Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren. Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten. En er is een gouden regel: ruiken! Zolang soep niet zuur ruikt, zal de soep te eten zijn.
Soep afkoelen en inpakken
Of je soep nu liever invriest of in de koelkast bewaart, stap 1 is precies hetzelfde. Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes.
Bewaartip voor dit product
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk van het vocht in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Van romige vissoep en klassieke Franse uiensoep tot grootmoeders tomatensoep en de ultieme bloemkoolsoep. En als je dan toch soep maakt, kan je net zo goed een hele pot vol maken. De porties die je invriest, kan je later ontdooien als je wat minder tijd hebt om te koken.
Natuurlijk zet je ze in de koelkast van zodra de soep afgekoeld is. Vries je je soep toch in, dan hou je best rekening met deze richtlijnen: Soepen bewaar je makkelijk 3 maand in de diepvriezer. Bouillons kun je dubbel zo lang in de diepvries kwijt.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST OF IN DE DIEPVRIES? Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren.
Maak gerust een grote pot aardappelsoep klaar, want je kan de soep tot maximum 1 jaar bewaren in de diepvries.
Kort samengevat: je mag ontdooid eten nog eens invriezen als je het op de juiste manier hebt ontdooid en bewaard. Bevroren voedsel op je aanrecht laten ontdooien of de inhoud van het bakje onder warm water laten smelten, is nooit veilig.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Verschillende producten kunnen elkaar besmetten.Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook condensdruppeltjes kunnen in het product vallen. En je voedsel kan uitdrogen, zegt Zwietering ,,Als het voedsel nog warm is komt er veel damp vrij.
Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
In de koelkast
Dat doe je door je soep eerst goed te laten afkoelen. Dat moet wel binnen twee uur na het bereiden gebeuren. Om het afkoelen te versnellen kun je de pan bijvoorbeeld in een bak met koud water zetten.
Je kan het best 2 a 3 dagen bewaren in de koelkast hoor. Kan echt geen kwaad.
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse.Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
Als je de tijd hebt, dan kun je bevroren soep het beste ontdooien in de koelkast. Dat duurt weliswaar het langst, maar daardoor wordt de kans op de ontwikkeling van bacteriën juist kleiner. Ook ontdooit de soep hierdoor gelijkmatig, wat de smaak en structuur alleen maar ten goede komt.
Smaken krijgen langer de tijd
Het komt er kort gezegd op neer dat het door chemische processen komt. Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.
Soep bewaren in een glazen pot
Een goed idee als je geen diepvries hebt, of als deze al vol zit met andere soepjes. In plaats van soep in te vriezen, kun je ze ook inmaken in steriele potten. Zo maken bacteriën geen kans en blijven ze tot twee maanden goed. Eerst steriliseer je propere glazen potjes in kokend water.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Door de hoge hoeveelheid vet is crème fraîche heel geschikt om te gebruiken in warme gerechten. Dit in tegenstelling tot zure room. Zure room bevat maar 10% vet en als je die zou gebruiken in warme gerechten is de kans groot dat deze gaat schiften.