Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken. U kunt daarnaast problemen krijgen met plassen of met uw ontlasting.
Soms ontstaan er zelfs uitvalsverschijnselen, zoals een verlamming of een slapend, dof gevoel. Maar niet alleen de druk op de zenuw kan pijn veroorzaken. Ook de chemische stofjes die vrijkomen bij het scheurtje, kunnen een irritatie of een soort “ontsteking” van de zenuw veroorzaken.
Het is goed om, voor zover het gaat, de dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk voort te zetten. Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten.
Bij sommige hernia patiënten kan de uitstulping behoorlijk wat pijn veroorzaken. De zenuw zit dan zo beknelt dat bewegen erg moeilijk is en wandelen bijna onmogelijk voelt. Toch is het van belang om je niet aan je bed te kluisteren. De genezing van de hernia wordt namelijk vertraagt door bedrust.
Je kunt het beste afwachten bij een hernia. De kans is groot dat je klachten vanzelf overgaan. Bij 3 van de 4 mensen gaan hernia-klachten namelijk vanzelf over binnen 12 weken.
Hernia is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies. Bijvoorbeeld het onvermogen de voet naar de scheen toe te trekken of een 'doof' gevoel.
Hernia klachten
De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten. De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Hoesten, niezen en persen verhoogt de druk in het wervelkanaal en de druk op de zenuwwortel. Hierbij kan de pijn toenemen. Door neurologisch onderzoek en door te kijken waar de pijn het sterkst voorkomt, kan de neuroloog nagaan welke zenuw beklemd is.Ook onderzoekt hij op welke plek de hernia zich bevindt.
Wanneer direct contact opnemen? Als u een hernia heeft en u krijgt plas- of ontlastingproblemen is het belangrijk om direct telefonisch contact op te nemen. De klachten kunnen vertraagd urineren of een vertraagde stoelgang zijn, of juist ongewild verlies van urine of ontlasting.
Operatie bij een hernia
De chirurg maakt een sneetje van enkele centimeters. Tijdens de ingreep wordt een deel van de tussenwervelschijf en dus de uitstulping verwijderd. In de ruimte die is ontstaan tussen de wervels, vormt zich littekenweefsel, waardoor de wervels niet op elkaar komen te liggen.
Als u last heeft van uitvalsverschijnselen, kunt u gedurende een aantal minuten last hebben van tintelingen, krampen, vlekken in uw zicht, problemen met spreken of het schokken van uw ledematen. Vaak verdwijnen de klachten na een aantal minuten.
Aangezien de operatie alleen de hernia weg kan nemen en eventuele zenuwschade niet ongedaan kan maken acht Drs. Simons het beter om opereren al te overwegen bij aanhoudende pijn en vóórdat er uitval optreedt. Het is namelijk maar de vraag of de beschadigde zenuw zich vanzelf herstelt.
Wanneer er niet adequaat gehandeld wordt of wanneer de klachten niet weggaan wordt er gesproken van een verwaarloosde hernia. Vaak wordt gedacht dat dit alleen operatief op te lossen is, maar een chiropractische behandeling is voldoende om de hernia te laten verdwijnen.
Stap 1: Meestal begin je met paracetamol. Als de hernia pijn niet minder wordt kunnen andere middelen zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen (NSAID's) worden voorgeschreven. Stap 2: De pijnmedicatie uit stap 1 wordt uitgebreid met zwakwerkende morfineachtige middelen (zoals tramadol).
Fietsen. Fietsen is ideaal voor mensen met rugklachten zoals een hernia. Het is hierbij belangrijk dat het zadel op de juiste hoogste staat, zodat het mogelijk is om met een rechte rug te fietsen. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang te fietsen.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Naast pijn in het been kun je ook andere klachten ervaren zoals een doof gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook ervaren veel mensen spierkramp in het been. Heel soms straalt de pijn uit naar twee benen, maar in de meeste gevallen ervaren mensen pijn in één been.
Hernia L4-L5 symptomen: uitstraling in been
Pijn in de lage onderrug. Vaak de eerste klacht die mensen opmerken. Pijn in het been. De pijn kan uitstralen van de lage rug naar de achterzijde van het dijbeen en soms naar de buitenkant van het onderbeen, afhankelijk van welke zenuwwortel het meest bekneld is.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
De pijn verergert vaak bij hoesten, niezen en persen. Maar ook het naar achteren of opzij draaien en buigen van de bovenrug kunnen de klachten in de borstkast verergeren. De pijn is dan vaak scherp en stekend.Daarnaast kan er ook een verminderd gevoel optreden, tintelingen of kunnen de spieren zwakker worden.
Meestal geneest een hernia spontaan. Toch houden veel patiënten in wisselende mate rugklachten. De beenpijn verdwijnt vaak, maar eventuele gevoelsstoornissen, reflexverschillen en krachtverlies kunnen geruime tijd tot zelfs levenslang aanwezig blijven, zowel na een conservatieve behandeling als na een rugoperatie.
Niet elke hernia is ernstig of hoeft behandeld te worden; alleen wanneer de hernia op een zenuw drukt, veroorzaakt deze klachten en pas dan moet men over behandeling nadenken. Een hernia kan juist wel optreden zonder rugpijn. De typische klacht van een hernia is pijn uitstralend in één been.