want dat is interessant.
De bijen hebben voor de kast een vrije uitvliegruimte nodig van zo'n drie meter. Daar poot je een haagje van ongeveer een meter hoog. Dit haagje zorgt ervoor dat de bijen omhoog vliegen. Heb je thuis geen ruimte om een kast neer te zet - ten, dan informeer je bij een imkervereniging in de buurt.
Een bijenkast neerzetten binnen een afstand van 30 meter van een weg, een woning of een plek waar mensen overdag verblijven is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden, tenzij alleen jouw eigen woning binnen dat gebied staat of als je een aantal regels volgt.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Een uitstekende gemiddelde opbrengst
Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar.
Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Wat zegt de wet over het aantal bijenkasten?… De wetgever stelt geen grenzen aan het aantal kasten dat u zou mogen opstellen in uw tuin of bijenstand. Het is echter niet aan te raden om zelfs in omgevingen met veel groen en dus veel stuifmeel en nectar meer dan 10 kasten te gaan plaatsen.
U kunt een bijenvolk als zwerm tegenkomen en in een korf of kast onderbrengen. U kunt ook via internet of op een bijenmarkt kopen. U kunt zich aanmelden bij een beginnerscursus, vaak krijgt u uw eerste volk cadeau. U kunt een bijenvolk kopen bij een imker in de buurt.
Zorg voor voldoende bloemen: maai je gras wat minder vaak, leg een bloemborder aan, zaai een bloemenweide, plant bloembollen of kies voor inheemse struiken en bomen die veel bijen aantrekken. Ook in je moestuin, kruidentuin, op je balkon of op een groendak kan je heel wat doen om onze wilde bijen te helpen.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.
Een goed bijenhotel. In de basis is een bijenhotel heel simpel: Blokken hout met gaten erin op een zonnige plek. Meer is er feitelijk niet nodig. Je zou dus een stammetje, blok, plank o.i.d. kunnen nemen, daar een flink aantal gaten in kunnen boren, en dat op een plek in de zon kunnen leggen.
Je zet je bijenkast het beste op een rustige plek, waar weinig mensen langs komen. Zorg dat er minstens 20 meter afstand is van woningen, buren en de openbare weg. Zorg dat er voldoende ruimte rondom de bijenkast is voor de aanvliegroute. Zo'n 2 tot 3 meter is prima.
Wanneer wordt een bij een koningin? Of een larve (een baby-bijtje) uitgroeit tot een werkster of koningin hangt af van het voedsel dat de larve de eerste zes dagen van zijn leven krijgt krijgt. De larve die moet uitgroeien tot de koningin krijgt speciaal koninginnenvoedsel!
Een koningin kan steken, maar dit doet ze alleen als er andere koninginnen in haar kolonie zitten. Je kan een koningin dus gemakkelijk vastpakken, maar houd er rekening mee dat binnen een mum van tijd de rest van de kolonie ook op je hand zit! De kans is klein dat ze je steken, ze willen gewoon bij de koningin zijn.
Leg een (extra) moerrooster tussen de twee broedkamers. Doe dat tenminste vier dagen voordat je de koningin wil zoeken. Vier dagen nadat je het moerrooster hebt gelegd zoek je naar eitjes. In de broedkamer waar je eitjes vind zit de koningin!
Er zijn 700.000 bijen nodig om een 1/2 kilo honing te produceren. Een bijenkolonie produceert tussen 25 en 50 kilo honing per jaar. Een honingbij bezoekt 2 miljoen bloemen om een 1/2 kilo honing te produceren. .
De belangrijkste eigenschappen waaraan een bijenkast moet voldoen voor een imker zijn: De raten moet je er makkelijk uit kunnen halen voor inspectie. Je moet in een bijenkast kunnen werken zonder bijen te kwetsen. De bijenkast moet duurzaam zijn en in de open lucht kunnen staan.
Energiebehoefte van een wintertros uitgerekend
Voor een tros van 10.000 bijen betekent dat bij 3°C 26 gram/dag, 780 gram per maand, en 4,7 kg voor een winter van zes maanden. Bij de hoge temperatuur (13,5°C) 60 gram/dag, 1800 gram/maand en 10,8 kg/winter.
Hoeveel honing? Als je uitgaat van een honingkamer formaat spaarkast dan komt uit een volledig gesloten raam op 1,2 à 1,3 kilo honing. 1 dm2 oppervlakte gevuld aan beide kanten brengt ongeveer 0,31 kilo op.
Het volk verzamelt minimaal 60 kg tot wel 300 kg maximaal per jaar aan honing. Het volk verbruikt ongeveer 25kg honing om het nest op temperatuur te houden. Het volk verzamelt per jaar zo'n 20 tot 40 kilo stuifmeel. Het volk produceert 5 kg voedersap per jaar om de 200.000 bijen voort te brengen.
In de imkerij wordt vaak rook gebruikt om de bijen rustig te houden. De bijen denken namelijk dat er brand is en zuigen honing op. Doordat ze deze kostbare lading bij zich hebben zijn de bijen minder agressief.