De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
Kom je in aanraking met sperma, vaginaal vocht of bloed, dan loop je het risico een soa te krijgen. De organismen die soa's veroorzaken overleven buiten het lichaam echter heel kort: van een vieze wc-bril krijg je dus geen soa.
Ter vergelijking: een toiletbril zou 172 cfu bevatten. Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten, aldus CBT Nuggets.
Hoewel de kans dat je een ziekte of infectie oploopt door op een wc-bril te gaan zitten dus minimaal is, zijn bacteriën en virussen alsnog prima in staat zich op een hard oppervlak schuil te houden. Maar nogmaals, het gevaar is minimaal, tenzij je een open wondje hebt.
De meesten van ons gebruiken toiletpapier, dus dit is geen vreemde vraag. Is toiletpapier hygiënisch? Het eenvoudige antwoord is: ja. Als je toiletpapier gebruikt om je billen af te vegen, het na gebruik door het toilet spoelt en daarna grondig je handen wast, is er niets dat erop wijst dat het onhygiënisch is.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Velen vinden het een goed idee om voor te gaan zitten, de bril te bedekken met wc-papier. Nutteloos, zegt het onderzoeksteam tegen het Amerikaanse dagblad USA Today. De kleine bacteriën vinden moeiteloos hun weg door de gaatjes in het toiletpapier.
,,De vraag is hoe oud de wc-bril is. Soms moet hij vervangen worden, misschien al na een paar jaar. Als het eenmaal ingevreten is, krijg je het nooit meer wit en schoon. Maar er zijn gelukkig wel oplossingen als het nog niet al te geel is.
Hygiëne. U-vormige toiletten hebben iets meer 'ademruimte' waardoor er geen lichaamsdelen ongewenst tegenaan kunnen bengelen. Bovendien is dat gedeelte zo ook meteen helemaal urinespetter-vrij. Daarnaast zijn de U-vormige toiletbrillen ook vrouwvriendelijker.
Maar waar komt die specifieke Franse voorkeur nu vandaan? Caroline Delhaye, marketingmanager Benelux bij Georgia Pacific, weet het antwoord: „Fransen passen de kleur van hun toiletpapier aan aan de kleur van de badkamer of het toilet.” En die is vaak kleuriger dan het gangbare witte sanitair in Nederland.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
De wc is volgens veel mensen maar een vieze plek. Toch wordt de wc qua viezigheid overtroffen door de keuken, blijkt uit onderzoek van Quest. Daar zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden. De keuken is meteen de plek waar ook het smerigste voorwerp van het huis te vinden is: het schuursponsje.
Uit speciale tests blijkt dat op een gsm gemiddeld tien keer meer ziekteverwekkers zitten dan op de bril van een toilet. De bacteriën die de onderzoekers op de telefoons tegenkwamen kunnen zorgen voor maagklachten en misselijkheid.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.
In dit artikel gaan we in op orale seks en soa's. Naast de soa big five (chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis) kunnen onder andere herpes genitalis en humaan papilloma virus (HPV, verwekker van condylomata accuminata en anuscarcinoom) worden overgedragen.
Je kunt een SOA oplopen via besmet bloed. Bijvoorbeeld bij een tatoeage die is gezet met een besmette naald, of bij een piercing die onhygiënisch is uitgevoerd. Of als je een scheermesje of (bij drugsgebruik) naalden of spuiten gebruikt van een persoon die met een SOA is besmet.
Knoflook beschermt tegen bacteriën
Naast dat het product ontsmettend en ontstekingsremmend is, bevat het een substantie genaamd allicine. Allicine geeft de sterke en specifieke knoflookgeur af. Ook beschermt deze substantie tegen bacteriën en houdt het schimmels tegen.
Giet een kopje baking soda in het toilet en geef ook dit even de tijd om in te trekken. Meestal is 10 tot 15 minuten voldoende. Daarna schrobt u de aanslag weg met de borstel. Wilt u zeker weten dat er helemaal geen urinesteen meer te zien is?
Richtlijn. De richtlijn is om elk toilet in huis minstens één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij geldt dat hoe meer mensen er dagelijks gebruik van maken, hoe vaker je dit moet doen. Dus als je een groot gezin hebt, is het beter om dit om de dag te doen.
Bespuit de rand van de wc-pot en de onderkant van de wc-bril met je badkamerreiniger en laat dit 1-2 minuten inwerken. Gebruik vervolgens een vochtig stuk keukenpapier om beide schoon te vegen. Herhaal dit eventueel tot alle vlekken verdwenen zijn en gooi elk stuk keukenpapier na gebruik meteen in de vuilnisbak.
Chloor maakt niet schoon maar is een desinfectiemiddel. WC-eend in de wc werkt ook niet als je het water niet eruit haalt en is erg duur. Azijn is het enige juiste middel, goedkoop en met de juiste werkwijze heb je al die dure middelen niet nodig, die ook nog eens het glazuur van je dure toiletpot aantasten.
Zuid-Europa: niet doorspoelen!
Toch wordt het onfrisser als je het papier wél doortrekt. De pijpleidingen in deze landen zijn vaak erg smal waardoor ze snel verstoppen en de pot overstroomt. Met alle viezigheid van dien. Hotels en restaurants in gebieden met smalle leidingen hangen voor toeristen vaak een briefje op.
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
Anders dan op een wc zit je op een bidet met het gezicht naar de muur, zodat je eenvoudig de kraan kunt bedienen. Wanneer je een broek aan hebt, zul je deze wel uit moeten doen. Daarom kiezen sommigen ervoor om met de rug naar de muur en de kraan gekeerd te zitten. Net wat je zelf het prettigst vindt.