De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.
Witte wijn en rosé
Dan kan je die nog 4 tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Na 5 dagen verdwijnt het aroma. "Het fruitige is weg, de zuren ook. Je zal er niet ziek van worden, maar je wijn krijgt een fletse smaak.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Voor de meeste rode wijnen geldt dat ze na openen nog wel een dag of twee à drie goed blijven. Bepaalde luxe rode wijnen, zoals rode Bordeaux van hoog niveau, kunnen na openen nog wel tot een week goed blijven. Hoe lang rode wijn open kan staan hangt in de eerste plaats af van de structuur en de kwaliteit van de wijn.
Over het algemeen kan een geopende fles rode wijn tot 5 dagen bewaard worden als deze op de juiste manier wordt bewaard op een koele en donkere plek met een wijnstop of kurk om te voorkomen dat er teveel zuurstof bijkomt . Voor witte wijn kan deze tot 3 dagen bewaard worden onder dezelfde bewaarcondities.
Hoelang kun je rode wijn bewaren met schroefdop
Een fles rode wijn met een schroefdop kan bijna net zo lang kan worden bewaard als een fles met een kurk, namelijk tussen de twee en tien jaar, afhankelijk van het type wijn.
Het drinken van bedorven wijn maakt je niet fysiek ziek , maar het is geen ervaring die iemand als smakelijk kan omschrijven. Gelukkig zijn er veel dingen die je met slechte wijn kunt doen, dus je hoeft niet per se de hele fles weg te gooien.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.
De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan. Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Je ruikt het, proeft het en je ziet het aan de bruin-oranje kleur van de wijn. Oxidatie wordt veroorzaakt door het vervoer van de wijn of problemen met de sluiting van de fles (de kurk). Hoe dan ook, wijn die naar azijn smaakt is niet goed meer.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
In de regel kun je een geopende fles wijn twee tot drie dagen bewaren. Maar er zijn verschillen tussen rode, witte en rosé wijnen. Een soepele fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken. Wijnen met veel tannines kun je zo'n 3 dagen laten staan.
Hoewel het niet slecht voor je is, is dit niet hoe de producent de wijn bedoeld heeft om te smaken, en we raden aan om het niet te drinken . In het laatste geval, waarbij de spritz afkomstig is van restkoolstofdioxide van de fermentatie in de wijnmakerij, is het nog steeds een afgewerkte wijn.
Wees niet bang! Veel van de redenen voor troebelheid in een wijnfles hebben niets te maken met de kwaliteit van de wijn. Het ziet er misschien niet kristalhelder uit, maar smaakt heerlijk! Het is meestal een keuze van de producent om minder storende technieken te gebruiken bij de productie van de wijn.
Van (veel) alcohol drinken kun je ziek worden. Alcohol drinken verhoogt de kans op bijvoorbeeld kanker, levercirrose, Korsakov, hoge bloeddruk en hartinfarct.
Hoe wijn verouderd “hoe ouder, hoe beter”
Er zijn slechts weinig wijnen die daadwerkelijk beter worden (slechts ongeveer 3% van de markt).Deze smaken zelfs helemaal niet lekker wanneer deze net gemaakt zijn. Voor deze speciale wijnen geldt dus inderdaad, hoe ouder, hoe beter.
Hoogstens zou er een beetje alcohol geoxideerd kunnen zijn naar azijnzuur, zodat hij wat zuurder smaakt. Als er verder iets mee gebeurd zou zijn zou je dat proeven. Maar er kan niets schadelijks mee gebeurd zijn.
Rode wijn: De houdbaarheid van een ongeopende rode wijn met schroefdop is ongeveer 2-3 jaar . Witte wijn: De houdbaarheid van een ongeopende witte wijn met schroefdop is ongeveer 1-3 jaar.