Vingerhoedskruid ( Digitalis purpurea) bevat onder andere digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden, waardoor inname van 2-3 g gedroogde blaadjes al dodelijk kan zijn. Giftige planten worden soms ook expres gegeten bijvoorbeeld voor hun geneeskrachtige of hallucinerende werking.
De symptomen verschijnen doorgaans binnen de eerste drie uren na inname en beginnen vrijwel altijd met maagdarmstoornissen, eventueel samengaand met duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, gezichtsstoornissen, verwarring en soms stuipen. Dit kan meerdere dagen duren.
Let op, Vingerhoedskruid is zeer giftig. Geen plant dus om met hele jonge kinderen in de tuin te zetten. En handschoenen aan als je de bloemen voor in je vaas knipt.
Om te voorkomen dat Vingerhoedskruid uit je tuin verdwijnt kun je de uitgebloeide bloemen gewoon aan de plant laten zitten en hem zijn gangetje laten gaan. Digitalis vermeerdert zich soms ook door nieuwe rozetten te maken onderaan de plant in het eerste jaar.
Vingerhoedskruid is een tot 1,8 meter hoge plant met paarse, soms witte bloemen.De bloemen lijken op vingerhoedjes, vandaar de naam. Ze worden druk bezocht door hommels. Een forse plant kan bijna 100 bloemen dragen, en is dus een flinke meerwaarde voor een open plek in het bos, een bosrand of tuinborder.
De plant bevat de glycosiden: digoxine en digitoxine (digitaline) en is erg giftig. Digoxine wordt gewonnen uit de bladeren van tweejarige planten en wordt gebruikt bij behandeling van bepaalde hartritmestoornissen (atriumfibrilleren) en (steeds minder) bij de behandeling van hartfalen.
Bij het planten is het goed Tuinplantengrond of Vijveraarde te gebruiken. Deze soort Geum rivale is niet giftig, maar ook NIET EETBAAR!
Vingerhoedskruid ( Digitalis purpurea) bevat onder andere digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden, waardoor inname van 2-3 g gedroogde blaadjes al dodelijk kan zijn. Giftige planten worden soms ook expres gegeten bijvoorbeeld voor hun geneeskrachtige of hallucinerende werking.
Vingerhoedskruid verspreidt zich gemakkelijk door uw tuin. Er zijn tweejarige soorten en meerjarige soorten. Deze planten zijn giftig bij inname en worden door sommigen gekenmerkt als onkruid, doordat ze vaak ongewenst verschijnen. Voor andere zijn ze erg populair, omdat ze zich juist zo makkelijk verspreiden.
De losse zaden zijn te zaaien in het voorjaar. Dit kan al vanaf het begin van april tot en met juni. Vingerhoedskruid is vaak tweejarig.
Vooral pluimvee en paarden zijn gevoelig voor Vingerhoedskruid. Herkauwers kunnen vrij grote hoeveelheden verdragen omdat de glycosiden in de pens worden omgezet. Voor paarden is 100 tot 200 gram blad al dodelijk; runderen verdragen gemakkelijk 400 tot 800 gram.
Vingerhoedskruid (digitalis purpurea). Gehele plant is giftig. Rodondendron (rhodondendreon).
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Gifsumak bevat in alle delen van de plant de stof urushiol. Deze stof kan bij een kleine beschadiging van de plant vrijkomen. Bij aanraking dringt de stof binnen korte tijd door de huid heen en veroorzaakt daar heftige allergische reacties.
Vingerhoedskruid is een plant die van nature in Nederland voorkomt. Hij bloeit zeer rijk met prachtige klokvormige bloemen op een lange stengel. De bloemen zien er uit als vingerhoedjes, hier heeft hij zijn naam van gekregen. De plant is tweejarig, het eerste jaar bloeit hij niet maar vormt blad dichtbij de grond.
Snoei de bloemaren na de bloei (rond juli) tot helemaal aan de basis van de plant terug. Hierdoor stimuleert u een tweede, maar kleinere bloei. Aan het einde van het seizoen snoeit u de bloemaren helemaal tot aan de grond toe af. De plant is dan winterklaar.
Vingerhoedskruid veroorzaakt irritatie bij aanraking, maar na inname via de mond ontstaan nog veel ernstiger symptomen. De gifstoffen werken in op het hart, waardoor ze zelfs een hartstilstand kunnen veroorzaken. Toch is het onnodig de plant helemaal te weren, want hij is een echte hommelmagneet.
Bloemen voor bijen
Grote exemplaren kunnen tot wel honderd van deze betoverende bloemen dragen, wat een waardevolle aanwinst is voor elke bijentuin. Bovendien fungeert het vingerhoedskruid als waardplant voor bepaalde vlinders, zoals de vingerhoedskruiddwergspanner.
Vingerhoedskruid (Digitalis) is een tweejarige plant; het eerste jaar maakt hij een bladrozet en het jaar daarop bloeit hij. Daarna sterft hij af. Maar je hebt er veel langer plezier van. Na de bloei vormt de plant duizenden zaden.
Anemonoides Nemorosa, bekend als bosanemoon of windbloem of Europees vingerhoedskruid, is een vaste plant die in het vroege voorjaar bloeit, inheems is in Europa en behoort tot de boterbloemenfamilie. Zo fijn!
De Aconitum 'Purple Sparrow', in het Nederlands 'Monnikskap' genoemd, is een plant die qua groeiwijze wat lijkt op vingerhoedskruid of ridderspoor. De plant vormt hoge, stevige stengels waaraan naar beneden gerichte, trechtervormige bloemen ontstaan.
Zowel de bladeren als de bloemen worden in de keuken gebruikt. De bladeren kunnen samen met koolbladeren (2 delen kool en 1 deel komkommerkruid) gekookt worden. Ook kan men de zuivere blaadjes gebruiken en klaarmaken zoals spinazie.
Hoe moet je vingerhoedskruid verzorgen? Vingerhoedskruid groeit graag in een voldoende vochtige grond, geef de plant als het erg droog is extra water. Een vingerhoedskruid in pot heeft wat meer water nodig, de grond in de pot mag niet helemaal uitdrogen. Bemesten is niet nodig voor het vingerhoedskruid.
De tweejarige planten zullen zich uitzaaien, daarom komt u Vingerhoedskruid digitalis na een aantal jaar ook op andere plekken in de tuin tegen. Deze tuinplanten houden zich dan ook niet aan een vaste plantafstand of standplaats. Gewoon Vingerhoedskruid kan zich ook uitzaaien onder bomen of grote struiken.