Regen kan zowel een positief als negatief effect hebben op de hoeveelheid vis die je zult gaan vangen. Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien.
Regen verhoogt zuurstofgehalte
En ook donkere regenwolken lokken veel vissen naar het open water toe, waar je als sportvisser een grotere kans hebt om ze te vangen. Sommige vissen zien waterdruppels aan voor insecten. Daardoor kan een regenbui ze naar het oppervlak drijven.
In het westen van Sri Lanka vielen maandag kleine visjes uit de hemel. Door een storm werden de dieren uit het water de lucht in gewaaid. De bewoners verzamelden de levende vissen in een emmer met water om ze later op te eten.
Dat kunstaas vissen in de vroege ochtend als beste tijd wordt gezien is niet vreemd. Het is dan nog vaak rustig aan de waterkant en er is geen lawaai door mensen, dieren, en voertuigen. Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht.
Een te hoge temperatuur
Een te hoge watertemperatuur en een te laag zuurstofgehalte kan zelfs gevaarlijk zijn voor vissen. Op warme dagen zoeken ze daarom liever verkoeling in de diepere delen van het viswater.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
In de ochtend staat de zon het meest gericht op de westkant en in de avond op de oostkant van het water. Doe er je voordeel mee en vis op de juiste stekken op het juiste moment! De vissen weten als geen ander waar het zonnetje als eerste op het water schijnt.
Tussen 1 week en 2 weken op vakantie
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Te dichte planten zijn natuurlijk niet ideaal, maar wanneer ze niet te hoog staan of enigzins uit elkaar staan, kun je er prima doorheen vissen. De zon is fel en gevaarlijk, smeer je goed in, drink goed, houd je rust en draag een bril. De vis houdt ook niet van volle zon, zoek dus de schaduw op en de stroming.
Alle vissoorten in Nederland zijn wel te lokken met maïsmeel als bestanddeel. Het is bindend door de bloem die in het maïsmeel zit. Er kan behoorlijk wat maïsmeel door het voer, de voedingswaarde is beperkt al kan teveel door het voer wel weer schadelijk zijn.
Er zijn veel verhalen over vissen die spontaan uit de lucht vallen. Soms is het er maar een, soms wel honderden tegelijk. Lang werden deze verhalen niet serieus genomen, maar ze blijken wel degelijk een kern van waarheid te bevatten. Het vallen van één of enkele vissen is gemakkelijk te verklaren.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten.Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast.
Zoals eerder genoemd in dit artikel heeft teveel voeren ernstige gevolgen voor je aquarium. De waterwaardes verslechteren drastisch, waardoor het nitrietgehalte stijgt. Dit kan leiden tot een ammoniumpiek. Dit is extreem giftig voor je vissen en daarom dient er direct actie ondernomen te worden.
Uit onderzoek is gebleken dat vissen die onder dezelfde omstandigheden gehouden worden, beter groeien als ze 's nachts eten krijgen in plaats van overdag. Gert Flik: "In het donker op eten jagen geeft de vis minder stress omdat hij dan minder opvalt, waardoor er meer energie voor groei kan worden gebruikt."
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
In veel Nederlandse wateren mag het hele jaar 's nachts worden gevist. Daarvoor heb je – náást de VISpas – echter de Nachtvistoestemming nodig. En wil je in Nederland met drie hengels vissen, dan heb je de Derde Hengeltoestemming nodig. Beiden zijn hier te bestellen en bij de federaties en de KSN.
Voor nagenoeg alle wateren met het nachtvissymbool geldt dat het hele jaar 's nachts gevist mag worden. Een sportvisser moet voor eventuele aanvullende voorwaarden altijd goed kijken bij het water waar hij wil gaan vissen.
Stress kan veroorzaakt worden door wisselende temperatuurverschillen van het water of dat het juist te koud of te warm is, verkeerde waterwaardes of andere vissen kunnen een andere vis gestrest maken. Stress kun je voorkomen en met medicijnen kun je een worminfectie oplossen.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
De witte haai of mensenhaai valt meer mensen aan dan elke andere haai dan ook. De mensenhaai zal elk ding aanvallen wat hij als prooi ziet. Sommigen vallen surfers aan die er van onderen uitzien als zeehonden voor de mensenhaai. Dit soort voorvallen komen vaak in het nieuws.