Het is tegenwoordig mogelijk om de kleur van je ogen operatief te laten veranderen. Er worden dan implantaten ingebracht die de oogkleur permanent veranderen. Maar zo'n soort operatie wordt afgeraden door professionals, er zijn namelijk veel risico's aan verbonden.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
De oogkleur is dus afhankelijk van het licht, vooral bij ogen die weinig pigment bevatten. De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid.
De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8 tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken. Kamille en olijfolie daarentegen kunnen je ogen warmer doen lijken.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
De complementaire kleur van blauw is oranje. Wil je je blauwe kijkers er echt uit laten springen, denk dan aan kleding en matching accessoires in alles van fris sinaasappeloranje tot warm roestoranje. Kleuren tegen het terracottarood aan doen het ook goed bij blauwe ogen. De complementaire kleur van blauw is oranje.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Groene ogen bevatten weinig melanine. Groene ogen worden weleens gerelateerd aan licht haar zoals blond of rood. Maar bij mensen met donker haar worden zij ook aangetroffen. Zij komen echter het meest voor in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Turkije, Pakistan en India.
Groene ogen accentueren
Koele groene ogen kun je accentueren door smaragdgroen en turkoois. De complementaire kleur van groen is rood omdat deze twee kleuren tegenover elkaar in de kleurencirkel zitten. Dus als je groene ogen hebt, zullen je ogen nog groener lijken wanneer je kleuren draagt met een rode basis.
In principe staat de oogkleur na drie jaar vast, maar ondanks dat kunnen er toch kleine veranderingen ontstaan. Zo kan de oogkleur veranderen door bijvoorbeeld contact met de zon. Bruine ogen worden daarmee donkerder, in groene ogen ontstaan vaak bruine vlekjes en in blauwe ogen wordt vaak een bruine ring ontdekt.
's Nachts beter zicht
Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben. Dus op zich best logisch dat je met blauwe ogen beter zou kunnen zien in het donker.
Je kunt ook alleen van bruin naar blauw veranderen, en niet andersom: 'onder' een bruin oog zit namelijk altijd een blauw oog. Door het pigment van het bruine oog weg te laseren, zoals in de ingreep gebeurt, komt de blauwe kern van een oog tevoorschijn. Op een rij, de feiten. >
Laserbehandeling. Enkele jaren geleden kwam de Amerikaanse bioloog Gregg Homer op de proppen met een lasertechniek om van je bruine kijkers blauwe ogen te maken. Zij die het bruine laagje van hun iris willen laten verwijderen, hebben met één lasersessie genoeg. Na enkele weken is de blauwe kleur zichtbaar.
Tip 1: Als je een kleurenwiel erbij zou halen, zal je zien dat rood de tegenovergestelde kleur is van groen. Dat betekent dat rode kleuren je groene ogen extra zullen accentueren. Kleuren zoals paars, rood en verschillende tinten oranje complementeren jouw ogen.
Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.
Om blauwe ogen nog blauwer te laten lijken, kun je met veel kleuren aan de slag. Deze tinten laten blauwe ogen goed uitkomen: oranje, bruin, goud, roest, koper, lila, paars en blauw.
Licht of donker blauwe ogen
Kies dan voor pastel en poedertinten. Beige, ivoor en alle tinten grijs staan je het best. Ook groen is een echte favoriet, naast bijna elke variant van de blauwe kleuren.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.
Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa en landen waarvan de bevolking voor een deel van Noord-Europese afkomst is. Bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, en in sommige Zuid-Amerikaanse landen. In de rest van de wereld zijn blauwe ogen zeldzaam.
Wat een blauwe oogkleur over je karakter zegt? Vaak worden mensen met blauwe ogen als hoffelijk en sexy gezien, maar niet als intelligent. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dat waar is. Blauwogige mensen hebben vaak een sterke innerlijke kracht en kunnen mensen goed aanvoelen.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.