Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Dat zit zo: als fruit erg rijp is, wordt het schilletje van het stuk fruit steeds doorlaatbaarder. De 'huid' van de perzik vormt zo geen goede barrière meer en schimmels, gisten en bacteriën kunnen het fruit binnendringen. Deze micro-organismen zijn namelijk overal.
Toch schimmel op je fruit? Gooi de hele vrucht dan weg, want schimmeldraden kunnen door de hele vrucht zitten. Heeft je zomerfruit een beurse plek? Dan kun je dit nog prima wegsnijden en de rest opeten.
Bij beschimmeld zacht fruit, zoals een framboos of pruim, geldt dat niet. Door het hoge vochtgehalte in zacht fruit verspreidt schimmel zich daar razendsnel.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad. Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Hoe weet ik of een mandarijn niet goed meer is? De mandarijn is beschimmeld, helemaal uitgedroogd of verliest zijn smaak. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Satsuma mandarijnen zijn makkelijker te pellen dan sinaasappels, omdat ze losser in hun schil zitten.
Beschimmelde aardbeien zijn meestal een gevolg van het feit dat ze te lang in de koelkast zitten of op het aanrecht blijven staan. Als u niet van plan bent om ze binnen enkele dagen op te eten, bewaar de aardbeien in de vriezer waar ze veel langer kunnen worden gehouden.
Bij hard fruit of groenten is het wegsnijden van de beschimmelde plek vaak voldoende. Denk bijvoorbeeld aan koolsoorten, appels, wortelen of paprika's. Sinaasappels zijn ook nog te eten na het wegsnijden van de schimmel, maar let er wel op dat u ruim om de rotte plek heen snijdt.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Mogen we groenten en vruchten met rotte plekken nog eten? Ja. Voor groentesoorten, appels en peren is het perfect veilig als u de rotte plek wegsnijdt samen met een weinig van het gezonde vlees en als u dan de rest van het product consumeert.
Zodra op brood, koekjes, gebak of andere droge, poreuze etenswaren iets van schimmel verschijnt, kun je je lekkernij vergeten. In zachter fruit en 'vochtige' groenten (met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers, perziken en tomaten) kunnen de bacteriën zich snel onder de schil verspreiden. Gewoon weggooien dus.
Als je al ziek wordt (verschijnselen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken) van het eten van beschimmeld fruit, dan is dat vaak heel tijdelijk. Maar blijft het langer dan een dag aanhouden, dan moet je echt wel even bij de dokter langs. Maar over het algemeen is het vrij onschuldig.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Je hoeft maar even met je bakje met dit heerlijke fruit te schudden en je zult zien; twee dagen daarna beginnen ze te beschimmelen. Gelukkig is er een heel handig en makkelijk trucje waarmee je dit proces een beetje kunt vertragen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een beetje azijn en wat water!
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden.
en Oidium fasciculatum) staat bekend, naast Penicillium italicum en Penicillium ulaiense, als een bederf veroorzakende schimmel in citrusvruchten (bijvoorbeeld sinaasappels en mandarijnen). Deze plekken zijn vaak zichtbaar als olijfgroene plekken op de citrusvrucht.
Houdbaarheid Mandarijnen
Op de fruitschaal 1 tot maximaal twee weken, maar leg niet te veel mandarijnen op de fruitschaal i.v.m. mogelijk uitdrogen. In de koelkast 2 tot 3 weken, mits deze afgedekt worden. Want ook in een koelkast kan het fruit uitdrogen.
Je geeft je immuunsysteem een boost
Komt dat eens goed uit, want ook mandarijnen zijn rijk aan vitamine c. De vitamine zorgt ervoor dat bacteriën en virussen ons lichaam minder makkelijk kunnen betreden. Een mandarijn kan je helpen om genoeg vitamine C binnen te krijgen.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
De schimmel in een ijskast is gevaarlijk voor onze gezondheid, hoofdzakelijk wegens de groei van mycotoxine die op opbrengst voorkomt, die aan mensen giftig kan zijn en is getoond om kanker in sommige gevallen te veroorzaken.