Sportvissers worden met klem verzocht lokale maatregelen van waterbeheerders te volgen, maar kunnen in beginsel ook in water met blauwalg blijven vissen. Let wel extra op als je het water op- of ingaat en voorkom dat je via je handen water binnenkrijgt.
Wanneer verdwijnt blauwalg weer? Op plekken waar blauwalg is aangetroffen, kan het nog wel tot september duren voor u er weer kunt zwemmen. Blauwalg gedijt het best bij temperaturen tussen de 20 en de 30 graden.
Dat is een bijzondere situatie want blauwalg komt meestal alleen voor in niet- of weinig stromend water. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Aanraking met het water wordt dan ook afgeraden.
De kans dat u ernstig ziek wordt van 's zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn. Als u de adviezen goed opvolgt, is er weinig kans dat u nog in de problemen komt door blauwalg.
De meest kansrijke structurele maatregel tegen blauwalg is het terugdringen van het aantal voedingsstoffen waar blauwalgen op gedijen. Sanering van puntbronnen, aanpak van erosie en afspoeling, en vermindering van (kunst)mestgebruik dragen bij aan dit doel.
Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.
De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
Risico's van blauwalg voor uw hond
Blauwalgen zijn giftig voor uw hond. Door de blauwalgen kunnen vooral de lever en het zenuwstelsel van uw hond beschadigd raken. Het is afhankelijk van het gewicht van de hond hoe gevaarlijk de bacterie is. Hoe minder de hond weegt, hoe groter de schade zou kunnen zijn.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
De symptomen van een blauwalgvergiftiging kunnen binnen enkele minuten optreden. Soms kan het ook drie tot vijf uur duren voordat de symptomen zichtbaar zijn. De ernst van de verschijnselen is afhankelijk van de hoeveelheid en het soort blauwalg dat jouw dier heeft binnen gekregen.
Blauwalg is een bacterie die er meestal uit ziet als blauwgroen wier. Veel blauwalgen groeien optimaal in stilstaand en voedselrijk water, bij een temperatuur tussen de 20 en 30 °C. Zij komen dan ook meestal tot bloei in warme zomers, juist wanneer er een verhoogde recreatiedruk is.
Zwem niet in lauw, stilstaand water. Zwem niet in water waarin (blauw)algen zichtbaar zijn. Zwem niet in water waarin dode dieren (vissen, eenden, watervogels) drijven.
De recreatieplas in het Lingebos is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere 'zwemzones': je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje.
Ook in het Twiske is blauwalg geconstateerd, en op welke strandjes het is, verschilt per dag. Kijk daarom voor je gaat zwemmen op zwemwater.nl voor een veilige zwemplek bij jou in de buurt.
Aquarium slakken kunnen geen kwaad voor het aquarium. Sterker nog ze zijn juist enorm nuttig omdat ze algen, mulm en organisch afval eten. Slakken horen in je aquarium omdat slakken ook in een natuurlijk ecosysteem horen. Zonder slakken heb je niemand die de plantenresten en het mulm op eten.
Vissen die 15cm kunnen worden horen in een aquarium van minimaal 150cm breed. Daarnaast zijn er geen algeneters die in onverwarmd water kunnen/horen. Maat algeneters kunnen niet zomaar bij goudvissen en goudvissen horen in een vijver en niet in een bak...
Gezondheid. Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken.
Blauwalg gedijt goed bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden. De kans dat de watertemperatuur al in augustus daalt, acht Stroom klein, maar in september kan de daling snel gaan. "In september worden de dagen korter en is het ook bij warm weer moelijker het water warm te houden."
Wat kun je van blauwalg krijgen? Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven.
Wanneer u Anti-alg aan uw zwembadwater toevoegt is het 24 uur lang verboden in het zwembad te baden of zwemmen.