Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Naar schatting 350.000 Nederlanders zijn allergisch voor appels. Eén hapje van de vrucht kan leiden tot klachten als een geïrriteerde mond, een loopneus, tranende ogen of - in ernstiger gevallen - zwellingen in het gezicht, een sterk opgezette keel en benauwdheid.
Als je al ziek wordt (verschijnselen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken) van het eten van beschimmeld fruit, dan is dat vaak heel tijdelijk. Maar blijft het langer dan een dag aanhouden, dan moet je echt wel even bij de dokter langs. Maar over het algemeen is het vrij onschuldig.
Bij de behandeling van appelallergie staat preventie voorop. Dat betekent dat je geen rauwe appels meer moet eten. Verhitten van de appel is voldoende om het allergeen onschadelijk te maken. Wanneer je een heel lichte vorm van appelallergie hebt, is het verstandig om toch regelmatig een klein stukje appel te eten.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
De manzanillaboom is hiervan een van de gevaarlijkste. De Spanjaarden noemen hem niet voor niets manzanilla de la muerte, een onheilspellende naam die letterlijk 'appeltje des doods' betekent.
Groenten en fruit kunnen ook besmet raken met ziektekiemen die van dieren afkomstig zijn. Dit zijn veelal ziektekiemen die in de mest van de dieren zitten. Als groenten en fruit besproeid worden met water dat met dierlijke mest verontreinigd is, kunnen er dierlijke ziektekiemen op het voedsel terecht komen.
Door rijping kan de smaak en de textuur veranderen", legt Astrid uit. "Maar qua gezondheid maakt dat niet uit.
Rotting, schimmel of vieze geur betekenen allemaal: niet opeten. Rottende fruitdelen zitten vol bacteriën en moet je weggooien. Uit hard fruit zoals appels of peren kun je die veilig wegsnijden. Rotte plekken voorkom je door fruit droog te bewaren én voorzichtig te behandelen.
Oorzaken van appelallergie
Appelallergie komt door een afweerreactie tegen bepaalde stoffen in een appel. Vaak gaat het gepaard met hooikoorts. Meer dan de helft van de voedselallergieën gaan gepaard met een pollenallergie. Wanneer je allergisch bent voor de els en berk, kan er een kruisreactie optreden met een appel.
Wanneer een allergie toeneemt, kan ook een allergie voor verwante producten ontstaan. Zo kan bij een allergie voor berkenpollen, die in het voorjaar klachten van hooikoorts kunnen veroorzaken, op den duur ook een allergie ontstaan voor vruchten en noten. In dat geval spreekt men van een paraberksyndroom.
jeuk. tinteling en/of zwelling van de lippen, mond en keel. jeukende ogen en neusklachten, zoals loopneus en niezen. soms: maagklachten, zoals misselijkheid.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Appels. Pectine is over het algemeen goed voor je buik. Een andere fruitsoort die deze stof bevat is de appel. Als je maag extreem van slag is kun je beter verse zelfgemaakte appelmoes eten.
Appels zitten vol met oplosbare vezels. Deze vezels verminderen aantoonbaar intestinale aandoeningen, waaronder diverticulitis, aambeien en mogelijk sommige vormen van kanker. Ze zijn goed voor het insulinegehalte door het langzaam vrijgeven van suikers in de bloedbaan en ze reinigen en ontgiften.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
In principe zijn de wilde appeltjes eetbaar voor mensen - ze zijn alleszins niet giftig - maar hun zure, wrange smaak zal weinigen bekoren. Hun ronde (tot ovalen) vruchten zijn slechts 3 à 4 cm groot en hebben een groengele kleur met soms een lichte blos aan de kant die het meeste zon ontvangt.
Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken. Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.