Dit is normaal. Vaak zakken deze klachten na enkele uren af. Het kan zijn dat na het inbrengen van de ballonkatheter de weeën starten.Dit gebeurt maar in enkele gevallen, meestal blijft het bij pijn en harde buiken.
Na plaatsing wordt gewacht tot de ballon er spontaan uitvalt. Dan is er namelijk een paar centimeter ontsluiting en kunnen de vliezen worden gebroken. Meestal duurt dit ongeveer 12 uur maar soms kan het ook tot 48 uur duren.
Heb je nog geen ontsluiting, dan krijg je eerst een ballon in de baarmoedermond. Vaak lukt het dan in 24 tot 48 uur voldoende ontsluiting te krijgen. Lukt dit niet, dan kun je in overleg gel krijgen. Vliezen breken en weeën opwekken Heb je voldoende ontsluiting, dan kan de verloskundige je vliezen breken.
Vaak valt de ballonkatheter er na een dag vanzelf uit, maar het is niet ongebruikelijk dat dit langer duurt. Na 24 uur controleren we de ligging van de ballon. Ligt deze los en heeft u zo'n 2-3 cm ontsluiting dan kunnen we de vliezen breken.
Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk. Het speculum onderzoek wordt door vrouwen vaak wel als onaangenaam maar niet heel pijnlijk ervaren.
Na het inbrengen kunt u onder in de buik menstruatie-achtige krampen voelen. Dit kan minder worden maar kan ook aan blijven houden. U kunt hierna wat vaginaal bloedverlies hebben.
De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur plaats. Naarmate de baarmoedermond rijper is, gaat de ontsluiting sneller. Ook gaat de bevalling van een tweede of volgend kind meestal sneller dan die van een eerste.
Het kan zijn dat na het inbrengen van de ballonkatheter de weeën starten. Dit gebeurt maar in enkele gevallen, meestal blijft het bij pijn en harde buiken. Soms is het moeilijk om te beoordelen of u weeën heeft. Weeën zijn pijnlijke harde buiken.
Als je lichaam klaar is voor de weeën, kan een orgasme de bevalling opwekken (eerder in de zwangerschap hoef je daar niet bang voor te zijn). Ook zoenen, knuffelen en het strelen of masseren van je tepels kan helpen. In sperma zit het hormoon prostaglandine, dat zorgt voor het verweken van de baarmoedermond.
Als de ballonkatheter na het inbrengen nog niet het gewenste effect heeft gegeven, krijgt u de volgende dag een tablet met misoprostol. Dit neemt u via de mond in. De ballon blijft in principe tot 48 uur zitten.
Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.
De gynaecoloog of verloskundige brengt een spreider in je vagina. Daarna brengt de gynaecoloog of verloskundige een zacht slangetje in je baarmoedermond. Aan het einde van het slangetje zit een ballon. Je gynaecoloog of verloskundige vult de ballon met water totdat deze ongeveer 2 tot 3 centimeter is.
Een verticale houding (lopen, staan, zitten) en het wisselen van houding helpt mee om de ontsluiting sneller te laten verlopen. Dit komt omdat bij een verticale houding het hoofdje van de baby optimaal op de baarmoedermond drukt. Het is soms even zoeken naar een goede houding.
Een wee begint met pijn in de lage rug die dan uitstraalt naar voren, laag in de onderbuik. Lichte weeën lijken een beetje op sterke darmkrampen, maar als de krampen in je buik steeds plotseling komen opzetten, de buik hard wordt en de pijn even later weer afzakt, weet je dat de weeën begonnen zijn.
De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd)wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken. M.a.w. het hoofdje kan niet goed indalen en drukt niet op de baarmoedermond.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Na het inbrengen van de ballonkatheter komt de bevalling meestal niet dezelfde dag op gang. Het kan een dag of meer duren voordat er genoeg ontsluiting is om de vliezen te kunnen breken.
Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen.
Dansen, bewegen, wandelen
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.
U voelt de baarmoeder samentrekken tegen de ballon aan. Hierdoor wordt nog meer bloedverlies voorkomen. De Bakri ballon blijft 12-24 uur zitten. Vaak wordt deze dan in één keer geleegd en verwijderd door de arts.
Na een inleiding in de avond bleken de baby's in een betere conditie ter wereld te komen. Er waren minder complicaties, zoals ademhalingsproblemen, en er vonden minder opnames van de baby's plaats ter observatie.
Als je bevalling wordt ingeleid met prostaglandinen (vaginale tabletten), kunnen er eerst veel harde pijnlijke buiken zijn zonder dat dit al echte ontsluitingsweeën zijn. Als de ontsluitingsweeën voor jou te pijnlijk zijn, dan kun je altijd vragen om pijnstilling.
Als de baarmoedermond rijper is (zo'n 2-3 centimeter ontsluiting) wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen en het starten van weeënstimulatie.
Om de rijpheid van de baarmoedermond te beoordelen wordt er een inwendig onderzoek gedaan door de gynaecoloog of verloskundige. Bij een onrijpe baarmoedermond is er weinig tot geen ontsluiting.Wanneer de baarmoedermond rijp is, is deze kort en zacht.