Naast rode tatoeage-inkt kunnen ook tatoeages met zwarte inkt tot problemen leiden. Soms ontstaan er infecties, littekens maar ook auto-immuun huidziekten zoals psoriasis, sarcoïdose en lichen planus. Dit soort auto-immuun huidziekten kunnen op de plek van de tatoeage ontstaan door het tatoeëren zelf.
Wonden kunnen oppervlakkig blijven, maar abces-vorming en gangreen komen ook voor. Het kan zelfs sepsis, oftewel bloedvergiftiging, veroorzaken of een ontsteking aan het hart. Daarnaast kun je door het zetten van een tatoeage ook herpes, hepatitis B, hepatitis C of zelfs HIV oplopen.
De overdreven reactie van het afweersysteem in de huid kan vaak goed onderdrukt worden met zalven of crèmes met corticosteroïden. Ook kunnen de corticosteroïden worden geïnjecteerd in de huid. Als deze onvoldoende werken kan er behandeld worden met een (ablatieve) laser.
De meeste tattoos kan je alles weer mee doen na ongeveer 2 a 3 weken. Dan kan je weer heerlijk lang onder de douche staan, naar de sauna, zwemmen, sporten enz.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
Lichamelijke klachten na het tatoeëren
Maar neem contact op met je huisarts als: je je zorgen maakt over de genezing. je binnen een paar dagen na het zetten van de tatoeage ziek wordt of koorts krijgt. lichamelijke klachten zoals extreme roodheid en pijn niet afgenomen zijn binnen 48 uur na het zetten.
Allergische reactie op inkt
Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98%) en pijn (12%) zijn verreweg de meest aangegeven klachten.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk. Bij de een wat meer en sneller, dan bij de ander.
Maar over het algemeen bevinden de meest pijnlijke gedeeltes zich op het bovenlichaam omdat de meeste vitale organen zich daar bevinden.
Het genezingsproces verloopt volgens een vast patroon. Het infectiegevaar is voorbij na ongeveer twee tot drie weken. Dan is de bovenste huidlaag 'genezen'. Voordat álle huidlagen netjes geheeld zijn, ben je zeker drie tot víer maanden verder.
De meest voorkomende problemen bij tatoeages zijn huidinfecties, allergische reacties op de inkt en overgevoeligheid van de huid voor de zon. Dit zijn problemen waar je iets aan kunt doen.
'Als je last krijgt van pijn, zwelling en pus, dan is er wel een serieuze infectie. Die behandel ik met antibiotica omdat je schade aan de huid en aan de tatoeage wil voorkomen.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Hoe lang blijf je je tattoo wassen? Je blijft in principe je tattoo schoonmaken totdat je tattoo genezen is. Als alle korsten en velletjes verdwenen zijn en je huid glad aanvoelt.
Na roetzwart is titaniumdioxide (TiO2) het meest gebruikte ingrediënt in tatoeage-inkten. Titaniumdioxide is een wit pigment dat meestal gebruikt wordt om bepaalde kleurschakeringen te krijgen door het te mengen met andere kleurstoffen.
Je kan na het zetten van je tattoo best een biertje of half glaasje wijn drinken bij het eten, maar meer dan dat kan je beter niet doen. Zelfs direct na de afspraak moet je ervoor zorgen dat je lichaam optimaal in staat is de wond van je tattoo te helen.
Allergische reactie
Vooral rode inkt is een boosdoener, zonder dat precies bekend is waarom. Van der Bent schat dat op de polikliniek 90% van alle allergieën bij tatoeages komen van rode inkt, of van een kleur waarin rood is verwerkt. Deze reacties kunnen soms heftige klachten geven waaronder jeuk, pijn en zwelling.
Neem geen drugs van te voren in en rook GEEN wiet of hasj. Smeer GEEN verdovende substanties op de plek waar je behandeld wordt. Geen pijnstillers slikken zoals paracetamol, ibuprofen e.d. hiervan ga je meer bloeden. Wat een negatief effect heeft op de behandeling.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Het water kan ervoor zorgen dat de inktpigmenten uit de huid worden getrokken en zwembadwater bevat ook veel bacteriën die je tattoo zouden kunnen infecteren. Douchen mag wel natuurlijk. Maar niet te lang en liefst niet met te heet water, anders kan de tattoo uitdrogen.
Slaap niet op je tattoo
Je voorkomt hiermee dat je tattoo aan je slaapkleding of beddengoed vast komt te zitten. Merk je dat je tattoo aan je kleding of beddengoed is vastgeplakt, dan moet je het niet los trekken. In plaats daarvan maak je de kleding of beddengoed nat met warm water.